Menu Sluiten

Summer Darkness 2012 – part 1

Dit jaar ben ik voor de vijfde keer op het festival Summer Darkness: het dark-underground lifestye evenement dat drie dagen lang in het centrum van Utrecht gehouden wordt.

Het festival verschilt van de vele anderen omdat de concerten in verschillende kleine clubs gehouden wordt: Tivoli op de Oude Gracht en op de Helling, de Ekko en -dit jaar – in de Leeuwenbergh Kerk. Er is een grote diversiteit van muziek zoals balfolk, EBM (Electronic Body Music), Industrial, Dark wave en verschillende andere muziekstromingen die daar op lijken. De vrijdag begint rustig en eindigt groots met een ‘gekostumeerd’ ball: Ball du Masque.

Advertisements

Ik ben op tijd in Utrecht en het lukt nog om de band Triarii op het Dom plein te zien. Een warmup performance met drums en trommels; zwaar, slepend, maar heel passief. De muziek is heerlijk om bij weg te dromen. Op het podium is de band minder indrukwekkend.

Triarii op het Dom Plein

In Tivoli de Helling staan deze avond twee band die ik graag wil zien. Een daarvan is de Duitse dark wave band Diary of Dreams die ik al een paar keer eerder heb gezien. Een van die eerdere foto’s is ooit in het jubileumboek van het forum Belgiumdigital.be gekomen.

Het optreden op deze avond is niet het beste dat ik van ze gezien heb, maar de mogeljkheden die het concert qua foto’s bied is redelijk goed. Het is ook niet zo druk als ik verwacht had wat voor mij als fotograaf mee zit.

Diary of Dreams in Tivoli de Helling

Aansluitend is er de show van de pioniers van de industrial / ebm muziek: Suicide Commando. Ze spelen wegens het 25 jarig bestaan van de band een speciale rare vintage set met nummers uit de begindagen van hun bestaan. Zanger Johan van Roy staat bekend om zijn grimassen op het podium. Het uitstekende licht, dat ik nog niet eerder bij Suicide Commando heb gezien, geeft een mooie gelegenheid om die grimassen op de foto te zetten.

Suicide Commando

Helaas is Suicide Commando op dezelfde tijd geprogrammeerd als het begin van Ball du Masque. Het is bijna 20 minuten lopen van de Helling naar de Oude Gracht. De eerste varièté show wordt dus gemist, helaas. Maar het Ball duurt tot diep in de nacht dus er is nog voldoende te beleven. Het wordt een lange, hete avond (werkelijk heet want de temperatuur in de zaal is erg hoog). Een masker is verplicht.

Ball du Masque in volle gang

Het blijkt een rustige avond te zijn met weinig echt fantastisch uitgedoste mensen. Deze extravagante avond is daardoor minder extravagant dan het zou kunnen zijn. Het mag de pret niet drukken: er wordt groene absint geschonken en er zijn verschillende shows op het podium te bewonderen. Als ik rond half vier op de hotelkamer kom kan ik zeggen dat Summer Darkness 2012 een goede start heeft gehad.

Een van de shows van Ball du Masque

Dag twee van Summer Darkness 2012

Dag drie van Summer Darkness 2012

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

[…] werd voor de elfde keer het Summer Darkness festival in het centrum van Utrecht gehouden. Net als vorig jaar was ik aanwezig voor het webzine Roarezine voor een aantal foto’s. In tegenstelling tot een […]

trackback
9 jaren geleden

[…] is het muziekproject van Christian Erdmann. Vorig jaar stond hij twee keer op Summer Darkness waar de sfeer van de muziek teniet gedaan werd door het tijdstip en de locatie van de optredens. […]

trackback
10 jaren geleden

[…] Meer over dag 1 […]

trackback
10 jaren geleden

[…] artiest. Voel vrij om een kijkje te nemen naar de foto’s. Of kijk nog even terug naar de Vrijdag. Share this:E-mailPrintFacebookTwitterLinkedInPinterestVind ik leuk:LikeBe the first to like this. […]

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x