Summer Darkness 2012 – part 2

Alle bands bekijken tijdens een festival is niet mogelijk. In de drie dagen dat Summer Darkness duurt lukt het toch om achttien bands te bekijken. En met bekijken bedoel ik ook bij het hele optreden aanwezig zijn en niet na drie nummers naar de volgende rennen. Ik ga in eerste plaats voor de muziek waarbij het fotograferen een prettige bijkomstigheid is.

In totaal heb ik dit weekend meer dan 2300 foto’s gemaakt (gemiddeld minder dan 150 per optreden – dus dat valt mee). Het betekent nogal wat uitzoekwerk nadien. Dat is dan ook de reden dat het wat langer duurt voordat alle foto’s klaar zijn.

De zaterdag tijdens Summer Darkness start ik zoals elk jaar in de Spiegelbar van Tivoli op de Oude Gracht. De ambient / noise dj’s die daar hun creaties ten gehore brengen trekken een publiek dat rustig op de grond zit weg te dromen bij breed uitgesponnen landschappen van geluid. Dit jaar was de temperatuur in de Spiegelbar zo verschikkelijk hoog dat ik niet lang ben gebleven. Reden om snel naar de Leeuwenbergh Kerk te gaan waar de viool virtuoos Matt Howden met het project Sieben speelt, opgevolgd door Triarii.

Sieben in de Leeuwenbergh Kerk

De Leeuwenbergh Kerk is een mooie omgeving met redelijk wat licht. Het publiek zit op stoelen te genieten van de muziek. Het levert voor de fotograaf een zekere drempel want zijn bewegingen zijn al snel hinderlijk, laat staan het geluid van het maken van de foto’s. Sieben is altijd de moeite waard, maar de set was ingetogen, minder uitbundig dan ik van hem gewend ben.

Triarii kreeg een herkansing. Mijn hoop was een meer pakkender optreden van een dag eerder op het Dom plein. Helaas werd ik daarin teleurgesteld. Triarii maakt heerlijke muziek, maar live is het niet erg interessant. De muziek komt uit de computer en de heren trommelen er wat bij. En dat is jammer, want daardoor mis ik Aestethic Perfection in Tivoli de Helling. Het is de consequentie van keuzes moeten maken.

Het optreden van Triarii verveelt na een half uur

Helaas blijft er teleurstelling want het volgende optreden in Tivoli Oude Gracht valt ook tegen. Zowel vanuit fotografisch oogpunt alsmede de muziek. In The Nursery, een band die al vanaf de jaren tachtig meedraait in de New Wave, schittert door het gebrek aan enthousiasme. Het lijkt bijna alsof ze vanuit verplichting op het podium staan. Vooral de zangeres oogt en klinkt bijzonder verveeld. Daarnaast valt het licht verschrikkelijk tegen. Een leuk moment zijn de verlichte trommels maar die staan dan weer zo ver achterop het podium dat het weinig leuke fotomomenten heeft.

Een reklame boodschap
Verlichte troms, maar helemaal achteraan op het podium

Haujobb daarintegen speelt vol enthousiasme en vuur. Frontlicht is er echter niet waardoor de zanger vaak in het donker staat. Tel daarbij het vele en snelle bewegen en de sluitertijd wordt al snel te lang. Dit zijn van die momenten dat ik een hogere ISO van de moderne camera’s mis. Het optreden en de muziek van frontman zanger Daniel Myer maakt heel wat goed.

Zanger Daniel Myer van Haujobb

Inmiddels is het avond geworden, met nog twee bands op de planning. Het Duitse Nachtmahr waar zoals ik verwacht heel veel publiek op af zal komen, en Combichrist. Nachtmahr is nieuw voor me. De omschrijving uit het programma boekje zegt donkere industrial techno. De fans zijn net als de band gekleed in strakke uniformen. Opvallend zijn de vier dames op het podium die gedurende het hele optreden strak in houding blijven staan. Alle fotomomenten die tijdens In The Nursery en Haujobb zijn gemist komen nu aan bod, met een wild springend en dansend publiek om me heen.

Nachtmahr – Maidchen in uniform

Combichrist sluit af. Ik ken deze band goed en heb al verschillende optredens gezien en gefotografeerd. Ik weet dus wat er komen gaat. Het lukt om een aantal aardige foto’s van zanger Andy LaPlegua te maken en trek me ten slotte terug uit de eerste rijen voor het podium. Vanaf het balkon schiet ik nog wat foto’s en berg mijn camera op. Daardoor mis ik een paar mooie momenten zoals een jongedame die uit het publiek op het podium wordt getrokken en vervolgens crowdsurfend de zaal door gaat. Laat dat een les zijn en de camera tot het eind van het optreden gereed te houden. Met een dikke 300 foto’s ben ik dit optreden flink tekeer gegaan met mijn camera.

Andy LaPlegua van Combichrist in zijn element

Alle foto’s linken naar de complete set van de betreffende artiest. Voel vrij om een kijkje te nemen naar de foto’s.

Dag 1 van Summer Darkness

Dag 3 van Summer Darkness

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

[…] Meer over dag 2 Share this:E-mailPrintFacebookTwitterLinkedInPinterestVind ik leuk:LikeBe the first to like this. Dit bericht werd geplaatst in concert fotografie en getagged met camerata mediolanense, concert, dark underground, ebm, festival, gothic, industrial, kiss the anus of a black cat, leeuwenbergh kerk, michel banabila, neo classic, new wave, optreden, parade ground, peter hook, summer darkness, talvekoidik, tivoli, utrecht, vomito negro. Maak dit favoriet permalink. […]

trackback
11 jaren geleden

[…] ook naar deel 2:  Dag twee van Summer Darkness 2012 Share this:E-mailPrintFacebookTwitterLinkedInPinterestVind ik leuk:LikeBe the first to like this. […]