Summer Darkness 2013

Eind juli werd voor de elfde keer het Summer Darkness festival in het centrum van Utrecht gehouden. Net als vorig jaar was ik aanwezig voor het webzine Roarezine voor een aantal foto’s. In tegenstelling tot een veelbelovend programma was het dit jaar afwachten wat het festival zou brengen.

Summer Darkness had te lijden onder hoge, zomerse temperaturen waardoor het zweten was in de concertzalen. De warmte is me op vrijdag teveel geworden waardoor ik het Ball du Masque moest missen en er een moment de gedachte door me heen ging dat ik de rest van het festival niet meer zou blijven. Gelukkig trok het moment voorbij en kon ik zaterdag weer van de partij zijn.

Het was een festival van hoogtepunten en dieptepunten. Hoogtepunten waren vaak onverwachts zoals het Darkrad, Metroland, The Black Heart Rebellion en Grausame Töchter. De dieptepunten lagen vooral op zondag in Tivoli de Helling met Alien Vampires en Terror Error. Net als andere jaren is het een kwestie van kiezen. Dit jaar had ik op zondag zeer zeker de verkeerde keuzes gemaakt.

Ik hou het nu bij de hoogtepunten van het festival, de mooie en leuke en interessante optredens die het weekend de moeite waard maakten. Op vrijdag startte het festival in de Leeuwenbergh Kerk met Schwarzblut. Een bijzondere setting voor een bijzondere band die duidelijk niet gewend was om voor een zittend publiek te spelen. De dag eindigde met Grendel die ik voor de eerste keer een volledig optreden zie afmaken zonder technische problemen.

Een langer verslag is te lezen op Roarezine (geschreven door Lisanne Walma):

http://www.roarezine.nl/2013/07/30/summer-darkness-2013-dag-1/

Schwarzblut
Grendel

Het hoogtepunt van het festival kwam onverwachts op zaterdag in de Spiegelbar. Het project Darkrad van Jana Komaritsa wist zowel visueel als qua muziek een enorme indruk achter te laten. Daarna stonden we te wachten op de band Amenra die vanwege file problemen niet op tijd konden komen. Dat was de reden dat we The Black Heart Rebellion zagen. Deze band wist een prachtig optreden te verzorgen en liet een positieve indruk achter; wederom onverwacht een goed optreden. Daar bleef het niet bij. In de Helling trad het Grausame Töchter op met een expliciete show. Het was niet alleen show, ook de muziek van deze duivelin was de moeite waard. De band die de volledige zaal in beweging wist te krijgen was Rotersand. Het enthousiasme en de muziek joegen de temperatuur in de zaal tot ongekende hoogte op. Al deze bands maakten van de zaterdag de beste en meest interessante festivaldag.

Een uitgebreid verslag, voorzien van foto’s, heb ik geschreven voor Roarezine:

http://www.roarezine.nl/2013/08/01/summer-darkness-2013-dag-2/

Darkrad
The Black Heart Rebellion
Grausame Töchter
Rotersand

De zondag startte met La Lune Noire op het Domplein. De catwalk voor de modeshow die zou volgen liet het publiek helaas op onpersoonlijke afstand staan. La Lune Noire is echter een band die beter tot zijn recht komt in een donkere sfeervolle zaal. Het weerhield ze er niet van om een goed optreden te verzorgen. Het optreden van Metroland op de Oude Gracht was wederom een verrassing. Voor de techno van deze heren was het passender geweest om deze op zaterdag na de Covenant te programmeren. Wat dat betreft lijkt het soms een vreemde keuze voor programmering door Summer Darkness. Niettemin was het druk op dit vroege uur wat het voor Metroland niet geheel onverdienstelijk maakte. Heel anders maar niet minder goed was het duo Lebanon Hanover in een stampvolle Spiegelbar. Een heerlijke ouderwetse donkere New Wave sound die ik niet had willen missen. Zeker niet omdat de volgende keuzes die we gemaakt hebben van de zondag een mislukking maakten. Alleen Apoptygma Berzerk was nog de moeite waard. De afsluiter van het festival heb ik niet meer gezien. Spoorweg werkzaamheden verplichtten me om op tijd te vertrekken.

Meer over dag 3 van Summer Darkness is te lezen op Roarezine (met teksten van Lisanne Walma):

http://www.roarezine.nl/2013/08/06/summer-darkness-2013-dag-3/

La Lune Noire
Lebanon Hanover

Zoals gezegd was het festival er een met hoogte en dieptepunten. De warmte deed natuurlijk zeker een duit in het zakje.  Maar tussen die vermoeiende warmte in de concertzalen, en de teleurstellende optredens waren er een paar juweeltjes die de dagen in Utrecht zeker de moeite waard maakten. De volledige set foto’s van het festival staan verzameld in een slideshow op mijn flick-r site. Elke band is afzonderlijk in een fotoset op mijn site te bewonderen. De links staan hieronder verzameld:

Alle foto’s van Summer Darkness: http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157634859819801/

Alles bands op een rij

Schwarzblut

Een reklame boodschap

Pre/Verse

Chrysalide

Diorama

Grendel

Darkrad

The Black Heart Rebellion

Grausame Töchter

Frozen Plasma

Rotersand

Clan of Xymox

Covenant

La Lune Noire

Metroland

Lebanon Hanover

Alien Vampires

Apoptygma Berzerk

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

[…] de moeite waard. Ik keek erg uit naar Sophya. Ik ken de band al jaren en hoewel ze dit jaar op Summer Darkness in Utrecht stonden heb ik nu pas de gelegenheid gekregen om ze live te […]

trackback
10 jaren geleden

[…] maandag hebben we nog een klein beetje kunnen nagenieten van het Summer Darkness festival. In Tivoli de Helling trad Front Line Assembly op, samen met Haujobb en Ivardensphere. […]