Menu Sluiten

Superbloedmaan – het resultaat van een nacht fotograferen

Op 27 september, om 23:30 uur, stonden we op de plek die we uitgekozen hadden voor het bekijken van de Superbloedmaan: de maansverduistering tijdens het moment dat de afstand van de Maan tot de Aarde het kleinst is (perigeum). De Maan is dan 14% groter en maar liefst 30% helderder. Dat dit met een maansverduistering samenvalt komt niet vaak voor, dus reden om van de gelegenheid gebruik te maken. De plannen waren ‘groots’: een timelapse met groothoek om de hele gebeurtenis vast te leggen, en individuele foto’s met een tele objectief. En natuurlijk tussendoor nog wat foto’s van de ‘bloedmaan’ in het landschap. Met andere woorden; een drukke agenda.

Maanverlicht landschap, uren voordat de verduistering plaats vond. Het lijkt bijna daglicht, maar de sterren aan de hemel vertellen een ander verhaal. (ISO1600 - f/4 - 30sec met 24mm brandpunt)
Maanverlicht landschap, uren voordat de verduistering plaats vond. Het lijkt bijna daglicht, maar de sterren aan de hemel vertellen een ander verhaal. (ISO1600 – f/4 – 30sec met 24mm brandpunt)

Dat de Maan tijdens het perigeum zo verschrikkelijk helder is was goed te merken. Een zaklamp hadden we niet nodig en een foto van het landschap was makkelijk te maken, compleet met sterren, zonder dat alles donker en zwart was. Voor dit soort foto’s had ik voldoende tijd nadat de camera voor de timelapse uitgelijnd en aangezet was. Omdat we uren voor de verduistering klaar stonden kon de andere camera gebruikt worden voor het fotograferen van het landschap. Niet alleen omdat het mooi was, maar ook om te kijken hoe de basisfoto voor de collage van de verduistering eruit moest zien.

Advertisements

Een felle maan en een timelapse setup       De camerasetup voor de timelapse

Voor het geval het niet duidelijk is: dat daar is de Maan. Spelen met foto's maken en een 'seflie' om de tijd te doden.
Voor het geval het niet duidelijk is: dat daar is de Maan. Spelen met het fotograferen en een ‘seflie’ om de tijd te doden.

En toen was het zover. Om 3:07 uur in de ochtend begon de schaduw van de Aarde over de Maan te bewegen. Langzaam maar zeker nam de helderheid van de Maan af en werd de hap die uit de maanschijf genomen steeds groter. Tot de veelbesproken ‘bloedmaan’ verscheen: een Maan met de karakteristieke bloedrode kleur. Al het maanlicht in het landschap was verdwenen en de sterren straalden aan de hemel. Met een beetje goede wil konden we de Melkweg zelfs zien. En al die tijd maakte de timelapse setup een foto van 15 seconden belichtingstijd met een interval van 10 seconden. Met de andere camera maakte ik elke 6 minuten een foto met 400mm brandpunt, voor de close-up beelden van de Maan.

De totale verduistering: de Bloedmaan. Een hoge ISO garandeert dat er ook sterren op de foto komen. (ISO3200 - f/5,6 - 0,8sec - 400mm brandpunt)
De totale verduistering: de Bloedmaan. Een hoge ISO garandeert dat er ook sterren op de foto komen. (ISO3200 – f/5,6 – 0,8sec – 400mm brandpunt)

Tijdens de bloedmaan, die van 4:11 uur tot 6:27 uur duurde, maakte ik behalve elke 6 minuten (ongeveer) ook een aantal foto’s met andere brandpunten om zo veel mogelijk verschillend beeldmateriaal te hebben. Het mooie van de maansverduistering zijn de sterren die direct naast de Maan zichtbaar worden. Maar je moet de ISO hoog zetten wil je die sterren ook vastleggen, bovendien rekening houden met de beweging van de Maan en het controleren van de scherpte van het beeld. Het mooiste zijn toch wel de foto’s van de Maan in het landschap, die ik elke keer tussen die 6 minuten gemaakt heb.

Alleen close-ups zijn saai: het is veel spannender om de Bloedmaan in het landschap vast te leggen. (ISO6400 - f/2,8 - 8sec - 24mm brandpunt)
Alleen close-ups zijn saai: het is veel spannender om de Bloedmaan in het landschap vast te leggen. (ISO6400 – f/2,8 – 8sec – 24mm brandpunt)
Een dubbele opname van de Bloedmaan in het landschap: een foto van het landschap mèt de verduisterde Maan, die nadien vervangen is door een beter belichte maanschijf. (ISO1600 - f/2,8 - 15sec met 24mm brandpunt voor het landschap)
Een dubbele opname van de Bloedmaan in het landschap: een foto van het landschap mèt de verduisterde Maan, die nadien vervangen is door een beter belichte maanschijf. (ISO1600 – f/2,8 – 15sec met 24mm brandpunt voor het landschap)
Een volledig verduisterde Maan tussen de bomen (IS03200 - f/4,5 - 8sec met brandpunt 100mm voor de omgeving en sterren, en een kortere belichtingstijd voor de Maan zelf)
Een volledig verduisterde Maan tussen de bomen (IS03200 – f/4,5 – 8sec met brandpunt 100mm voor de omgeving en sterren, en een kortere belichtingstijd voor de Maan zelf)

Om 6:27 uur begon de Maan weer uit de schaduw van de Aarde te komen. De maanschijf werd snel helderder en helderder, en zo ook het landschap. Van alle close-up foto’s die ik gemaakt heb tijdens het hele traject van de verduistering heb ik een collage gemaakt die in spiegelbeeld is: rechts onder is het begin van de verduistering met de heldere witgrijze maan, en links boven het einde toen de schemering al aan de gang was. Vandaar het kleurverschil van de Maan. De 37 beelden die ik verkregen heb met de 6 minuten interval fotografie zijn – behalve in de collages – ook gebruikt voor een kort timelapse-achtig filmpje.

Advertisements
Negen beelden van de gehele verduistering, met een volgorde van rechtsonder tot linksboven. Deze keuze is gemaakt om een zekere symmetrie te krijgen.
Negen beelden van de gehele verduistering, met een volgorde van rechtsonder tot linksboven. De keuze om de volgorde om te draaien is gemaakt om een zekere symmetrie te krijgen.

 

Het leuke aan dit filmpje is dat het mooi te zien is hoe de sterren zichtbaar worden en hoe die ten opzichte van de Maan bewegen. Dit effect had ik niet voorzien en ik ben er erg blij mee dat dit zo goed zichtbaar is. Voor de volledigheid heb ik er de nachtelijke geluiden bij gezet om het sfeertje van een lange nacht aan de oever van een vijver, met bossen om ons heen, weer te geven.

De serie foto’s die ik in deze korte time-lapse heb verwerkt zitten ook in de “Lunar-eclipse-sequence” foto. Dit is een compilatie van alle maanfoto’s, verwerkt in een landschapsfoto die gemaakt is tijdens de totale verduistering. Het traject van de Maan is zo goed mogelijk gevolgd om een mooi beeld te geven van de nacht. Tot mijn grote verbazing heeft deze foto een enorme populariteit gekregen op Facebook, Instragram, Twitter en op andere plaatsen. De foto is meer dan 1000 keer gedeeld, heeft meer dan 25.000 likes en meer dan 1500 reacties. De populariteit heeft mijn stoutste dromen overtroffen.

Lunar Eclipse Sequence -  mijn populairste foto ooit.
Lunar Eclipse Sequence – mijn populairste foto ooit. Het bestaat uit één landschapsfoto (ISO1600 – f/2,8 – 20sec – 15mm brandpunt) en de hele reeks maanfoto’s die met 400mm zijn gemaakt.

Er zijn wel wat vragen en opmerkingen over ontstaan. Dat is logisch, want dit is niet zomaar één enkele foto. Kort gezegd: ik heb een landschapsfoto met de verduisterde Maan gemaakt. Vervolgens heb ik alle foto’s die ik met het tele objectief heb gemaakt verkleind en in goede volgorde voor en achter de gefotografeerde Maan gepositioneerd. Het is niet ‘echt’ in de volle zin des woords, maar een interpretatie van het verloop van de verduistering zoals we die aan de oever van deze vijver gezien hebben.

Om 6:27 uur was de verduistering voorbij. Moe maar voldaan stonden we aan de oever te kijken hoe de schemering inviel. De hele nacht was het helder gebleven, met een paar verdwaalde wolkenflarden waar we geen last van hadden. Het was koud, vochtig en klam. Ondertussen bleef de time-lapse setup elke 10 seconden een foto maken, onverstoorbaar en onaangetast door condens vanwege een warmtelint om het objectief.

Het begin van de schemering bracht nog enkele mooie momenten, waarbij de Maan weer helder aan de hemel straalde. Het gaf de kans om een paar sfeervolle ochtendfoto’s te maken.

De felle Maan in de vroege ochtend (6:02 uur) toen de verduistering ten einde begon te lopen. Door de belichting is de hap uit de Maan niet te zien. (ISO1600 - f/4 - 6sec met 15mm brandpunt)
De felle Maan in de vroege ochtend (6:02 uur) toen de verduistering ten einde begon te lopen. Door de belichting is de hap uit de Maan niet te zien. (ISO1600 – f/4 – 6sec met 15mm brandpunt)
Nu al een van mijn favoriete maanverlichte landschapsfoto's (6:29 uur) (ISO800 - f/8 - 20sec - brandpunt 24mm)
Nu al een van mijn favoriete maanverlichte landschapsfoto’s (6:29 uur) (ISO800 – f/8 – 20sec – brandpunt 24mm)

En hoe zit het met de time-lapse? Na uren lang foto na foto gemaakt het hebben kon ik eindelijk de camera uitzetten. In totaal zijn er die nacht 1000 foto’s voor de time-lapse gemaakt (exact 1000 – puur toeval). Het heeft me vervolgens veel puzzelwerk opgeleverd om een mooie film ervan te maken. Ik ben er blij mee, trots op, en ik hoop dat de film bevalt.

 


Tot slot wil ik nog even wijzen op de mogelijkheden om de oh zo populaire foto met de “Lunar Eclipse Sequence” te bemachtingen. De foto is te downloaden als wallpaper, en verkrijgbaar in diverse soorten en maten vergrotingen. Het is prachtig om te weten dat deze foto aan de muur zal pronken.

Bureaublad achtergrond: https://www.flickr.com/photos/nandoonline/21882674596

Posters, canvas e.a.: http://www.werkaandemuur.nl/nl/shopwerk/Maansverduistering-serie/168756/132


Gebruikte apparatuur

Timelapse
Canon EOS 1Dx met TS-E 17mm f/4L
Gitzo G2220 statief
iOptron Sky Tracker met RRS BH25 balhoofd
Canon TC-80N3 programmeerbare draadontspanner
DEW not heattape

Overige foto’s
Canon EOS 5D mark 3
EF 15mm f/2,8 fisheye
EF 24-70mm f/2,8L II USM
EF 100-400mm f/4,5-5,6L II IS USM
Gitzo GT 3543LS Systematic statief met RRS BH55 balhoofd

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
11 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
2 jaren geleden

[…] een maansverduistering te vinden als dit jaar: de bloedmaan van 2018 was zelfs groter nieuws dan de superbloedmaan van 2015.  Er waren hele groepen mensen verzameld op plekken die normaal gesproken nauwelijks of niet […]

trackback
4 jaren geleden

[…] De waarheid is, dat dit inderdaad een supermaan is. Om precies te zijn de supermaan van 28 september 2015, de nacht dat deze Maan volledig door de schaduw van de Aarde werd verduisterd. Het stond bekend als de nacht van de superbloedmaan. […]

Bas berkhuijsen
Bas berkhuijsen
5 jaren geleden

Je bent duidelijk een kenner van Timelapse. Al met al een geweldige reportage geworden. Op een meer dan bijzondere, maar ook voor iemand zoals ik met minder ervaring in Timelapse vastgelegde leerzame rapportage, Bedankt voor het delen, maar ook op een frisse manier beschrijven van de ervaring

Deshamer
5 jaren geleden

Prachtig gedaan Nando, maar dat is je wel toevertrouwd!

S.V. Groeneveld
S.V. Groeneveld
5 jaren geleden

Prachtig effect, die time-lapse die de maan (en sterren!) volgt. Ik neem aan dat het toestel niet heeft bewogen, en dat dit dus uitsnedes zijn? Lijkt me een enorme klus.
Ook een mooie reflectie in de Lunar Eclipse Sequence; niet makkelijk om die op de goeie plek te krijgen…

Jack
Jack
5 jaren geleden

Prachtige opnamen !!

Stefaan BOGAERT
Stefaan BOGAERT
5 jaren geleden

Supermooie fotos. Mijn zijn niet zo goed. Ik heb er ook een ernstige verkoudheid aan overgehouden (Was net terug van zuid-Frankrijk. Nog in 25°-modus 😀 ). Maar het was het wél waard !!

11
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x