Superresolutie in Adobe Camera Raw

Superresolutie vergelijk

Adobe heeft onlangs een update van de raw converter ACR uitgebracht. Daarin is de mogelijkheid opgenomen om een foto maar liefst vier keer te vergroten met behoudt van de kwaliteit. Heb je niet voldoende resolutie, of wil je een grotere afdruk kunnen maken dan je originele raw beeld toelaat? Dan is superresolutie in Adobe Camera Raw iets voor jou.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Als je een foto flink wilde vergroten, dan is dat mogelijk met programma’s zoals Topaz Labs Gigapixel AI. Hiermee kan je de resolutie flink vergroten, en het programma beweert dat de kwaliteit behouden blijft. Met de laatste update van Adobe Camera Raw geeft ook Adobe ook de mogelijkheid om je foto flink te vergroten. Met behulp van de optie verbeteren in ACR wordt het aantal pixels aan langste en kortste zijde verdubbeld, wat de foto maar liefst vier keer zo groot maakt.

Superresolutie in Adobe Camera Raw, een screenshot uit de video die ik voor Photofacts heb opgenomen.
Superresolutie in Adobe Camera Raw, een screenshot uit de video die ik voor Photofacts heb opgenomen.

Mijn uitleg in een video op Photofacts

Ik heb voor Photofacts een video opgenomen met daarin de uitleg over de superresolutie in Adobe Camera Raw. In deze video laat ik zien hoe het werkt, en waar je op moet letten. Bovendien vertel ik ook over de beperkingen. Opvallend is dat je een foto maar één keer kunt vergroten – tenzij je wat trucjes uithaalt – en dat de vergrootte foto niet meer dan 65.000 pixels kan worden. Ik verwacht echter niet dat je tegen die laatste beperking zal aanlopen.

Een reklame boodschap

Wat is het verschil met vergroten in Photoshop?

Natuurlijk is het ook mogelijk om een foto in Photoshop op de ouderwetse manier te vergroten. Maar dit betekent niet dat de resolutie ook toe neemt. Daarin ligt het verschil met de nieuwe superresolutie in Adobe Camera Raw. Deze optie gaat namelijk op een slimme manier de foto vergroten waardoor de kwaliteit juist niet achteruit gaat. In principe wordt de resolutie in dat geval wel vergroot. Bekijk het verschil in het screenshot hieronder.

Het verschil tussen een foto normaal te vergroten en superresolutie is duidelijk. De superresolutie geeft een beter resultaat.
Het verschil tussen een foto normaal te vergroten en superresolutie is duidelijk. De superresolutie geeft een beter resultaat. Links is vergroten, rechts is superresolutie. Ik adviseer je om de foto op volledig formaat te bekijken.

Wil je een superesolutie zonder deze nieuwe optie in Adobe Camera Raw?
Je kunt dit ook voor elkaar krijgen door meerdere foto’s te maken en die dan samen te voegen.
Lees mijn uitleg in het artikel Spelen met superresolutie

Heb je superresolutie nodig?

Over het algemeen zijn de resoluties van de moderne camera’s meer dan voldoende voor vrijwel alle doeleinden. Het nut om uit die foto’s nog meer resolutie te halen vind ik twijfelachtig. Het is echter wel een prachtige optie voor een klein formaat JPEG foto, of een oud raw bestand van een camera die nog niet zoveel resolutie had.

Met andere woorden, of je superresolutie echt nodig hebt is nog maar de vraag. Het antwoord daarop kun je alleen voor jezelf beantwoorden. Het voordeel is, dat je deze superresolutie in Adobe Camera Raw als extra functie bij je Adobe Creative Cloud erbij krijgt. Dan kost het je in ieder geval geen extra geld.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie Molenaar
Arie Molenaar
2 jaren geleden

Nando, misschien een wat onnozele vraag van een absolute digibeet, maar is Adobe Camera Raw hetzelfde als Camera Raw? Ik wordt helemaal simpel van Lightroom met die catalogi en Photoshop met al zijn mogelijkheden. Ik wil eigenlijk gewoon Ligtroom zonder de bibliotheek module. Ik kan zelf wel onthouden waar mijn foto”s staan. Graag je advies

Marcurios
Marcurios
3 jaren geleden

Leuk foefje, maar vergeet niet dat de AI details “invult”of verzint.. Ik maak textures voor videogames en ik wil wel eens een 8K resolutie nodig hebben. Uit mijn toestel komt maar een 6000×4000 pixel foto waarvan de randen onscherp zijn door de lens, ook al heb ik mijn diafragma op 8 en gebruik ik matrix scherpstelling. Dus maak ik 4 of 9 of 16 foto’s en die rijg ik aan elkaar met een fotostitcher, dan heb ik een superresolutie met haarscherp detail waar geen enkele AI aan kan tippen. Een functie die trouwens ook in menig camera ingebouwd is tegenwoordig.… Lees verder »

Marcurios
Marcurios
Antwoord aan  Nando Harmsen
3 jaren geleden

Opschalen is per definitie kwaliteitsverlies, dus dat wat je zegt klopt niet als je voor kwaliteitsbehoud gaat. Dus een 24mp plaat is 6000×4000, als je die opschaalt naar 8k dan wordt de hoogte verdubbelt en dan heb je nog net geen 8 k. Als je met een hele goede lens werkt en de beste instellingen voor maximale scherpte heb je zelfs nog iets onscherpte aan de randen, dus dan moet je zelfs nog 250% opschalen, en daar kan zelfs een AI geen kaas van maken. Dus dan zul je echt 4x24mp foto’s moeten schieten en die aan elkaar rijgen met… Lees verder »

Richard Vermeulen
Richard Vermeulen
3 jaren geleden

Dat is wel heel erg gaaf Nando. Ik vraag me dan wel meteen af wat het nut dan nog is van een hoog resolutie camera als bijvoorbeeld de R5 van canon. Of maak ik nu een denkfout?