Terug naar de basis: alles over belichting

Onlangs las ik een artikel over het sluitertijd, diafragma en ISO. Elke fotograaf moet dit natuurlijk kennen. Een dergelijk artikel is dus ook voor een beginnende fotograaf bestemd. Met andere woorden: het moet eenvoudig zijn, stap voor stap en begrijpelijk worden uitgelegd. Het artikel dat ik gelezen heb was dat geen van allen.

Het eerste wat ik in de jaren tachtig als hobbyist heb geleerd is het begrijpen wat sluitertijd, diafragma en filmgevoeligheid (tegenwoordig de ISO) precies doet, en wat het voor invloed het op elkaar heeft. Elke instelling die gedaan wordt heeft een gevolg van minstens een van de andere twee. Zonder dat begrip was het niet mogelijk om serieus met fotografie bezig te zijn.

Tegenwoordig, met alle automatische camera’s, zie ik maar al te vaak dat deze basiskennis niet echt ter sprake komt. Ik zeg het verkeerd; het komt wel ter sprake maar het wordt vaak een techno-babbel zonder echte duidelijkheid, alsof de spreker of schrijver liever laat zien hoeveel hij/zij er vanaf weet dan het daadwerkelijk uitleggen. Zo ook in dat artikel dat ik onlangs onder ogen kreeg. Dat was de reden om mijn eigen artikel te schrijven, speciaal voor de beginnende fotograaf.

Sluitertijden op een oude analoge camera

In mijn artikel over sluitertijd, diafragma en ISO probeer ik stap voor stap in begrijpelijke taal uit te leggen waar we het over hebben. Wat is de sluitertijd en welke sluitertijden hebben we, zo ook over diafragma. Maar zeer zeker ook over de relatie die beiden met elkaar hebben. Voor de duidelijkheid, het is geen verhaal over diafragmavoorkeuze, sluitertijdenvoorkeuze, of andere belichtingsprogramma’s. Daarvoor heb ik het artikel PSAM modes geschreven. Nee, dit gaat terug naar de basis: alles zelf instellen en begrijpen waarom het zo ingesteld moet worden.

Uiteindelijk is het een redelijk pittig stukje voor de beginnende fotograaf geworden, hoewel sommige (serieuze) amateurs er misschien ook iets aan hebben. Het is een praktisch verhaal, zonder techniek of ingewikkelde berekeningen. Ik hoop dat ik hiermee veel beginnende fotografen kan helpen het eerste begrip in de wereld van bewust fotograferen te geven.

Het artikel is te vinden in het menu onder ‘artikelen’  en heet ‘Alles over sluitertijd, diafragma en ISO

 http://www.nandoonline.com/?page_id=3174

3 Replies to “Terug naar de basis: alles over belichting”

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)