Terug naar de basis: alles over belichting

Sluitertijden op een oude analoge camera

Onlangs las ik een artikel over het sluitertijd, diafragma en ISO, iets wat elke fotograaf moet kennen. Een dergelijk artikel is in principe voor een beginnende fotograaf bestemd. Met andere woorden: het moet eenvoudig zijn, stap voor stap en begrijpelijk worden uitgelegd. Het artikel dat ik gelezen heb was dat geen van allen. Daarom ga ik terug naar de basis: alles over belichting.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het eerste wat ik in de jaren tachtig als hobbyist heb geleerd is het begrijpen wat sluitertijd, diafragma en filmgevoeligheid (tegenwoordig de ISO) precies doet. Maar ook zeker wat het voor invloed op elkaar heeft. Elke instelling die gedaan wordt heeft een gevolg van minstens een van de andere twee. Zonder dat begrip was het niet mogelijk om serieus met fotografie bezig te zijn. Daarom is het goed om terug naar de basis te gaan: alles over belichting.

Lees ook mijn artikel over de relatie tussen diafragma, sluitertijd en ISO
De zin of onzin van de belichtingsdriehoek

Tegenwoordig, met alle automatische camera’s, zie ik maar al te vaak dat deze basiskennis niet echt ter sprake komt. Ik zeg het verkeerd. Het komt wel ter sprake maar het wordt vaak een techno-babbel. Het geeft niet echt duidelijkheid, alsof de spreker of schrijver liever laat zien hoeveel hij/zij er vanaf weet dan dat het als bruikbare informatie gegeven wordt. Zo was dat ook in het artikel dat ik onder ogen kreeg. Dat was de reden om mijn eigen artikelen te schrijven, speciaal voor de beginnende fotograaf. Dit heeft zelfs tot een boek geleid.

Een reklame boodschap


Een stap voor stap uitleg over de perfecte belichting.

In mijn artikelen over sluitertijd, diafragma en ISO let ik stap voor stap in begrijpelijke taal uit waar we het over hebben. Wat is de sluitertijd en welke sluitertijden hebben we? Hoe zit het met diafragma? Wat doet ISO en waar moet je op letten?

Nog belangrijker is de relatie die deze drie tot elkaar hebben. Voor de duidelijkheid, ik vertel geen verhaal over diafragmavoorkeuze, sluitertijdenvoorkeuze, of andere belichtingsprogramma’s. Daarvoor heb ik het artikel PSAM modes geschreven. Ik ga met deze artikelen echt terug naar de basis: alles zelf instellen van de belichting, en ook begrijpen waarom het zo ingesteld moet worden.

Terug naar de basis: alles over belichting

Uiteindelijk is het een redelijk pittig stukje voor de beginnende fotograaf geworden, hoewel sommige (serieuze) amateurs er waarschijnlijk ook veel aan hebben. Het is een praktisch verhaal, eenvoudig gebracht en in begrijpelijke woorden waarbij de ingewikkelde berekeningen niet nodig zijn of tot een minimum beperkt zijn.. Ik hoop dat ik hiermee veel beginnende fotografen kan helpen het eerste begrip in de wereld van bewust fotograferen te geven.

De artikelen op een rij

Wil je meer over belichting weten en het mooi verzameld bij elkaar hebben? Kijk dan zeker naar mijn boek Perfect BelichtenAdvertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
3 jaren geleden

[…] Normaal gesproken ben je aangewezen op de sluitertijd die volgt op de keuze van een ISO waarde en een diafragma. De ISO waarde probeer je meestal zo laag mogelijk te houden, en het diafragma kies je om een gewenste scherptediepte te verkrijgen. Met de sluitertijd zorg je dan dat de foto goed belicht is. […]

trackback
3 jaren geleden

[…] Wil je meer weten over het gebruik van de belichtingsmeter, en het beoordelen van de belichting op je camera? Kijk dan in mijn tutorial over de belichting van een foto. […]

trackback
4 jaren geleden

[…] beeldstabilisatie wordt weergegeven in een aantal stops. Laat ik dit uitleggen aan de hand van een […]

trackback
5 jaren geleden

[…] van de bovenstaande foto ook bereikt worden met 480 seconden met ISO 800 en diafragma f/5,6. Reken maar uit. Stel je voor dat je eerste deze belichting hebt ingesteld, en na 480 seconden tot de conclusie […]

Elja Trum
10 jaren geleden

Ja, was dat mijn artikel dat je te ingewikkeld vond voor beginners?
Ik heb toch wel mijn best gedaan het eenvoudig te houden. 🙂

Gaby van Hall (@picturesbygaab)
10 jaren geleden

Mooi artikel Nando.. ik heb het gedeeld op twitter.. Duidelijker kan het niet 😉