Menu Sluiten

Terug naar de basis: alles over belichting

Onlangs las ik een artikel over het sluitertijd, diafragma en ISO. Elke fotograaf moet dit natuurlijk kennen. Een dergelijk artikel is dus ook voor een beginnende fotograaf bestemd. Met andere woorden: het moet eenvoudig zijn, stap voor stap en begrijpelijk worden uitgelegd. Het artikel dat ik gelezen heb was dat geen van allen.

Het eerste wat ik in de jaren tachtig als hobbyist heb geleerd is het begrijpen wat sluitertijd, diafragma en filmgevoeligheid (tegenwoordig de ISO) precies doet, en wat het voor invloed het op elkaar heeft. Elke instelling die gedaan wordt heeft een gevolg van minstens een van de andere twee. Zonder dat begrip was het niet mogelijk om serieus met fotografie bezig te zijn.

Advertisements

Tegenwoordig, met alle automatische camera’s, zie ik maar al te vaak dat deze basiskennis niet echt ter sprake komt. Ik zeg het verkeerd; het komt wel ter sprake maar het wordt vaak een techno-babbel zonder echte duidelijkheid, alsof de spreker of schrijver liever laat zien hoeveel hij/zij er vanaf weet dan het daadwerkelijk uitleggen. Zo ook in dat artikel dat ik onlangs onder ogen kreeg. Dat was de reden om mijn eigen artikel te schrijven, speciaal voor de beginnende fotograaf.

Sluitertijden op een oude analoge camera

Advertisements

In mijn artikel over sluitertijd, diafragma en ISO probeer ik stap voor stap in begrijpelijke taal uit te leggen waar we het over hebben. Wat is de sluitertijd en welke sluitertijden hebben we, zo ook over diafragma. Maar zeer zeker ook over de relatie die beiden met elkaar hebben. Voor de duidelijkheid, het is geen verhaal over diafragmavoorkeuze, sluitertijdenvoorkeuze, of andere belichtingsprogramma’s. Daarvoor heb ik het artikel PSAM modes geschreven. Nee, dit gaat terug naar de basis: alles zelf instellen en begrijpen waarom het zo ingesteld moet worden.

Uiteindelijk is het een redelijk pittig stukje voor de beginnende fotograaf geworden, hoewel sommige (serieuze) amateurs er misschien ook iets aan hebben. Het is een praktisch verhaal, zonder techniek of ingewikkelde berekeningen. Ik hoop dat ik hiermee veel beginnende fotografen kan helpen het eerste begrip in de wereld van bewust fotograferen te geven.

Het artikel is te vinden in het menu onder ‘artikelen’  en heet ‘Alles over sluitertijd, diafragma en ISO

 https://www.nandoonline.com/?page_id=3174

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
6 maanden geleden

[…] Normaal gesproken ben je aangewezen op de sluitertijd die volgt op de keuze van een ISO waarde en een diafragma. De ISO waarde probeer je meestal zo laag mogelijk te houden, en het diafragma kies je om een gewenste scherptediepte te verkrijgen. Met de sluitertijd zorg je dan dat de foto goed belicht is. […]

trackback
7 maanden geleden

[…] Wil je meer weten over het gebruik van de belichtingsmeter, en het beoordelen van de belichting op je camera? Kijk dan in mijn tutorial over de belichting van een foto. […]

trackback
1 jaar geleden

[…] beeldstabilisatie wordt weergegeven in een aantal stops. Laat ik dit uitleggen aan de hand van een […]

trackback
2 jaren geleden

[…] van de bovenstaande foto ook bereikt worden met 480 seconden met ISO 800 en diafragma f/5,6. Reken maar uit. Stel je voor dat je eerste deze belichting hebt ingesteld, en na 480 seconden tot de conclusie […]

Elja Trum
7 jaren geleden

Ja, was dat mijn artikel dat je te ingewikkeld vond voor beginners?
Ik heb toch wel mijn best gedaan het eenvoudig te houden. 🙂

Gaby van Hall (@picturesbygaab)
7 jaren geleden

Mooi artikel Nando.. ik heb het gedeeld op twitter.. Duidelijker kan het niet 😉

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x