Terug naar die mooie plek

Een serene ochtend

Er zijn veel mooie plekken te vinden. Zelfs dicht bij huis kun je vaak verrassende plekjes vinden. Je moet er wel oog voor hebben. Het mooie van die plekjes dichtbij is de eenvoud om er eventjes naar toe te gaan als de voorspellingen gunstig zijn. Of je gaat gewoon op goed geluk terug naar die mooie plek om de hoek.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het is op nog geen tien minuten fietsen afstand van mijn huis. Een plekje waar veel mensen langs komen, maar er vaak aan voorbij lopen zonder het echt te zien. Dat deed ik in het begin ook, hoewel ik daar toch vaak even stil bleef staan, zoekend naar iets waarvan ik eigenlijk niet goed wist wat het was.

Terug naar die mooie plek onder een typische Nederlandse wolkenlucht
Een mooie plek onder een typische Nederlandse wolkenlucht. Ga eens terug naar die mooie plek, en maak er wat vaker foto’s onder wisselende omstandigheden. Het levert uiteindelijk een mooie serie foto’s op.

De foto die ik er die eerste keer maakte was meer een registratie van de plek dan dat ik probeerde er iets moois van de maken. Een eiland, riet, wat waterleliebladeren die iets te ver buiten bereik dreven, en een typische Nederlandse wolkenlucht.

Maak een serie van die mooie plek

De plek en de wandeling beviel goed genoeg om regelmatig terug te gaan. Vaak gewoon overdag, samen met de hond. Er zwemt allerlei pluimage rond; meerkoeten, waterhoentjes, eenden, ganzen en zo nu en dan een koppel zwanen. In de lucht vangen de oeverzwaluwen de muggen uit de lucht in adembenemende capriolen.

Terug naar die mooie plek in de avondschemering
Avondschemering met de wolkentoppen nog in het licht van de Zon.

Ook op de Strabrechtse Heide heb ik dit gedaan, lang geleden bij het Starven.
Je vindt een aantal van die foto’s terug in dit blogbericht.

Een reklame boodschap

En elke keer weer trok die plek als een magneet. Elke keer weer fotografeerde ik het uitzicht zonder dat ik echt voor de volle honderd procent tevreden was. Het maakte niet uit of het overdag was, of in de avond wanneer de ondergaande Zon de verre wolkenpartijen verlichtte of met een fantastische regenboog.

Terug naar die mooie plek met een regenboog
Een fantastische regenboog bij ondergaande zon.

Voor die regenboog goed in beeld te krijgen moest ik tot aan mijn knieën in het water staan. Dat was eenvoudig, aangezien er een soort waad pad naar het eilandje loopt. Er staan paaltjes waar het pad het water in loopt, die ik elke keer weer uit beeld bleef houden. Tot die ene dag dat ik besloot om ze toch in de foto mee te nemen.

Laat de omgeving zien, ook menselijke elementen

Ik had er nooit aan gedacht om het pad dat het water in leidt, samen met de paaltjes in beeld te brengen. Maar die ene dag besloot ik om dit toch te doen. Juist dat element in het beeld gaf de foto in mijn idee een duidelijk verhaal. De foto was van een anoniem beeld van de natuur verandert in iets dat een plek had gekregen.

Terug naar die mooie plek maar nu met de paaltjes in beeld. Waarom ook niet?
Juist die paaltjes en het ‘pad’ het water in geven het beeld meer inhoud.

Sindsdien heb ik verschillende keren deze foto gemaakt, elke keer weer met andere omstandigheden. Mist, sneeuw, lange sluitertijden, korte sluitertijden… ik wil ook nog eens terug voor de sterren. En waarom niet? Het is slechts op 10 minuten fietsen afstand.

Met andere woorden, heb je een mooie plek in de buurt? Ga eens wat vaker langs en fotografeer het onder allerlei omstandigheden. Zo leer je niet alleen de plek kennen, je krijgt ook een hele mooie verzameling foto’s die prachtig bij elkaar horen terwijl ze tegelijkertijd zo anders zijn.

Galerij

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties