Terugblik naar de 15 jaar oude Canon EOS 20D

de 15 jaar oude canon eos 30D

In 2005 kocht ik na veel wikken en wegen de Canon EOS 20D. Ik heb er heel erg lang mee gefotografeerd, en met heel veel plezier. Nadat de camera voor een nieuw model vervangen werd, belandde de Canon EOS 20D ergens in de kast. Nu heb ik deze camera weer eens onder het stof uitgehaald en naast de moderne camera’s van 2020 gehouden. Dit is een terugblik naar de 15 jaar oude Canon EOS 20D, met de vraag of deze zich nog meten met de moderne camera’s?

De Canon EOS 20D met batterijgrip
De15 jaar oude Canon EOS 20D met batterij grip. Kan deze camera zich nog meten met de moderne camera’s? Er is maar een manier om erachter te komen: de camera weer gebruiken.

Misschien is het leuk om een korte geschiedenis te vertellen. In 2005 had ik voldoende geld bij elkaar gespaard met websites bouwen, om mijn Sony DSC-F505v digitale compactcamera te vervangen voor een spiegelreflex camera. Het plan was om weer meer gaan doen dan alleen de huis-tuin-en-keuken kiekjes. Ik wilde de fotografie uit het analoge tijdperk weer oppikken.

Het was een moeilijke keuze. Moest ik kiezen voor de Canon EOS 20D, of de Nikon D70? Dit waren destijds de twee camera’s die tot de top behoorden (ik heb de link naar dpreview.com geplaatst, die ik tot in den treure bestudeerd had). Ik besloot te kiezen voor de Nikon.

In een fotowinkel in Maastricht ging ik deze camera uitproberen, maar de verkoper zette de Canon EOS 20D voor mijn neus om een vergelijk te hebben. En wat bleek, de Canon lag zoveel prettiger in mijn hand, en de bediening met het grote wiel op de achterzijde was zo fijn, dat ik besloot om toch voor de Canon EOS 20D te kiezen. En dus geschiedde…

Vijftien jaar later

Het is nu dat ik dit schrijf vijftien jaar later. De Canon EOS 20D is in die jaren opgevolgd door een hele reeks nieuwere Canon camera’s. Een EOS 1D mark III, een EOS 5D, een EOS 5D mark III, een EOS 1Dx, en uiteindelijk de EOS 5D mark IV.

Gedurende al die jaren heeft die allereerste spiegelreflex camera, de EOS 20D, in de kast gelegen. Uitgezonderd een jaartje waarbij Hetwie deze camera gebruikt heeft om de tijd te doden als ik weer eens bezig was met een landschap te fotograferen.

hetwie aan het fotograferen
Hetwie aan het fotograferen met de Canon EOS 20D

Op die ene dag in 2020, toen ik de nieuwste telg uit de Canon familie in handen kreeg, de Canon EOS R5, dacht ik dat het interessant was om deze terugblik naar de 15 jaar oude Canon EOS 20D te maken. Nadat de EOS R5 weer terug naar Canon Nederland was haalde ik de oude camera onder het stof vandaan.

Wonder boven wonder was de accu van de camera nog in opperbeste staat. Een uurtje of twee op de lader was voldoende voor vele dagen te fotograferen, langer dan enige andere accu die ik sindsdien heb gebruikt in eender welke EOS camera dan ook. Uitgezonderd misschien de EOS 1D mark III, waar ik tot 2000 foto’s op één lading kon fotograferen.

Het was nog even zoeken naar een geschikte CF kaart, en gelukkig had ik nog een aantal kaartjes van 8 GB liggen, voldoende voor duizend 8,5mp beelden van de Canon EOS 20D.

De grote generatie verschillen

Je beseft pas hoe ver de camera’s zijn doorontwikkeld als je de Canon EOS 20D naast een EOS 5D mark IV zet. Misschien is het verschil niet helemaal eerlijk. Ik zet tenslotte een cropsensor body en een fullframe body naast elkaar. Toch laat de onderstaande foto, van de achterzijde van de camera’s naast elkaar, goed zien hoe ver we in 15 jaar zijn gekomen.

De EOS 20D naast de EOS 5D mark IV
De Canon EOS 20D naast de EOS 5D mark IV. Let bijvoorbeeld op de grootte van het scherm, en de helderheid van het scherm. Beide zijn op maximale helderheid gezet voor deze foto.

Het is niet alleen de grootte van het scherm dat verschil maakt. Ook de helderheid van het scherm en de menu structuur is totaal anders. Allereerst zijn door het kleine scherm van de EOS 20D de teksten bijzonder klein. Daar bovenop is het scherm dof en heeft een laag contrast. Het is nu moeilijk voor te stellen dat dit destijds als hele goede LCD schermpjes beschouwd werd.

Het menu van de Canon EOS 20D
Het L:CD scherm van de Canon EOS 20D met het custom menu zoals dat er in 2005 uit zag.

Het menu van de camera heeft ook de nodige veranderingen ondergaan. De moderne opties van een digitale camera zijn natuurlijk flink uitgebreid, maar ook de opbouw van de menu structuur is verbetert.

Een reklame boodschap

Veranderd, maar niet helemaal anders

Hoewel er veel veranderd is, zijn er ook overeenkomsten, die pas goed opvallen als je deze 15 jaar oude Canon EOS 20D weer in de hand neemt. De moderne EOS modellen hebben nog steeds hetzelfde of vergelijkbare uiterlijk wanneer het op de achterkant en bovenkant aankomt. Er zijn wat knoppen bij gekomen, en de positie van de knoppen is veranderd, maar niet meer dan dat.

De achterkant van de Canon EOS 20D
De achterkant van de Canon EOS 20D is heel herkenbaar. Er zijn wel veranderingen en aanpassingen, maar de basis is gelijk gebleven.
De bovenzijde van de Canon EOS 20D
De bovenzijde van de Canon EOS 20D ziet er ook nagenoeg hetzelfde uit als de moderne DSLR camera’s van Canon.

Door al deze overeenkomsten is het gebruik van deze 15 jaar oude Canon EOS 20D heel vertrouwd, ook nu nog. Natuurlijk mis je al heel snel de extra functies die we gewoon zijn van de moderne camera’s. Dat merkte ik pas goed toen ik de camera mee op pad nam.

Fotograferen met de 15 jaar oude Canon EOS 20D

Deze terugblik naar de 15 jaar oude Canon EOS 20D beviel me beter dan ik verwacht had. Er is geen liveview, geen groot scherm om instellingen te zien en een gelimiteerd ISO bereik. Back to basics, zo voelde het. In de (hele kleine) zoeker is alleen de belangrijkste informatie te vinden. Minder zelfs, want de ISO waarde wordt er niet vermeld. Er zijn ook maar 9 autofocuspunten ter beschikking, en het wisselen tussen die focuspunten is best lastig. De werking van de joystick is niet zo soepel als de moderne EOS camera’s. Maar misschien ligt het ook aan de leeftijd, en het feit dat de camera vele jaren werkeloos in de kast heeft gelegen.

de 15 jaar oude canon eos 20D
De 15 jaar oude Canon EOS 20D past met het L-bracket dat ik toen al had perfect op mijn huidige statief. Dat is wel zo handig. Het is wel wennen om terug te gaan naar de mogelijkheden van toen.

Er is veel veranderd in die 15 jaar. Dat merkte ik niet alleen bij het fotograferen, maar ook bij het verwerken van de bestanden. Natuurlijk fotografeerde ik toen al in raw bestandsformaat, en dat had ik nu ook weer ingesteld. Maar ik merkte dat ik niet de flexibiliteit had van de bestanden die moderne camera’s geven.

Het dynamisch bereik van de Canon EOS 20D

Tegenwoordig maak ik veel gebruik van het dynamisch bereik van de camera. Dat geeft veel speelruimte waardoor je donkere delen van een foto vrij makkelijk kunt oplichten. Die flexibiliteit heeft een raw bestand uit de Canon EOS 20D niet.

Wil je meer weten over het gebruik
van het dynamisch bereik van je camera,
lees dan mijn artikel:
Hoe maak je gebruik van het dynamisch bereik van je camera?

dynamisch bereik van de Canon EOS 20D
De nabewerking die ik tegenwoordig met mijn Canon EOS 5D mark IV uitvoer, kan niet zomaar op de raw beelden van de Canon EOS 20D losgelaten worden zonder een flink kwaliteitsverlies

Ondanks de leeftijd van deze camera, en het gemis van al die luxe waar we nu met onze moderne camera’s van genieten, was het heel erg leuk om mijn oude camera weer te gebruiken. Op een of andere manier voelde het meer puur aan, waarbij er bewust gefotografeerd moest worden, en nagedacht over belichting en instellingen.

Hoewel er natuurlijk een LCD scherm aanwezig is, blijkt de resolutie zo laag te zijn dat het een wonder mag heten dat we vroeger daarop de scherpte en belichting van de foto konden beoordelen. Het gebruik van deze camera heeft me heel bewust gemaakt van de gemakken die we tegenwoordig hebben, die we nu als vanzelfsprekend vinden.

het LCD scherm van de 15 jaar oude Canon EOS 20D
Het is maar een klein LCD scherm, en het gebruik daarvan is heel beperkt. Zeker als je dat vergelijkt met tegenwoordig.

Hoe zijn de beelden van deze 15 jaar oude Canon EOS 20D?

Wat 15 jaar geleden als een hele hoge resolutie werd beschouwd, is nu natuurlijk veranderd in een hele lage resolutie. De Canon EOS 20D heeft maar 8,5 miljoen pixels op de APS-C sensor zitten. Toch heb ik met beelden uit deze camera vergrotingen laten maken die opliepen tot 2 x 1,5 meter. Hoewel de scherpte van dichtbij dan niet bepaald goed was, is het beeld op normale kijkafstand perfect.

De resolutie van de Canon EOS 20D mag dan misschien laag zijn naar moderne standaarden, de beelden zien er prachtig uit. Voor het normale gebruik, als afdruk tot 20 x 30 centimeter, in fotoalbums, en natuurlijk voor internet gebruik, is het voldoende. Als ik het niet zou vertellen, kun je het aan de beelden niet zien dat het met maar 8,5 megapixel is gemaakt.

Tot slot

Zou ik terug willen naar deze camera en die moderne camera’s zoals de Canon EOS 5D mark IV, of de Canon EOS R5 en EOS R6 laten liggen? Natuurlijk niet. De luxe en gemakken die we tegenwoordig hebben met onze camera’s is fantastisch. Maar een moment teruggrijpen naar een camera van 15 jaar oud, die destijds tot de top behoorden, heeft me nog meer doen beseffen hoe het de fotograaf van tegenwoordig gemakkelijk gemaakt wordt. Het waardeert de nieuwste camera’s en de mogelijkheden alleen nog maar meer.

Deze terugblik naar de 15 jaar oude Canon EOS 20D was heel leuk om te doen. Ik kan het iedereen aanraden om eens een maand met een dergelijke oude camera op pad te gaan en te fotograferen. Zou jij dat doen? Laat het in een reactie onder dit bericht weten, en vertel me wat je zou verwachten van een dergelijk experiment.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Edwin vd Ende
Edwin vd Ende
3 jaren geleden

Ik ben nooit meer teruggegaan naar mijn Nikon D70, maar ik heb hem nog wel liggen en zal hem ook niet zo maar weg doen. Misschien vooral om de herinneringen, maar hij heeft vele jaren goede diensten verleend. Ondertussen fotografeer ik stukken minder en werk ik nog steeds met mijn Nikon D700 uit 2008 geloof ik… speciaal destijds in Londen gaan kopen en sinds die tijd was het geld om een nieuwere te kopen op. Een reisje terug ind e tijd zal dus voor mij niet veel verschil maken, een reisje naar camera’s uit het heden veel meer als ik… Lees verder »

Dward
Dward
3 jaren geleden

Ik heb die 20D ook gekocht toen hij net op de markt was. Een geweldige camera voor die tijd. Na 9 jaar overgestapt op de 5DIII en daar ook voor het eerst kwaliteitsglas bij gekocht. Toen ik mijn 70-200 f/2.8 mark II op ‘de oude’ 20D zette ging er opnieuw een wereld voor me open. Die ouwe meuk is zo slecht nog niet!

Roland
3 jaren geleden

Leuke blog Nando, ik zou terug moeten gaan naar de Minolta XG-1, mijn allereerste spiegelreflex analoog en de Canon 350 D als eerste digitale. Herkenbaar die nostalgie 😉

Dave
3 jaren geleden

Ja herkenbaar verhaal! Nu ga ik iets minder ver terug dan jij maar dit jaar kreeg mijn eerste DSLR de SonyA300 weer in mijn bezit! Heb er nog niet veel mee gefotografeerd maar herken de ervaring als ik het vergelijk met mijn A7RIII! Ik heb er inmiddels ook Minolta objectieven A-mount bij aangeschaft dus ga er zeker nog wat mee doen //Dave

Ps wel irritant al die reklame zo in je beeld

Dave
Antwoord aan  Nando Harmsen
3 jaren geleden

Vind het enorm wennen en ik denk echt dat als nu instapt met een R6, Fuji X-T3, Sony A7C of Nikon Z6 (ik noem maar eens wat) je echt vele malen makkelijker tot resultaten komt dan pak ‘m beet 10 jaar geleden….. nu kun je nog eens er naast zitten qua belichting maar dat los je makkelijk op. Gelukkig zegt dat niets over compositie of scherpte in je beeld maar toch…..