Menu Sluiten

Terugblik op de expositie ‘Dwalen door de Peelvenen’

De expositie ‘Dwalen door de Peelvenen’ in Buitencentrum De Pelen is ten einde. Een korte terugblik.

Aankondiging van de expositie in weekblad 'De Limburger'

Ik heb enkele jaren geleden al eens informatie opgevraagd over de expositie mogelijkheden in wat destijds nog Bezoekerscentrum Mijl op Zeven was. Het was niet makkelijk om daar tussen te komen want het animo was groot. Nadat mijn werk in diverse bibliotheken in Noord Limburg te zien was lukte het eindelijk om een datum in te plannen.

Advertisements

In eerste instantie stond januari en februari 2012 gereserveerd. De gedachte aan de koude wintermaanden deden me besluiten dat maart en april toch een meer geschikte tijd was. Dit was gelukkig mogelijk en vanaf dat moment had ik een prachtig vooruitzicht in het verschiet: een groot aantal canvassen in het bezoekerscentrum van het gebied waar ik al jaren lang mijn foto’s maakte.

Het fotograferen van een avondschemering aan het Meerbaansblaak (door Hetwie gefotografeerd)

Met de expositie in het vooruitzicht ben ik een jaar lang bijna wekelijks de Peel ingetrokken. Een vergunning maakte het mogelijk om ook foto’s te maken in de periode dat het gebied gedeeltelijk afgesloten was. Dit alles bij elkaar opgeteld leverde honderden foto’s , menig muggenbult en veel natte kleding op. Hoewel er een duidelijk doel was gesteld stonden het wandelen en genieten van de rust in het uitgestrekte gebied voorop.

Een van de vele bijzondere foto's die dan weer niet voor de expositie geschikt leken: een 180° panorama van een opkomend onweersfront (samengesteld uit 2x 6 afzonderlijke foto's)

Uit de foto’s die ik in de Groote Peel, Mariapeel en Deurnesche Peel gemaakt heb, is duidelijk de voorliefde voor schemering en nacht terug te vinden. Omdat de expositie toch niet een tè somber foto-karakter mocht krijgen vielen veel foto’s af. De keuze was bijzonder moeilijk.

Advertisements

Maart 2012 was het dan zover. In Buitencentrum de Pelen, de nieuwe naam van Mijl op Zeven, begon de expositie van 14 zorgvuldig gekozen foto’s op canvas.

Op zaterdag 3 maart vond de opening plaats waarbij genodigden onder het genot van een drankje en een ‘Peelplak’ (een soort peperkoek met gember) konden kijken naar mijn werk. En natuurlijk was er gelegenheid om een praatje met de fotograaf te maken.

De aankondiging van de expositie vond zijn weg in verschillende weekbladen, regiokranten en internet. In regiokrant ‘De Limburger’ stond zelfs een paginagrote foto op de voorpagina en een interview verderop in het blad.

Omdat deze expositie een voortvloeisel is van de vorige heb ik speciaal hiervoor een A3-formaat fotoalbum laten maken met alle foto’s die in 2011 in de bibliotheken gehangen hebben. Dit fotoalbum met als titel ‘Stilte in de Peel‘ heb ik de hele periode bij de expositie ter inzage gehad. Het fotoalbum is beperkt verkrijgbaar in deze unieke samenstelling. Voorlopig is album nog in zowel het machtig mooie A3 formaat als in een handzamer A4 formaat te bestellen via mijn website: www.nandoonline.com.

Het fotoalbum 'Stilte in de Peel' in A3 formaat

Op dit moment heb ik contact met een uitgever om te kijken of het mogelijk is het fotoalbum in boekvorm uit te geven. Dit is echter nog te pril om een uitspraak te geven of dit ook zal lukken, maar het zou wel prachtig zijn.

Helaas kreeg ik al snel te horen dat er een verbouwing van het Buitencentrum de Pelen in april gepland was. Dat betekende dat mijn werk een of twee weken eerder verwijderd moest worden. Uiteindelijk bleek het maar één week voor de oorspronkelijke datum te zijn, tot mijn grote opluchting.

De expositie in Buitencentrum De Pelen

Ik ben bijzonder trots dat mijn foto’s in het Buitencentrum De Pelen hebben gehangen. Het is de plek waar ik al sinds mijn jeugd kom, vanaf de tijd dat het nog als ‘de meeuwenkolonie‘ bekend stond.

Maar daar blijft het niet bij. Ik heb bevestiging gekregen dat in april, mei en juni 2013 de expositie ‘Dwalen door de Peelvenen’ in Buitencentrum De Weerribben in Ossenzijl te zien zal zijn. Ik kijk er nu al naar vooruit en hopelijk kan ik met die opening een mooi fotoboek presenteren.

Ik wil via deze weg iedereen bedanken voor het bezoek aan mijn expositie en voor de vele fijne reacties die ik ontvangen heb. In het bijzonder mijn dank aan Marijke Vaes van het Buitencentrum die de expositie mogelijk heeft gemaakt.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 jaren geleden

[…] ik  volledig in beslag genomen werd door de exposities over de Groote Peel zijn we daarna lang niet meer op de Strabrechtse Heide geweest. Tot op een avond in januari 2012, […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x