Menu Sluiten

Terugblik op de workshop Nachtfotografie

Vorig jaar ben ik na veel wikken en wegen gestart met het geven van een workshop. Het idee om een workshop te geven speelt al jaren en ik heb al verschillende pogingen gedaan om een start te maken. Naar aanleiding van alle positieve reacties op mijn lezingen en op aandringen van verschillende collegae fotografen heb ik uiteindelijk de stap genomen en het thema Nachtfotografie gekozen als onderwerp. En met succes. In totaal heb ik de workshop nu zes keer gehouden voor maar liefst 26 deelnemers.

Aan de slag op een erg donkere plek

De workshops waren afwisselend in alle aspecten. Zowel wat betreft aantal deelnemers als het niveau van de deelnemers. Sommigen waren ervaren fotografen, anderen waren beginners . Ik heb geprobeerd een balans te vinden om het voor iedereen interessant te houden en zowel voor de beginners als de gevorderden voldoende handvatten mee te geven.

Advertisements

Behalve het niveau speelde de verschillende camera’s een rol. De grote merken zoals Canon, Nikon en Sony werken allemaal nèt anders. Sterker nog, elk model reageert weer nèt anders dan zijn grotere of kleinere broer. Af en toe was dit zoeken en uitproberen. In dat opzicht heb ik ook veel geleerd tijdens al deze avonden.

Het restaurant dat als uitvalsbasis voor de workshop was en waar iedereen ontvangen is met een drankje

Het heeft even geduurd voor ik een geschikte locatie had gevonden. Uiteindelijk heb ik het dicht bij huis gehouden en is het stadspark De Warande in Helmond de plek waar het allemaal heeft plaats gevonden. Het was niet de bedoeling om een locatie te hebben waar de meest fantastische foto’s en uitzichten gevonden konden worden. Ik wilde een plek hebben waar ik de verschillende aspecten van nachtfotografie aan bod kon laten komen. Ondanks dat heb ik prachtige resultaten gezien waaruit blijkt dat iets wat overdag doodnormaal is, en waar niet snel een tweede blik geworpen wordt, ‘s-nachts kan veranderen in een prachtige plaats.

Het is geluk hebben met het weer als de hemel (bijna) onbewolkt is

Tijdens de zes workshops hebben we veel verschillende weersomstandigheden gehad. Van bewolkt tot onbewolkt, van sneeuw tot regen. Maar (op één keer na) ook droog en koud zodat enkele deelnemers tegen het einde van de avond tot op het bot verkilt waren. Helaas kan ik het weer niet regelen waardoor elke avond zijn eigen karakteristieken had. Met de handout die elke deelnemer heeft gekregen is het mogelijk om in te springen op al die omstandigheden.

Het Carat paviljoen tijdens de laatste regenachtige avond

Op de foto community flick-r heb ik een fotogroep aangemaakt waar alle deelnemers desgewenst hun werk kunnen plaatsen. Ik weet dat niet iedereen lid is van flick-r, maar het is voor mij de meest eenvoudige plek om werk van iedereen te verzamelen. Deze fotogroep is voorbehouden aan de deelnemers van de workshops en ik hoop dat er in de komende tijd veel foto’s zullen verschijnen. De plek waar het allemaal is te vinden, is:

http://www.flickr.com/groups/nachtfotografie/

Hierbij wil ik nogmaals iedereen die interesse heeft getoond en/of heeft deelgenomen danken. Het was ook voor mij erg leerzaam en ik hoop in het najaar opnieuw deze workshop te geven voor iedereen die zich wil verdiepen in nachtfotografie

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x