Terugblik op de workshop Nachtfotografie

In 2012 was ik na veel wikken en wegen gestart met het geven van een workshop. Het idee om een workshop te geven speelde al jaren en ik had al verschillende pogingen gedaan om daarmee te beginnen. Naar aanleiding van alle positieve reacties op mijn lezingen en op aandringen van verschillende collega fotografen heb ik uiteindelijk de stap genomen en het thema nachtfotografie gekozen als onderwerp. En met succes. In totaal heb ik de workshop nu zes keer gehouden voor maar liefst 26 deelnemers. Dit is een terugblik op de workshop nachtfotografie.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Nachtfotografie
Aan de slag op een erg donkere plek

De workshops waren afwisselend in alle aspecten. Zowel wat betreft aantal deelnemers als het niveau van de deelnemers. Sommigen waren ervaren fotografen, anderen waren beginners. Ik heb geprobeerd een balans te vinden om het voor iedereen interessant te houden en zowel voor de beginners als de gevorderden voldoende handvatten mee te geven om zelf aan de slag te gaan.

Verschillende camera’s, verschillende instellingen

Behalve het niveau speelde de verschillende camera’s een rol. De grote merken zoals Canon, Nikon en Sony werken allemaal nèt anders. Sterker nog, elk model reageert weer nèt anders dan zijn grotere of kleinere broer. Af en toe was dit zoeken en uitproberen. In dat opzicht heb ik ook veel geleerd tijdens al deze avonden. Dat merk ik pas goed bij deze terugblik op de workshop nachtfotografie.

Terugblik op de workshop Nachtfotografie
Het restaurant dat als uitvalsbasis voor de workshop was en waar iedereen ontvangen is met een drankje

De locatie

Het heeft even geduurd voor ik een geschikte locatie had gevonden. Uiteindelijk heb ik het dicht bij huis gehouden en is het stadspark De Warande in Helmond de plek waar het allemaal heeft plaats gevonden. Het was niet de bedoeling om een locatie te hebben waar de meest fantastische foto’s en uitzichten gevonden konden worden. Ik wilde een plek hebben waar ik de verschillende aspecten van nachtfotografie aan bod kon laten komen.

Een reklame boodschap

Ondanks dat heb ik prachtige resultaten gezien waaruit blijkt dat iets wat overdag doodnormaal is, en waar niet snel een tweede blik geworpen wordt, ‘s-nachts kan veranderen in een fotogenieke plek. Je ziet dat heel goed bij het bekijken van de resultaten, waarvan er in deze terugblik op de workshop nachtfotografie een paar te zien zijn.

Terugblik op de workshop Nachtfotografie
Het is geluk hebben met het weer als de hemel (bijna) onbewolkt is

Tijdens de zes workshops hebben we veel verschillende weersomstandigheden gehad. Van bewolkt tot onbewolkt, van sneeuw tot regen. Maar ook droog en koud zodat enkele deelnemers tegen het einde van de avond tot op het bot verkilt waren. Helaas kan ik het weer niet regelen waardoor elke avond zijn eigen karakteristieken had. Met de handout die elke deelnemer heeft gekregen is het mogelijk om in te spelen op al die omstandigheden.

Terugblik op de workshop Nachtfotografie
Het Carat paviljoen tijdens de laatste regenachtige avond

Een online terugblik op de workshop nachtfotografie

Op de foto community flick-r heb ik een fotogroep aangemaakt waar alle deelnemers desgewenst hun werk konden plaatsen. Ik weet dat niet iedereen lid is van flick-r, maar het was voor mij de meest eenvoudige plek om werk van iedereen te verzamelen. Deze plek geeft ook een mooie terugblik op de workshop nachtfotografie die ik in de Warande gegeven heb.

http://www.flickr.com/groups/nachtfotografie/

Hierbij wil ik iedereen die interesse heeft getoond en/of heeft deelgenomen danken. Het was ook voor mij erg leerzaam en ik hoop in de toekomst deze workshop vaker te geven voor iedereen die zich wil verdiepen in nachtfotografie.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties