The making of… Een HDR foto van een zonsondergang

The making of… Een HDR foto van een zonsondergang

Afgelopen maandag stond ik vlak bij het Limburgse Broekhuizen aan de Maas toen de zon hard op weg was naar een zonsondergang.  Daar heb ik de volgende foto gemaakt:

Een zonsondergang

Hoe is deze foto tot stand gekomen?

De dynamisch bereik in deze setting is zo groot dat dit niet in één foto gevangen zal kunnen worden. Daarom heb ik drie foto’s gemaakt met verschillende belichtingstijden. Natuurlijk heb ik gebruik gemaakt van een statief om de camera tussen de verschillende foto’s niet te bewegen. Hoe langer je bezig bent, hoe verder de zon zich door de hemel bewogen heeft.  Bovendien verandert het licht in deze tijd van de dag met de seconde. Daarom is het belangrijk om redelijk snel te werken en alle instellingen die je wilt gebruiken eerst te bedenken.

De camera die ik gebruikt heb is een Canon EOS 5D met EF24-70mm f/2,8L objectief. De gebruikte brandpuntafstand bedraagt 28mm. Dit gekozen brandpunt is bepaald door de uitsnede die ik ter plekke gemaakt heb, en niet bewust op die stand gezet.

Als basis is een belichtingstijd genomen die ergens in het midden ligt, met een ISO waarde die zo laag mogelijk gehouden is (ISO100). Het diafragma is f/11, de witbalans ingesteld op daglicht (5200K). Deze instellingen zijn bij alle opnames hetzelfde gehouden.

-2 EV

De eerste foto is 2 stops onderbelicht. Dit leverde een sluitertijd op van 1/500e seconde.

Deze foto is voor de lucht en de zon waarbij het contrast in de wolken het beste uitkomt.

-1 EV

De tweede foto is 1 stop onderbelicht. De lucht is hier iets tè licht en de voorgrond iets te donker. Deze foto kan uitstekend als basis gebruikt worden voor het maken van de uiteindelijk foto.

De belichtingstijd van deze foto is 1/250e seconde.

+ 1,3 EV

En dan de derde en laatste foto. Zoals te zien is heb ik hier mijn hand, of beter gezegd: vinger, voor de camera gehouden. Hiermee heb ik de verschikkelijk felle zon afgeschermd waardoor de kans op flares sterk verminderd wordt.

De belichting is hier met 1/30e seconde 1,3 stops overbelicht ten opzicht van wat de belichtingsmeter registreert.

De reden van die vinger in de laatste foto wil ik nog wat verder toelichten.
Flares treden snel op met de zon als felle lichtbron in beeld. Hoe verder uit het midden geplaatst, hoe groter de kans op die vervelende schitteringen in de foto. Ik probeer met de compositie zoveel mogelijk rekening te houden met het voorkomen van flares. Dit kan echter niet altijd voorkomen worden. Een vinger kan heel wat gemak met zich meebrengen.
Helaas is het geen wondermiddel. In de lucht zijn toch nog flares te zien. Die moeten straks verwijderd worden.

Het samenvoegen tot één foto.

Ik leg alle foto’s als layer op elkaar in Photoshop. Met maskers ga ik delen die ik niet wil zien maskeren. Op die manier gebruik ik uit alle drie de foto’s alleen de delen die ik nodig heb. In het masker zijn alle delen die zwart zijn niet te zien. Alles wat wit in het masker is, is zichtbaar.

Aan de linkerkant is het lagen pakket te zien dat ik gebruikt heb voor het bereiken van het resultaat.

De -1 EV foto is als basis gehouden. Elke andere foto ligt daar bovenop en is voorzien van een masker. Behalve zwart en wit (onzichtbaar en zichtbaar) kan een masker ook grijstinten bevatten. Daarmee is het mogelijk om een laag deels transparant te maken. Hoe grijzer, hoe minder van die laag zichtbaar zal zijn.

De eerste en tweede laag is voor de voorgrond gebruikt. De derde laag is uitsluitend voor de lucht.

Een foto is dan nog niet klaar. Met een licht S-curve heb ik het contrast in de foto verhoogd. Sommige delen worden daarbij te donker zoals de akker aan de linkerkant. Door met een zwart penseel in het masker van de s-curve te kleuren kan ik ervoor zorgen dat die delen niet geïnvloed worden door die s-curve.
Vervolgens heb ik delen van de lucht nog iets donkerder gemaakt, behalve in de hoeken.

Een kopie van het gehele lagenpakket heb ik als extra layer er bovenop gelegd. Deze kan ik mooi gebruiken om de flares en stofjes weg te werken. Als laatste heb ik een nieuw kopie van het gehele lagenpakket als extra layer erop gelegd waarop ik het filter Unsharp Mask los laat. Door de blending van die layer op luminosity te zetten wordt het filter subtieler toegepast en heb ik de optie de dekking aan te passen, of zelfs delen uit te sluiten door ze te maskeren (met het masker).
Verdere details over verscherping komen een andere keer aan bod.

Tot slot

Hiermee is de foto gereed. Door deze bewerking toe te passen heb ik het grote dynamische bereik van het moment in één foto kunnen vangen. En jawel: dit is een echte HDR (High Dynamic Range) opname.

De methode die hier is beschreven gebruik ik voor alle foto’s die bestaan uit opnamen met meerdere belichtingen.

14
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Flares voorkomen | nandoonlineOptische trucjes van moeder natuur (UPDATE) | nandoonlineDigilikeElly van VeenSyl Recent comment authors
  Abonneer  
nieuwste oudste
Abonneren op
trackback

[…] Deze manier van bewerking is eerder al eens aan bod gekomen in een blog bericht over een HDR opname van een ondergaande zon: The making of… een HDR foto van een zonsondergang […]

trackback

[…] ongewenste lichtvlekken in beeld brengen. Soms is het handig om meerdere opnamen te maken, waarbij je de hand kunt gebruiken om de zon af te schermen. Dat voorkomt flare, maar het vergt wel meer nabewerking in het samenvoegen van de foto’s. […]

Digilike
Gast
Digilike

Mooie uitleg Nando. Twee vragen nog. De onderste laag zwart (background) snap ik niet helemaal. Wat heeft die laag voor functie in het geheel? Een tweede vraag gaat over het resultaat dat je met deze – vind ik – vrij intensieve bewerking krijgt. Is die heel anders dan het resultaat dat je uit bijvoorbeeld het programma Photomatix krijgt? Overigens is mijn vermoeden dat je met het clippen van aanpassingslayers iets sneller je doel kunt bereiken, omdat je daarmee bewerkingen als curves tot een specifieke laag kunt beperken. Bij de wijze waarop jij dit doet in het voorbeeld hebben de aanpassingslagen… Lees verder »

Elly van Veen
Gast

wat een geweldige uitleg. Maar dat van die vinger snap ik niet helemaal, als je die later toch wegwerkt onder een zwart masker ( de hele lucht) Wat heeft dat dan voor nut?

Syl
Gast

Hoi Nando
Heel mooi en duidelijk uitgelegd. Ga zeker ook een keer met deze techniek aan de gang.

Barend
Gast

Ha Nando,
Heel erg leuk dat je de moeite neemt om al jouw stappen uit te leggen! Ik oefen er mee, toch blijven jouw foto’s van een ander niveau 😉
groet,
Barend

Pictures by Gaab
Gast

Hee Nando, hoe leg jij alle foto’s als lagen op elkaar? Laad je ze dan als stack?

%d bloggers liken dit: