Menu Sluiten

Time-lapse functie Canon EOS 5D mark IV

Vanaf het eerste moment dat ik de Canon EOS 5D mark IV in handen kreeg was ik enthousiast over de ingebouwde timelapse functie. Toch heb ik er in begin niet veel tijd aan gespendeerd aangezien ik druk doende was met het reviewen van de Fujifilm GFX-50S camera. De timelapse functie leek me vrij recht toe, recht aan; je stelt de camera in, kiest de interval en het gewenste aantal opnamen, en start met de serie foto’s.

Het menu voor de timelapse functie van de Canon EOS 5D mark IV. Alles ligt voor de hand... of toch niet?
Het menu voor de timelapse functie van de Canon EOS 5D mark IV. Alles ligt voor de hand… of toch niet?

Ik heb eerder al eens met de timelapse functie van een Fujifilm X-Pro2 en X100t gewerkt. Maar ook met die van de Nikon D500, die ik met enige verbazing bekeek. Moest je nu rekening houden met de ingestelde sluitertijd of juist niet? Het leek me logisch dat de intervaltijd de tijd tussen de twee opnamen betrof, en niet de tijd vanaf het begin van de belichtingstijd. Voor snelle sluitertijden heeft dit nauwelijks invloed. Maar bij sluitertijden die langer zijn dan 1/2 sec, waarbij de interval even lang of korter is dan de ingestelde sluitertijd, is dit iets om terdege rekening mee te houden.

Advertisements

Bij de eerste startrail fotografie die ik met de Canon EOS 5D mark IV maakte, en waarbij ik gebruik maakte van de timelapse functie, zag ik tot mijn tevredenheid dat ik de intervaltijd de tijd tussen opnames was, zonder rekening te houden met de sluitertijd van 15 sec. Perfect.

Een typische instelling voor sterrensporen. Normaal maak ik gebruik van een draadontspanner om continu foto's te maken. Met een timelapse functie gaat het ook
Een typische instelling voor sterrensporen. Normaal maak ik gebruik van een draadontspanner om continu foto’s te maken. Met een timelapse functie gaat het ook

Ik dacht er verder niet veel meer aan, tot ik wederom in de duisternis van de Auvergne foto’s stond te maken van de Melkweg. Daarvoor maak ik een serie van acht tot tien foto’s om via stacking de ruis eruit te filteren. Dus stelde ik mijn EOS 5D mark IV in op timelapse, met 30 seconden belichtingstijd, en interval van 1 seconde en acht foto’s. En wat gebeurde er tot mijn verbazing; er werd één enkele foto gemaakt en daar bleef het bij. Ook na het herhaaldelijk controleren van de instellingen werd er geen serie van acht gemaakt waardoor ik uiteindelijk toch maar met een draadontspanner aan de slag ging.

Na veel vijven en zessen ontdekte ik tot mijn verbazing dat ik wél rekening moest houden met de sluitertijd. Met andere woorden, de intervaltijd had op 31 seconden moeten staan; 30 seconden belichtingstijd en 1 seconden interval. En dat terwijl ik zeker wist dat dit voor de eerste startrail met deze camera niet nodig was. Zo bleef ik worstelen, mijzelf afvragend hoe dit kon. Tot ik onlangs, bijna per toeval, tot de ontdekking kwam hoe het werkt. De instelling “onbeperkt aantal opnamen” en een “ingesteld aantal opnamen” heeft invloed op de interval tijd.

Instelling voor een timelapse met een ongelimiteerd aantal foto’s:
Stel de intervaltijd in zonder rekening te houden met de sluitertijd

Voor een onbeperkt aantal foto's te maken, ongeacht de lengte van de sluitertijd, is dit de juiste instelling
Voor een onbeperkt aantal foto’s te maken, ongeacht de lengte van de sluitertijd, is dit de juiste instelling

 

Instelling voor een timelapse met een gekozen aantal foto’s tot het maximum van 99:
Stel de intervaltijd in en houdt daarbij rekening met de sluitertijd.

Voor continu achter elkaar een vastgesteld aantal foto's te maken moet de intervaltijd 1 seconde langer zijn dan de ingestelde sluitertijd
Voor continu achter elkaar een vastgesteld aantal foto’s te maken moet de intervaltijd 1 seconde langer zijn dan de ingestelde sluitertijd. Voor 15 seconden belichtingstijd is de juiste intervaltijd 16 seconden

 

Let wel op dat in het laatste geval, als het aantal opnamen is ingesteld, de intervaltijd niet hetzelfde mag zijn als de sluitertijd. In het voorbeeld van 15 seconde sluitertijd en 10 opnamen, zullen er slechts 5 opnamen gemaakt worden met 15 seconden tussen elke opname. Het is dus belangrijk om de intervaltijd zeker 1 seconde langer te maken dan de sluitertijd.

Deze instelling zal niet het gewenste resultaat opleveren. Zorg ervoor dat de intervaltijd minimaal 1 seconde langer is dan de sluitertijd
Deze instelling zal niet het gewenste resultaat opleveren als de sluitertijd ook 15 seconden is; er zullen 5 opnamen gemaakt worden met 15 seconden tussen elke opname in. Zorg ervoor dat de intervaltijd minimaal 1 seconde langer is dan de sluitertijd

 

Hiermee is voor mij een hoop onduidelijkheid uit de wereld geholpen, en wie weet helpt dit veel verwarring bij andere gebruikers van de Canon EOS 5D mark IV. Misschien staat het in de handleiding, maar daar heb ik het niet in terug kunnen vinden. Waarom het zo geprogrammeerd is weet ik niet, maar de werking van de timelapse functie is toch niet zo logisch als ik in eerste instantie dacht.

En vergeet niet, het is alleen van belang als er belichtingstijden gebruikt worden die langer zijn dan 1/2 sec, waarbij de interval gelijk of korter is dan de ingestelde sluitertijd.

Hoe het voor andere camera’s werkt weet ik niet. Dat zul je moeten uitzoeken en uitproberen. Misschien kan dit artikel je op het goede spoor zetten indien je vast legt.

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
2 jaren geleden

[…] A7R III geen menu functies heeft zoals een BULB timer, voor programmeerbare lange sluitertijden, of een time lapse functie. Voor de trouwfotograaf zal dit niet van belang zijn, en voor menig landschapsfotograaf misschien […]

trackback
3 jaren geleden

[…] en zorg dat de tijd tussen de foto’s zo kort mogelijk is, wat meestal 1 seconde is. Zorg er wel voor dat je functie op je camera tevoren goed leert kennen. Als je dat in het donker nog moet doen is het alleen maar een bron van […]

Chris Tettero
Chris Tettero
3 jaren geleden

In de EOS 80D werkt het ook zo. Ik liep er toevallig onlangs tegen aan en was er zonder dit artikel wellicht niet achter gekomen..

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x