Menu Sluiten

Time-lapse functie Canon EOS 5DmkIV

Een ingebouwde time-lapse functie is erg prettig. Steeds meer camera’s krijgen deze functie, hoewel nog lang niet altijd. Bij het gebruik van normale korte sluitertijden is het vrij recht toe, recht aan. Maar wanneer de sluitertijden langer worden is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Anders gaat het fout. In dit bericht vertel ik over de time-lapse functie van de Canon EOS 5D 5DmkIV.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Advertisements

Vanaf het eerste moment dat ik de Canon EOS 5D 5DmkIV in handen kreeg was ik enthousiast over de ingebouwde timelapse functie. Toch heb ik er in begin niet veel tijd aan gespendeerd aangezien ik druk doende was met het reviewen van de Fujifilm GFX-50S camera. De timelapse functie leek me vrij recht toe, recht aan; je stelt de camera in, kiest de interval en het gewenste aantal opnamen, en start met de serie foto’s.

Het menu voor de timelapse functie van de Canon EOS 5D mark IV. Alles ligt voor de hand... of toch niet?
Het menu voor de timelapse functie van de Canon EOS 5D mark IV. Alles ligt voor de hand… of toch niet?

Lange sluitertijden en de time-lapse

Ik heb eerder al eens met de timelapse functie van een Fujifilm X-Pro2 en X100t gewerkt. Maar ook met de Nikon D500, die ik met enige verbazing bekeek. Moest je nu rekening houden met de ingestelde sluitertijd of juist niet? Het leek me logisch dat de intervaltijd de tijd tussen de twee opnamen betrof, en niet de tijd vanaf het begin van de belichtingstijd. Voor snelle sluitertijden heeft dit nauwelijks invloed. Maar bij sluitertijden die langer zijn dan 1/2 sec, waarbij de interval even lang of korter is dan de ingestelde sluitertijd, is dit iets om terdege rekening mee te houden.

Bij de eerste startrail fotografie die ik via de time-lapse functie met de Canon EOS 5D 5DmkIV maakte, zag ik tot mijn tevredenheid dat ik de intervaltijd de tijd tussen opnames was. Ik hoefde geen rekening te houden met de sluitertijd van 15 sec. Perfect.

Een typische instelling voor sterrensporen. Normaal maak ik gebruik van een draadontspanner om continu foto's te maken. Met een timelapse functie gaat het ook
Een typische instelling voor sterrensporen. Normaal maak ik gebruik van een draadontspanner om continu foto’s te maken. Met een timelapse functie gaat het ook

Ik dacht er verder niet veel meer aan, tot ik wederom in de duisternis van de Auvergne foto’s stond te maken van de Melkweg. Daarvoor maak ik een serie van acht tot tien foto’s om via stacking de ruis eruit te filteren. Dus stelde ik de time-lapse functie van mijn Canon EOS 5DmkIV in op 30 seconden belichtingstijd en interval van 1 seconde en acht foto’s.

En wat gebeurde er tot mijn verbazing? Er werd één enkele foto gemaakt, en daar bleef het bij. Ook na het herhaaldelijk controleren van de instellingen werd er geen serie van acht gemaakt waardoor ik uiteindelijk toch maar met een draadontspanner aan de slag ging.

Hou rekening met de sluitertijd

Na veel uitproberen ontdekte ik tot mijn verbazing dat ik wél rekening moest houden met de sluitertijd. Met andere woorden, de intervaltijd had op 31 seconden moeten staan; 30 seconden belichtingstijd en 1 seconden interval. En dat terwijl ik zeker wist dat dit voor de eerste startrail met deze camera niet nodig was. 

Zo bleef ik worstelen, terwijl ik mijzelf afvroeg hoe dit kon. Tot ik onlangs, bijna per toeval, tot de ontdekking kwam hoe het werkt. De time-lapse functie instellingen van de Canon EOS 5DmkIV heeft namelijk alles te maken met het verschil tussen een onbeperkt aantal opnamen, en een specifiek aantal ingestelde opnamen.

Er wordt altijd rekening gehouden met de ingestelde tijd. Kies je voor een interval van 5 seconden en een belichtingstijd van 15 seconden, dan zal er slechts één opname gemaakt worden wanneer je het aantal opnamen op 3 zet. Immers, die 3x 5 seconden valt binnen de 15 seconden belichtingstijd. In dat geval zal de interval op 20 seconden moeten staan (15sec belichtingstijd + 5 seconden interval).

Heb je het aantal opnamen op onbeperkt staan, dan zal de camera weliswaar die 3 opnamen tijdens de belichtingstijd overslaan, maar dat is niet erg want er worden toch een onbeperkt aantal opnamen gemaakt.

De meest praktische instellingen

Time-lapse functie Canon EOS 5D mark IV
Voor een onbeperkt aantal foto’s te maken, ongeacht de lengte van de sluitertijd, is dit de juiste instelling

Wil je een timelapse met een ongelimiteerd aantal foto’s?
Stel de intervaltijd in zonder rekening te houden met de sluitertijd

Time-lapse functie Canon EOS 5D mark IV
Voor continu achter elkaar een vastgesteld aantal foto’s te maken moet de intervaltijd 1 seconde langer zijn dan de ingestelde sluitertijd. Voor 15 seconden belichtingstijd is de juiste intervaltijd 16 seconden

Wil je een timelapse met een vooraf gekozen aantal foto’s tot het maximum van 99?
Stel de intervaltijd in en houdt daarbij rekening met de sluitertijd.

Let op met continu foto’s maken

Let wel op dat als het aantal opnamen is ingesteld, de intervaltijd van de time-lapse functie op de Canon EOS 5DmkIV niet hetzelfde mag zijn als de sluitertijd. In het voorbeeld van 15 seconde sluitertijd en 10 opnamen, zullen er slechts 5 opnamen gemaakt worden met 15 seconden tussen elke opname. Het is dus belangrijk om de intervaltijd zeker 1 seconde langer te maken dan de sluitertijd.

Time-lapse functie Canon EOS 5D mark IV
Deze instelling zal niet het gewenste resultaat opleveren als de sluitertijd ook 15 seconden is; er zullen 5 opnamen gemaakt worden met 15 seconden tussen elke opname in. Zorg ervoor dat de intervaltijd minimaal 1 seconde langer is dan de sluitertijd

Conclusie

Hiermee is voor mij een hoop onduidelijkheid uit de wereld geholpen, en wie weet helpt dit veel verwarring bij andere gebruikers die de time-lapse functie van de Canon EOS 5DmkIV gebruiken. Waarschijnlijk werkt het ook voor zo andere camera merken.

En vergeet niet, het is alleen van belang als er belichtingstijden gebruikt worden die langer zijn dan 1/2 sec, waarbij de interval gelijk of korter is dan de ingestelde sluitertijd.

Hoe het voor andere camera’s werkt weet ik niet. Dat zul je moeten uitzoeken en uitproberen. Misschien kan dit artikel je op het goede spoor zetten.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
3 jaren geleden

[…] A7R III geen menu functies heeft zoals een BULB timer, voor programmeerbare lange sluitertijden, of een time lapse functie. Voor de trouwfotograaf zal dit niet van belang zijn, en voor menig landschapsfotograaf misschien […]

trackback
4 jaren geleden

[…] en zorg dat de tijd tussen de foto’s zo kort mogelijk is, wat meestal 1 seconde is. Zorg er wel voor dat je functie op je camera tevoren goed leert kennen. Als je dat in het donker nog moet doen is het alleen maar een bron van […]

Chris Tettero
Chris Tettero
4 jaren geleden

In de EOS 80D werkt het ook zo. Ik liep er toevallig onlangs tegen aan en was er zonder dit artikel wellicht niet achter gekomen..

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x