Timelapse van lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken

In de zomermaanden is er kans op het zien van een bijzonder soort wolken: lichtende nachtwolken. Pas na zonsondergang kunnen ze zichtbaar worden. Ik heb een timelapse van lichtende nachtwolken gemaakt. Geniet van deze relatief zeldzame wolken in mijn video.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ik heb onlangs weer kans gehad om lichtende nachtwolken te zien en fotograferen. Deze wolken, in het Engels Noctilucent clouds, ofwel NLC, zijn ongeveer één à twee uur na zonsondergang aan de Noordelijke hemel te zien. Als ze er zijn, want ze zijn relatief zeldzaam. Hoewel het ontstaan niet helemaal begrepen wordt, lijken ze de laatste jaren steeds wel vaker voor te komen. Ik heb eerder al eens over de details van deze wolken geschreven.

timelapse van lichtende nachtwolken
De lichtende nachtwolken van 23 juni 2024. Ze waren deze nacht maar kort te zien, helaas.

Onvoorspelbaar, of toch niet?

Om een timelapse van lichtende nachtwolken te maken is het nodig om vooraf te weten dat ze zichtbaar zullen zijn. Dat geeft tijd om voor te bereiden en een leuke plek op te zoeken. Helaas is het voorspellen moeilijk of zelfs onmogelijk. Er is echter wel een pagina waarop een paar keer per dag een op-to-date radarbeeld geplaatst worden. Het aflezen is lastig, en je kan niet meer dan vier uur vooruit kijken. Zelfs dan is het onzeker, maar je hebt in ieder geval een indicatie. Althans, als er geen gewone wolken voor hangen.

Een reklame boodschap
timelapse van lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken boven Brouwhuis, Helmond op 23 juni 2024
De laatste flarden lichtende nachtwolken
Op 23 juni 2024 verdwenen de wolken al snel. Dit waren de laatste zichtbare flarden NLC’s

Eindelijk een timelapse van lichtende nachtwolken

Op 28 juni 2024 kwam ik vermoeid maar voldaan terug van een trouwreportage van veertien uur. Vlak voordat ik thuis was zag ik lichtende nachtwolken in de achteruitkijkspiegel van mijn auto. Aangezien ik mijn camera’s bij me had – ik kwam ten slotte terug van een bruiloft – was dit het ideale moment om een timelapse van lichtende nachtwolken te maken.

De locatie die ik uitzocht was de Kaweise Loop, waar ik kwart voor twaalf startte met het maken van de opnames voor een timelapse. Het doel was een timelapse video van ongeveer 30 seconden. Aangezien ik twee camera’s heb gebruikt, is het iets langer geworden.

Niet de ideale situatie

Moe van een dag fotograferen, ad-hoc een plek uitzoeken en zonder veel voorbereiding een timelapse van lichtende nachtwolken maken is niet de ideale situatie. Maar het was ook leerzaam, aangezien ik nu weet waar ik een volgende gelegenheid op moet gaan letten. Ik ben tevreden met het resultaat, zeker omdat deze wolken mooier waren dan die van een week eerder.

lichtende nachtwolken bij de kaweise loop
De start van de timelapse van de lichtende nachtwolken, boven de Kaweise Loop.

Heb jij ook lichtende nachtwolken gefotografeerd? Ik nodig je uit om je foto te delen in een reactie onder dit bericht.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bas Berkhuijsen
Bas Berkhuijsen
17 dagen geleden

Top idee, en ook heel mooi uitgevoerd Nando