Ik krijg regelmatig de vraag wat ik onder mijn camera heb zitten. Het is een stuk ijzer dat helemaal doorloopt tot langs de zijkant van mijn camera. Het antwoord dat ik geef is heel simpel: dat is de bevestiging voor een statief. Maar dit stuk ijzer is veel meer dan dat. Het is een onlosmakelijk onderdeel van mijn camera geworden dat ik alleen nog verwijder als er een grondige poetsbeurt nodig is. In dit artikel bespreek ik de zin en onzin van een L-bracket.

Estimated reading time: 11 minuten

De zin en onzin van een L-bracket
L-brackets voor een Canon EOS 20D, een 5D en een 1Dmk3

Statieven en camera’s

Er zijn verschillende manieren om een camera op statief te plaatsen. Vanouds gebeurde dat met behulp van een vleugelmoer. Ergens begin jaren negentig werd de zogenaamde snelkoppelplaat in het leven geroepen: een klein plaatje dat op de camera geschroefd werd. Met dit snelkoppelplaat kon de camera in een handomdraai op het statief geklemd worden: geen gedoe meer met het vastschroeven.

Dit destijds revolutionaire systeem is in de loop van het afgelopen decennium tot wasdom gekomen en inmiddels bijna een standaard onderdeel van een statief of statiefkop. Elk merk heeft zijn eigen systeem, al dan niet onderling uitwisselbaar. Om het kort en krachtig in te delen: je hebt het Arca-Swiss compatibel systeem, en je hebt alle anderen.

De zin en onzin van een L-bracket
Links: L-bracket van RRS. Rechts: snelkoppelplaat van Benro

Tegenwoordig wordt het Arca-Swiss compatible systeem bij de meeste merken wel gebruikt. Het is zo’n beetje de standaard geworden. Dit betekent dat een koppelplaat van dit aansluitsysteem op bijna alle merken statieven gebruikt kan worden.

Wil je meer weten over het goed gebruik van een statief?
Lees dan mijn handleiding Handleiding voor het statief – deel 1: Opzetten

Nadeel van de normale snelkoppelplaat

Er is een groot nadeel aan de normale koppelplaatjes, ongeacht of je er een hebt met de Arca-swiss aansluiting of een merk gebonden type aansluiting. Op het moment dat je de camera van de horizontale naar de verticale stand kantelt bestaat de kans dat je camera verzakt. De onderstaande animatie laat dit duidelijk zien.

Een slecht bevestigde koppelplaat

In het slechtste geval bestaat het gevaar dat de camera helemaal van de koppelplaat los komt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat een koppelplaat heel erg vast op de camera gemonteerd wordt. Helaas werkt het als een hefboom, en bestaat de kans dat dit toch gebeurd. Zeker wanneer er geen rubber op de koppelplaat zit krijg je het nagenoeg nooit perfect vast.

Voor goed gebruik van een statief heb ik een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet.
Lees mijn artikel Handleiding voor het statief – deel 2: Stabiliteit

Pas op met het te vast draaien van een koppelplaat. Je wilt niet dat de schroefdraad in de camera zelf beschadigd. Er zijn speciale koppelplaatjes met een opstaande rand, zoals in de onderstaande afbeelding. Die voorkomen dat een koppelplaatje gaat roteren.

De zin en onzin van een L-bracket
Kirk koppelplaat voor de EOS 20D past perfect onder de camera

Er is nog een betere manier om ervoor te zorgen dat je camera perfect op een statief vast zit, en niet kan roteren door het gebruik of het gewicht. Dat is een L-bracket.

Wat is een L-bracket

Een L-bracket is niets meer dan een L-vormige koppelplaat. Vergeleken met een normale koppelplaat zit een L-bracket niet alleen onder de camera maar ook naast de body. Op die manier is de camera niet alleen horizontaal te monteren maar ook verticaal, zonder dat de statiefkop verzet hoeft te worden.

Voor elk type camera is er een unieke L-bracket ontworpen, op een zodanige manier dat alle functionaliteiten van de camera behouden blijft: knoppen, compartimenten en aansluitingen blijven bereikbaar. Er zijn zelfs L-brackets verkrijgbaar voor compact camera’s.

De zin en onzin van een L-bracket
De camera verticaal op een statief gemonteerd.

Een L-bracket op de camera

Montage

L-bracket aansluiten
De L-bracket voor een Canon EOS 5D met bevestigingsmateriaal

Zoals elke koppelplaat wordt een L-bracket vastgeschroefd aan de camera. Dit gebeurt meestal niet met een vleugelmoer maar met behulp van een imbus. Het is dan al direct duidelijk dat een L-bracket semi-permanent op de camera zal zitten. Er is geen enkele noodzaak om deze nog ooit te verwijderen. De L-bracket kan maar op één manier gemonteerd worden omdat de vorm helemaal op de camera afgestemd is.

Op de camera

Omdat L-bracket niet alleen onder de camera zit, maar ook naast de camera, is de vorm per camera verschillend. Elk type camera heeft een uniek ontworpen L-bracket waarbij veel aandacht is besteedt aan het bereikbaar blijven van alle knoppen en aansluitingen.

Aansluitingen zijn bereikbaar
Alle aansluitingen blijven bereikbaar

De uitsparingen van een L-bracket die speciaal voor de camera is ontworpen, zijn zo gemaakt dat kabels zonder problemen aangesloten kunnen worden. Er zijn ook universele L-brackets te verkrijgen, maar daarmee kan een batterijklepje of aansluiting niet langer bereikbaar zijn. Let daar dus op.

Een reklame boodschap

De L-brackets hebben (vrijwel) altijd nog een eigen statief-aansluiting. Op die manier blijft het nog mogelijk om bijvoorbeeld een rapid-strap draagriem aan de camera te bevestigen.

L-bracket op statief

De zin en onzin van een L-bracket is het beste te zien aan de hand van een aantal foto’s. De montage op een statief is in basis hetzelfde als elk ander systeem: de camera wordt vastgeklemd in de horizontale stand. Indien er in de portrait stand gefotografeerd gaat worden moet de camera 90° gedraaid worden. Door dit kantelen komt de camera naast het balhoofd te hangen. Ook dit is gelijk aan elk ander statief plaatje.

De zin en onzin van een L-bracket
De zin en onzin van een L-bracket

Omdat de L-brackets zo ontworpen zijn dat ze naadloos op de camera aansluiten is het gevaar van verzakken niet aanwezig. Maar met een L-bracket hoef je de camera niet langer naast het statief te kantelen zoals in de bovenstaande foto. Je kunt de camera los maken, draaien, en weer recht op de camera plaatsen.

De zin en onzin van een L-bracket
De zin en onzin van een L-bracket

Doordat het balhoofd niet gekanteld wordt, blijft de camera precies boven het statief gepositioneerd. Daarbij blijft het gewicht van de camera loodrecht op het balhoofd wat de stabiliteit alleen maar ten goede komt. Bovendien blijft de camera in dezelfde hoek ten opzichte van het onderwerp waardoor het niet nodig is om de camera opnieuw te richten, of het statief te verzetten.

Extra voordelen van een L-bracket

Een flexibel statief en een L-bracket geeft de mogelijkheid tot creatieve camera opstellingen. In de afgelopen jaren heb ik zo nu en dan opnamen gemaakt van camera opstellingen die de flexibiliteit van een L-bracket laat zien. Natuurlijk is het statief en de mogelijkheden daarvan ook bepalend voor de mogelijkheden die er zijn. Hieronder staan een aantal opstellingen waarbij ik gebruik maak van een Gitzo G2220 Explorer Classic voorzien een Markins M10 balhoofd.

L-bracket in gebruik
L-bracket in gebruik

Panorama’s en macro

Voor panorama’s is het aan te raden om met een camera verticale foto’s te maken. Op die manier wordt een panorama foto niet tè smal. Een L-bracket geeft de kans om de camera precies boven het rotatiepunt van het balhoofd te monteren. Dat, samen met een zogenaamde nodal slide, maakt het fotograferen van panorama’s een stuk eenvoudiger.

De zin en onzin van een L-bracket
Nodal slide met een verticale montage van de camera

Bij de meer gespecialiseerde panorama’s opstellingen zal een camera altijd verticaal gemonteerd zijn. Maar dit zijn dure oplossingen. Voor iemand die sporadisch een panorama maakt zal de aanschaf van niets meer dan een nodal slide, samen met een L-bracket de gelegenheid geven voor perfecte panorama’s.

Lees meer over de noodzaak van een nodal slide voor panorama’s
in mijn artikel Parallax correctie voor panorama’s

Dit soort hulpmiddelen zijn ook voor macro goed te gebruiken. Het wordt dan geen nodal-slide genoemd maar een macro-rail. Een L-bracket biedt een snelle en eenvoudige wisseling tussen landscape en portrait, zonder dat het statief helemaal opnieuw ingesteld moet worden.

Bescherming

Een L-bracket geeft ook de nodige bescherming. Het geeft enige bescherming bij het gebruik van ondergrond voor stabiliteit bij het fotograferen. Een camera op een steen zetten voor ondersteuning is geen probleem meer. Bij het fotograferen van concerten maak ik er dankbaar gebruik van, zonder bang te zijn voor vuiligheid of beschadigingen.

De zin en onzin van een L-bracket
Minder gevaar voor beschadigingen bij het neerzetten van de camera

Tot slot

De keuze voor een L-bracket vloeit voort uit de onvrede over het gebruik van de normale koppelplaten en de kwaliteit van de goedkopere balhoofden. Het ging hierbij vooral over het verschijnsel ‘creep’ waarbij een balhoofd langzaam verzakt bij zwaardere camera opstellingen, en de angst voor een los zittende koppelplaat.

Mijn zoektocht heeft me destijds bij merken als Markins, Kirk en Really Right Stuff doen belanden waarbij ik uiteindelijk gekozen heb voor een L-bracket als statiefaansluiting. Tegenwoordig zijn ze van veel meer en goedkopere merken ook te krijgen, zoals SmallRig, Sunwayfoto, en nog veel meer.

Ik zal altijd adviseren om een L-bracket te kopen dat specifiek voor jouw merk en type camera ontworpen is. Zo blijven alle aansluitingen, en klepjes bereikbaar en hoef je de L-bracket niet meer te verwijderen. Tel de kosten gewoon mee als je een nieuwe camera koopt, en je weet zeker dat je camera perfect op je statief zit.

Voordelen

  1. Volledig geïntegreerd met de body (uitgezonderd universele L-brackets)
  2. Muurvaste bevestiging
  3. Positie op statief blijft gehandhaafd bij omschakeling van liggend naar staande foto’s
  4. Mogelijkheid tot bevestiging van extra accessoires voor panorama en macro
  5. Voorzien van een statief mount
  6. Extra flexibiliteit met statief opstellingen
  7. Bescherming

Nadelen

  1. Extra gewicht
  2. Kan prijzig zijn
  3. Universele L-brackets kunnen functionaliteit van de camera hinderen
  4. Neemt meer ruimte in een fototas in

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Verzelen
Jan Verzelen
5 maanden geleden

Er is natuurlijk ondertussen een derde mogelijkheid. De roterende horizontaal-verticaal mount, van Alunzi bv. Werkt uitstekend op mijn Sony body.

Jan Verzelen
Jan Verzelen
Antwoord aan  Nando Harmsen
5 maanden geleden

Je opmerking klopt. Het ding is niet gemaakt om permanent op je toestel te zitten. Zit een beetje in de weg van de handgreep. En de meeste lenzen passen er in maar niet allemaal. Maar op statief is het werkelijk een droom. Van portrait naar landscape in een seconde en vooral: het centerpunt blijft perfect hetzelfde.

Jan Verzelen
Jan Verzelen
Antwoord aan  Jan Verzelen
5 maanden geleden

Nog een foto van deze configuratie.

1000026725
trackback
6 jaren geleden

[…] ook extra stabiliteit opleveren. Indien je vaak in de portrait stand fotografeert is het waard om een L-bracket te […]

Annemie
Annemie
7 jaren geleden

Hallo Nando,
Mooi artikel, net je blogs ontdekt.Ben aan het bijlezen.

Een vraagje, ik lees hier dat de camera op een balhoofd zit. Gaat dit ook op voor een schommelkop van Benro?

Michel
Michel
7 jaren geleden

Hoi, duidelijk verhaal en ik ben zeer geïnteresseerd geraakt in dit hulpstuk maar ik kan nergens vinden of deze compatibel is met je statief. hoe kan ik daar achterkomen ? ik werk met een rollei. waar kan ik deze vraag het beste uitzetten

Thomas
Thomas
7 jaren geleden

Nandoonline, Soms is de beslissing om een merkartikel te kopen verstandiger. Zoals je weet worden veel artikelen in China gemaakt. Ze krijgen dan een A, B, C,, merkstickertje van een gerenomeerd merk opgeplakt. In veel gevallen gaat het goed. Maar het kan ook wel eens mis gaan, zoals mij onlangs is overkomen. Het betrof een oplaadkabel van een Iphone. De originele kabel kost 30 euro en de fake koste 6 euro. Deze laatste gaf al snel de geest. De L plate of bracket kost bij ALIExpres 7 $ , (en was exact dezelfde), maar deze werd nooit verzonden. Daarna heb… Lees verder »

Thomas
Thomas
7 jaren geleden

Wat je niet moet doen is een L-Bracket van Caruba nemen van 49.95 euro en dan denken dat je goedkoper uit bent. Deze L-Bracket is op de lange kant te smal gefreesd en laat zich in een Arca Swiss houder niet klemvast zetten. Het gevaar bestaat dat je camera op de grond valt.

Roland van den bossche
Roland van den bossche
7 jaren geleden

Bedankt Nando
Bewezen . Wie leest , leert !! Een remedie tegen miskoop . Duur ? maar wat is de richt prijs voor deze l – bracket
grt Roland

Arie Griffioen.
Arie Griffioen.
7 jaren geleden

Goed artikel Nando had ik eerder moeten lezen had een hoop geklooi gescheeld .

trackback
7 jaren geleden

[…] installeren. Alle informatie welkom. groeten van jogan Misschien heb je deze informatie wat: https://www.nandoonline.com/artikelen…een-l-bracket/ Met citaat […]

john
john
8 jaren geleden

Duidelijk en netjes met de voor en nadelen.
Wel 1 klein dingetje, ik heb van Benro het B1 balhoofd en die is 100% arca Swiss compatibel. En deze kop is niet de enige van Benro die dat is.
Het doet verder niets af aan het verhaal, dat blijft gewoon duidelijk.