Menu Sluiten

De zin en onzin van een L-bracket

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik onder mijn camera heb zitten. Het is een stuk ijzer dat helemaal doorloopt tot langs de zijkant van mijn camera. Het antwoord dat ik geef is heel simpel: dat is de bevestiging voor een statief. Maar dit stuk ijzer  is veel meer dan dat. Het is een onlosmakelijk onderdeel van mijn camera geworden dat ik alleen nog verwijder als er een grondige poetsbeurt nodig is. De naam: een L-bracket.

L-brackets voor een Canon EOS 20D, een 5D en een 1Dmk3

In dit artikel laat ik zien wat een L-bracket precies is, wat ermee gedaan kan worden en wat de voordelen en nadelen ten opzichte van een gewone statief aansluiting is. Ik begin met een korte inleiding

Advertisements

Inleiding: statieven en camera’s

Er zijn verschillende manieren om een camera op statief te plaatsen. Vanouds gebeurde dat met behulp van een vleugelmoer. Ergens begin jaren negentig werd de zogenaamde snelkoppelplaat in het leven geroepen: een klein plaatje dat op de camera geschroefd werd. Met dit snelkoppelplaatje kon de camera in een handomdraai op het statief geklemd worden: geen gedoe meer met het vastschroeven. Dit destijds revolutionaire systeem is in de loop van het afgelopen decennium tot wasdom gekomen en inmiddels bijna een standaard onderdeel van een statief of statiefkop.

Elk merk heeft zijn eigen systeem, al dan niet onderling uitwisselbaar. Om het kort en krachtig in te delen: je hebt het Arca-Swiss compatibel systeem, en je hebt alle anderen.

De anderen zijn de merken die hun eigen ontworpen koppelsysteem hebben. Manfrotto, Gitzo, Benro, en andere statief merken, hebben vrijwel allemaal hun eigen systeem dat onderling niet altijd uitwisselbaar is. Soms het de koppelplaat zelfs specifiek voor een bepaald statief of statiefkop. Om dit te illustreren heb ik als voorbeeld het systeem van Benro naast dat van de Arca-Swiss compatibele RRS L-bracket gezet.

Links: L-bracket van RRS. Rechts: snelkoppelplaat van Benro

Nadeel van de normale snelkoppelplaat

De reden waarom ik voor het Arca-Swiss systeem heb gekozen is mijn ervaring met het verzakken van de camera bij het fotograferen in verticale positie: de portrait stand. Zeker met zware objectieven is die kans reëel, of als de snelkoppelplaat niet vast genoeg gemonteerd is. De onderstaande animatie laat dit verzakken duidelijk zien.

Een slecht bevestigde koppelplaat

Het is dus belangrijk om bij deze systemen ervoor te zorgen dat een snelkoppelplaat heel erg vast op de camera gemonteerd wordt. In het slechtste geval bestaat het gevaar dat de camera helemaal van de snelkoppelplaat los komt.

De arca-swiss koppelplaten zijn (uitgezonderd de universele platen) zo gevormd dat ze netjes onder de camera passen en daarmee voorkomen dat de plaat onder de camera kan verschuiven. Daarbij ben ik een stapje verder gegaan en heb ik direct gekozen voor een L-bracket.

Kirk koppelplaat voor de EOS 20D past perfect onder de camera

Wat is een L-bracket

Een L-bracket is niets meer dan een L-vormige koppelplaat. Vergeleken met een normale snelkoppelplaat zit een L-bracket niet alleen onder de camera maar ook naast de body. Op die manier is de camera niet alleen horizontaal te monteren maar ook verticaal, zonder dat de statiefkop verzet hoeft te worden.

Voor elk type camera is er een unieke L-bracket ontworpen, op een zodanige manier dat alle functionaliteiten van de camera behouden blijft: knoppen, compartimenten en aansluitingen blijven bereikbaar. Er zijn zelfs L-brackets verkrijgbaar voor compact camera’s.

De camera verticaal op een statief gemonteerd.

 

Een L-bracket op de camera

Montage

De L-bracket voor een Canon EOS 5D met bevestigingsmateriaal

Zoals elke snelkoppelplaat wordt een L-bracket aan de statief-aansluiting gemonteerd. Dit gebeurt niet met een vleugelmoer, maar met behulp van een inbus. Het is dan al direct duidelijk dat een L-bracket semi-permanent op de camera zal zitten: er is geen enkele noodzaak om deze nog ooit te verwijderen. De L-bracket kan maar op één manier gemonteerd worden omdat de vorm helemaal op de camera afgestemd is.

Op de camera

Omdat L-bracket niet alleen onder de camera zit, maar ook naast de camera, is de vorm per camera verschillend. Elk type camera heeft een uniek ontworpen L-bracket waarbij veel aandacht is besteedt aan het bereikbaar blijven van alle knoppen en aansluitingen.

Alle aansluitingen blijven bereikbaar

De uitsparingen van een L-bracket zijn zo gemaakt dat kabels zonder problemen aangesloten kunnen worden. Maar ze hebben nog een extra functie: gewichtsbesparing.

De L-brackets hebben (vrijwel) allemaal nog een eigen statief-aansluiting. Op die manier blijft het nog mogelijk om bijvoorbeeld een rapid-strap draagriem aan de camera te bevestigen.

L-bracket op statief

Het voordeel van een L-bracket is het beste te zien aan de hand van een aantal foto’s. De montage op een statief is in basis hetzelfde als elk ander systeem: de camera wordt vastgeklemd in de horizontale stand.

Landscape position on a tripodPortrait position without using the L-bracket

Indien er in de portrait stand gefotografeerd gaat worden moet de camera 90° draaien. Door dit kantelen komt de camera naast het balhoofd te hangen. Dit levert een onstabiele situatie op omdat het gewicht van de camera niet langer boven op het balhoofd gesitueerd is. Bij normale universele koppelplaten is dat het moment dat het gevaar van verzakken zoals in de animatie aanwezig is.

Omdat de L-brackets zo ontworpen zijn dat ze naadloos op de camera aansluiten is het gevaar van verzakken niet aanwezig. Maar het grote voordeel van een L-bracket is de mogelijkheid van een verticale montage bovenop het balhoofd. Vergelijk de onderstaande foto’s maar eens met het voorgaande.

Landscape position on a tripodPortrait position with a L-bracket

Indien er gewisseld moet worden van de horizontale naar de verticale stand, kan eenvoudig de camera losgemaakt worden, vervolgens 90° gedraaid, om dan weer te bevestigen. Doordat het balhoofd niet gekanteld wordt, blijft de camera precies boven het statief gepositioneerd. Daarbij blijft het gewicht van de camera loodrecht op het balhoofd wat het risico van verzakken minimaliseert. Bovendien blijft de camera in dezelfde hoek ten opzichte van het onderwerp waardoor het niet nodig is om de camera opnieuw te richten, of het statief te verzetten.

Stevigheid

Ik lees zo nu en dan wat opmerkingen over mogelijke instabiliteit bij gebruik van een L-bracket in de verticale positie. De twijfels daarover zijn gerechtvaardigd aangezien er bij de meeste brackets geen bevestiging is aan de zijkant van de camera. De stugheid van het metaal en de vorm zijn dus bepalend voor mogelijke instabiliteit.

Ik heb geen testen gedaan om aan te tonen of er meer trillingen optreden. Ik kan alleen vanuit mijn persoonlijke ervaring spreken als ik beweer dat gebruik van een L-bracket geen nadelige invloed op de stabiliteit heeft. In al die jaren dat ik fotografeer heb ik nog nooit last gehad van onscherpte door gebruik van een L-bracket. Bovendien is het altijd aan te raden om bij gebruik van een statief ‘mirror-lock’ en/of een draadontspanner te gebruiken. Zeker wanneer de sluitertijden tussen de 1/15sec en 2 sec liggen.

Creatief gebruik van een L-bracket

Een flexibel statief en een L-bracket geeft de mogelijkheid tot creatieve camera opstellingen. In de afgelopen jaren heb ik zo nu en dan opnamen gemaakt van camera opstellingen die de flexibiliteit van een L-bracket laat zien. Natuurlijk is het statief en de mogelijkheden daarvan ook bepalend voor de mogelijkheden die er zijn. Hieronder staan een aantal opstellingen waarbij ik gebruik maak van een Gitzo G2220 Explorer Classic voorzien een Markins M10 balhoofd.

 

 

Extra mogelijkheden

Wat eigenlijk meer met de mogelijkheden van het Arca-Swiss systeem te maken heeft, en slechts zijdelings met gebruik van de L-brackets, zijn de uitbreidingsmogelijkheden en hulpmiddelen.

Panorama’s en macro

Voor panorama’s is het aan te raden om met een camera verticale foto’s te maken. Op die manier wordt een panorama foto niet tè smal. Een L-bracket geeft de kans om de camera precies boven het rotatiepunt van het balhoofd te monteren. Dat, samen met een zogenaamde nodal slide, maakt het fotograferen van panorama’s een stuk eenvoudiger.

Nodal slide met een verticale montage van de camera

Bij de meer gespecialiseerde panorama’s opstellingen zal een camera altijd vertikaal gemonteerd zijn. Maar dit zijn dure oplossingen. Voor iemand die sporadisch een panorama maakt zal de aanschaf van niets meer dan een nodal slide, samen met een L-bracket de gelegenheid geven voor perfecte panorama’s.

Dit soort hulpmiddelen zijn ook voor macro goed te gebruiken. Het wordt dan geen nodal-slide genoemd maar een macro-rail. Een L-bracket biedt een snelle en eenvoudige wisseling tussen landscape en portrait, zonder dat het statief helemaal opnieuw ingesteld moet worden.

Flash brackets

Met name voor bruiloftfotografie maak ik gebruik van een flash-bracket. Deze zijn in allerlei vormen en maten te verkrijgen. Ik heb gekozen voor een flash bracket van RRS. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nodal slide (die ook voor panorama’s geschikt is) en een speciale rotatie ring waarop een flitser gemonteerd wordt. Dit alles wordt aan de L-bracket gemonteerd.

Flash Bracket van RRS dat aan een L-bracket gemonteerd is.

Anders dan sommige flash-brackets blijft de mogelijkheid om de camera op een statief te monteren.

Bescherming

Een L-bracket geeft ook de nodige bescherming. Het geeft enige bescherming bij het gebruik van ondergrond voor stabiliteit bij het fotograferen. Een camera op een steen zetten voor ondersteuning is geen probleem meer. Bij het fotograferen van concerten maak ik er dankbaar gebruik van, zonder bang te zijn voor vuiligheid of beschadigingen.

Minder gevaar voor beschadigingen bij het neerzetten van de camera

Tot slot

De keuze voor een L-bracket vloeit voort uit de onvrede over het gebruik van de normale snelkoppelplaten en de kwaliteit van de goedkopere balhoofden. Het ging hierbij vooral over het verschijnsel ‘creep’ waarbij een balhoofd langzaam verzakt bij zwaardere camera opstellingen, en de angst voor een los zittende snelkoppelplaat. Mijn zoektocht heeft me destijds bij merken als Markins, Kirk en Really Right Stuff doen belanden waarbij ik uiteindelijk gekozen heb voor een L-bracket als statiefmount.

De kosten die om de hoek komen kijken bij de keuze voor een L-bracket liggen duidelijk hoger dan de meer populaire merken. Maar het gebruik van mijn statief rechtvaardigt een duurdere keuze. Het L-bracket geeft voor mij persoonlijk erg veel meerwaarde in het gebruik. Het is niet alleen handig bij het veranderen van oriëntatie (landscape en portrait), maar het geeft veel gebruiksgemak. En niet in de laatste plaats bescherming. Ik wil niet anders meer.

Er zijn voordelen en er zijn nadelen. Laat ik ze hier op een rijtje zetten.

Voordelen

 1. volledig geïntegreerd met de body
 2. muurvaste bevestiging
 3. positie op statief blijft gehandhaafd bij omschakeling van liggend naar staande foto’s
 4. mogelijkheid tot bevestiging van extra accessoires voor panorama, macro en flits
 5. voorzien van een statief mount
 6. extra flexibiliteit met statief opstellingen
 7. bescherming

Nadelen

 1. extra gewicht
 2. duur
 3. onderling niet uitwisselbaar met andere camera’s
 4. neemt meer ruimte in een fototas in

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] ook extra stabiliteit opleveren. Indien je vaak in de portrait stand fotografeert is het waard om een L-bracket te […]

Annemie
Annemie
5 jaren geleden

Hallo Nando,
Mooi artikel, net je blogs ontdekt.Ben aan het bijlezen.

Een vraagje, ik lees hier dat de camera op een balhoofd zit. Gaat dit ook op voor een schommelkop van Benro?

Michel
Michel
5 jaren geleden

Hoi, duidelijk verhaal en ik ben zeer geïnteresseerd geraakt in dit hulpstuk maar ik kan nergens vinden of deze compatibel is met je statief. hoe kan ik daar achterkomen ? ik werk met een rollei. waar kan ik deze vraag het beste uitzetten

Thomas
Thomas
5 jaren geleden

Nandoonline, Soms is de beslissing om een merkartikel te kopen verstandiger. Zoals je weet worden veel artikelen in China gemaakt. Ze krijgen dan een A, B, C,, merkstickertje van een gerenomeerd merk opgeplakt. In veel gevallen gaat het goed. Maar het kan ook wel eens mis gaan, zoals mij onlangs is overkomen. Het betrof een oplaadkabel van een Iphone. De originele kabel kost 30 euro en de fake koste 6 euro. Deze laatste gaf al snel de geest. De L plate of bracket kost bij ALIExpres 7 $ , (en was exact dezelfde), maar deze werd nooit verzonden. Daarna heb… Lees verder »

Thomas
Thomas
5 jaren geleden

Wat je niet moet doen is een L-Bracket van Caruba nemen van 49.95 euro en dan denken dat je goedkoper uit bent. Deze L-Bracket is op de lange kant te smal gefreesd en laat zich in een Arca Swiss houder niet klemvast zetten. Het gevaar bestaat dat je camera op de grond valt.

Roland van den bossche
Roland van den bossche
5 jaren geleden

Bedankt Nando
Bewezen . Wie leest , leert !! Een remedie tegen miskoop . Duur ? maar wat is de richt prijs voor deze l – bracket
grt Roland

Arie Griffioen.
Arie Griffioen.
5 jaren geleden

Goed artikel Nando had ik eerder moeten lezen had een hoop geklooi gescheeld .

trackback
5 jaren geleden

[…] installeren. Alle informatie welkom. groeten van jogan Misschien heb je deze informatie wat: https://www.nandoonline.com/artikelen…een-l-bracket/ Met citaat […]

john
john
6 jaren geleden

Duidelijk en netjes met de voor en nadelen.
Wel 1 klein dingetje, ik heb van Benro het B1 balhoofd en die is 100% arca Swiss compatibel. En deze kop is niet de enige van Benro die dat is.
Het doet verder niets af aan het verhaal, dat blijft gewoon duidelijk.

Dennis
Dennis
6 jaren geleden

Bedankt voor deze uitgebreide uitleg!

20
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x