Vallée de la Hoëgne in de winter

Bij Mont Rigi in de Hoge Venen ontspringt het riviertje Rû de Polleur.  Het zoekt meanderend een weg naar beneden waar het na vijf kilometer het water opneemt van Rû de Herbofaye, welke bij Baraque Michel ontspringt, en zo aan kracht wint. Vanaf dat moment wordt de rivier Hoëgne genoemd. De rivier heeft in de loop der tijd een diepe en vooral prachtige vallei uitgesleten. Dit is Vallée de la Hoëgne in de winter.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Ik ben al vaak in deze vallei gaan kijken en heb daar veel gefotografeerd. Al die keren ben ik stroomopwaarts gelopen, langs stroomversnellingen en watervalletjes waarvan de waterval Léopold II de grootste is.

Een wandeling door Vallée de la Hoëgne is altijd de moeite waard, maar ik ben nooit de hele route gelopen. Het was altijd “daarheen en weer terug”. Dit keer ben ik vanaf Passerelle du Centenaire stroomafwaarts gelopen, langs het deel van de rivier dat ik nog nooit bezocht heb.

Vallée de la Hoëgne in de winter
Passerelle du Centenaire, de brug vanwaar we de Hoëgne stroomafwaards zijn gaan volgen (24mm – ISO800 – f/9 – 1/125sec)

Een avontuurlijk pad omlaag

De weg door Vallée de la Hoëgne in de winter stroomafwaarts lijkt iets avontuurlijker te zijn dan welke ik bij de Hoëgne gewend ben. Hoewel de rivier nog niet erg wild is verandert dit snel en is het op tien minuten van de parkeerplaats al een paradijs van watervalletjes en stroomversnellingen. Het pad is smal, soms steil en vaak glad.

De winterse omstandigheden maken de route modderig en nat. Er ligt sneeuw, maar niet overtuigend veel. Dat mag de pret niet drukken. Er zijn genoeg mooie plekken om te fotograferen, maar interessante composities vinden is wat moeilijker.

Vallée de la Hoëgne in de winter
Het avontuurlijke wandelpad stroomafwaarts langs de Hoëgne.  (16mm – ISO100 – f/16 – 0,4sec)

Hoewel ik een brandpunt van 24mm vaak voldoende groothoek vind, ben ik dit keer voornemens extremer te gaan. Tot maar liefst 16mm ultragroothoek en daaromtrent. Toch neig ik steeds naar een langer brandpunt, simpelweg omdat het landschap daarom lijkt te vragen.

Het is niet echt nodig om grijsfilters te gebruiken. De omstandigheden zijn donker genoeg om lange sluitertijd te behalen. Ik wil geen melkachtig water zonder details, want ik wil juist de kracht van het stromende water in de foto vangen. Daarom is het continu spelen met sluitertijd, om zowel stroming als de kracht daarvan in beeld te vangen. Mijn grijsfilters blijven daarom voor het grootste gedeelte in de tas.

Een reklame boodschap

Wil je meer lezen over het gebruik van het juiste grijsfilter?
Lees dan Hoe kies je het juiste grijsfilter voor jouw foto?

Een impressie van Vallée de la Hoëgne in de winter

Vallée de la Hoëgne in de winter
Sommige boompjes zijn nog getooid met herfstbladeren, wat een mooi contrast geeft in het grijsgroene landschap. (70mm – ISO100 – f/11 – 1/5sec)
Het stromende water laat mooie patronen achter Helaas ligt er niet veel sneeuw (24mm - ISO100 - f/11 - 0,8 sec)
Het stromende water laat mooie patronen achter Helaas ligt er niet veel sneeuw (24mm – ISO100 – f/11 – 0,8 sec)
Als 16mm niet breed genoeg is, kan een panorama uitkomst bieden. Drie rijen van zes foto, 18 in totaal, levert dit 180° panorama op
Als 16mm niet breed genoeg is, kan een panorama uitkomst bieden. Drie rijen van zes foto, 18 in totaal, levert dit 180° panorama op van maar liefst 289 megapixels. Geen idee wat ik met die resolutie moet doen.
Vallée de la Hoëgne in de winter
De beweging van het water als een lijn door de foto heen, op weg naar een plek stroomafwaarts; naar het deel van de rivier waar ik voorheen altijd fotografeerde (16mm – ISO100 – f/11 – 0,8 sec)

Te weinig winter in Vallée de la Hoëgne

Het pad langs het riviertje hebben we niet erg lang gevolgd. Dat is het lot van de landschapsfotograaf, die voor een afstand van enkele kilometers uren nodig heeft. Uiteindelijk belandden we bij een uitkijkpunt dat zicht bood op een kleine cascade van watervallen; Pont des Forestiers.

Het sneeuwt inmiddels gestaag, hoewel het landschap er niet echt witter van wordt. We besluiten om van daaruit toch maar terug te gaan, want er is zoveel meer te vinden in dit deel van de Ardennen. Hoe ver het stroomafwaarts lopen is naar de plekken waar ik voorheen altijd ben geweest is moeilijk in te schatten. Misschien is het voor de wandelaar een korte afstand, maar de fotograaf zal veel tijd nodig hebben voor die afstand.

Vallée de la Hoëgne in de winter
Een flinke sneeuwbui doet een poging het landschap in een wit deken te hullen. Het slaagt er op dat moment niet in, helaas. (hoofdfoto: 100mm – ISO100 – f/11 – 0,3 sec; aanvullende foto’s ISO1600 + 1/50sec)
Vallée de la Hoëgne in de winter
Stroomversnellingen kunnen mooie vormen aannemen. Het is de kunst om dit in een foto te kunnen vangen, zonder aan herkenbaarheid in te boeten. Of dit geslaagd is laat ik aan de kijker over (38mm – ISO100 – f/11 – 0,5 sec)
Close up, zonder gevoel van locatie, waar vorm moet prevaleren boven herkenbaarheid. Ik doe het niet vaak, op deze manier fotograferen, maar soms kan ik er niet omheen. (70mm - ISO100 - f/11 - 0,3 sec)
Close up, zonder gevoel van locatie, waar vorm moet prevaleren boven herkenbaarheid. Ik doe het niet vaak, op deze manier fotograferen, maar soms kan ik er niet omheen. (70mm – ISO100 – f/11 – 0,3 sec)
Vallée de la Hoëgne in de winter
Voor de beste plek moet je soms in het water gaan staan. Het mooie daarvan is, dat je echt midden in de actie staat en niet langer van de zijlijn toekijkt. (16mm – ISO100 – f/11 – 1/4sec)

Hoge bomen langs de Hoëgne

Als we terug naar het beginpunt lopen, komen we opnieuw tussen de hoge naaldbomen door die als reuzen boven ons uit torenen. Ze zijn indrukwekkend hoog en vragen om gefotografeerd te worden. Een simpele opname recht omhoog is eenvoudig. Toch zoek ik naar iets meer en besluit nog een laatste panorama foto te maken, een verticale om de bomen boven het wandelpad zichtbaar te maken.

Fotograferen in het water, dicht bij de waterval, en de panorama setup om de hoge bomen boven het pad zichtbaar te maken.
Fotograferen in het water, dicht bij de waterval, en de panorama setup om de hoge bomen boven het pad zichtbaar te maken.
Vallée de la Hoëgne in de winter
De hoge naaldbomen die boven ons hoofd naar een radiant wijzen. (16mm – ISO100 – f/16 – 1/60 sec)
Vallée de la Hoëgne in de winter
Een verticaal panorama van 4 afzonderlijke foto’s. Het is een vreemd gezicht, een onwerkelijk perspectief. Maar het lijkt wel alsof de bomen over je heen buigen

Na dit deel van Vallée de la Hoëgne in de winter zijn we naar de volgende locatie vertrokken; Hautes Fagnes, waar ik over in het vorige blog geschreven heb.


Gebruikte apparatuur

Dank je Harald voor het gezelschap 🙂


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
meubeluniek
6 jaren geleden

Prachtig Nando. Voor mij is ok duidelijk dat je stelt dat filters en lenzen een middel zijn en geen doel. Als iets niet nodig is, laat het dan achterwege….zoiets. Dank je. Net ook je startrail blogs gelezen. Top!

Paul Buyse
Paul Buyse
6 jaren geleden

Nando, man, man, man, wat is het telkens weer genieten van je prachtige beelden. In je vorige blog (Haute Fagnes) stond er te lezen: “Er ligt veel schoonheid verborgen, soms in bedrieglijke eenvoud”. Maar dat is het hem juist, van het meest effectieve én ogenschijnlijk eenvoudig tafereel maak jij telkens een heel boeiende plaat. Maar ook naast het beeld is het genieten van je omschrijvingen, het verhaal achter het beeld. Chapeau! Ook je reviews zijn top! Ik kijk nu al uit naar je volgende blog.
Paul Buyse

Bart Telling
Bart Telling
6 jaren geleden

Een mooie serie met een heldere toelichting waarom jej je keuzes zo hebt gemaakt en niet anders. Dank voor het delen

Els
Els
6 jaren geleden

Bedankt om deze locatie te delen! Spreekt mij ook héél erg aan. Mooie, inspirerende beelden!