Menu Sluiten

Vallée de la Hoëgne: Lijnen in composities

Composities maken is moeilijk. We kennen allemaal de regels van derden, gulden snede, diagonalen, misschien zelfs de fibonacci spiraal. Het zijn eenvoudige hulpmiddelen om een compositie te bepalen of om de foto een prettige uitstraling  te geven. een foto in balans.  In mijn workshops en mijn reader vertel ik over dit soort dingen, hoewel ik niet al te diep in ga op dit soort droge regels of nuchtere benaderingen. Ik ben er altijd van overtuigd van geweest dat bij natuurfotografie gevoel een belangrijke rol speelt. Misschien wel omdat het stukje compositie bij mijzelf vaak op gevoel gaat. Zelf denk ik niet veel na over al die regels die ik in de eerste zinnen van dit bericht heb genoemd, maar ze zijn in veel gevallen wel terug te vinden in mijn foto’s. Bij het schrijven over de regels in mijn reader heb ik daar misschien wel voor het eerst bewust nagedacht. Ik kwam toen tot de conclusie dat ik eigenlijk niet of nauwelijks kan uitleggen op wat voor manier ik die regels al dan wel of niet toe pas.

Een van de beelden over compositie uit mijn reader voor de workshops Natuurfotografie. De lijnen zijn volgens de Regel van Derden; een van de hulpmiddelen om een foto evenwichtig en prettig op te bouwen
Een van de beelden over compositie uit mijn reader voor de workshops Natuurfotografie. De lijnen zijn volgens de Regel van Derden; een van de hulpmiddelen om een foto evenwichtig en prettig op te bouwen

Al die tijd is dit een beetje in mijn achterhoofd blijven hangen tot ik via een kennis gewezen werd op de fotograaf Bruce Percy die in een aantal (digitale) boeken meer vertelt over compositie. Of beter gezegd, de lijnen en kijkrichtingen in een foto. Ik denk dat ik na het lezen daarvan veel bewuster ben geworden van de opbouw van mijn foto’s, of dat aan het worden ben. In ieder geval, zo wil ik dat graag geloven. De toekomst zal uitwijzen of dat echt zo is.

Advertisements

Tijdens mijn laatste bezoek aan Vallée de La Hoëgne heb ik voor het eerst op een heel bewuste manier gezocht naar lijnen in het landschap. Bruce Percy maakt gewoon gebruik van de Regel van Derden, diagonalen of S-curves; al die dingen waarover we gelezen hebben en waarvan we het bestaan heel goed weten. Ik maak er ook gebruik van of hou er rekening, soms bewust, vaker onbewust. Percy gaat daarin echter verder en vertelt over de lijnen in een foto die elkaar versterken, naar elkaar wijzen en misschien wel een verhaal vertellen. Hij praat dan ook over kijkrichtingen en de manier hoe we door een foto heen kijken. Ik ga dit allemaal niet letterlijk overnemen en uitleggen maar zijn benadering sprak me in ieder geval heel erg aan. Toch wil ik eens op de manier van Percy naar de foto kijken die ik hierboven geplaatst heb, simpelweg door de kijkrichting in de foto op te tekenen met pijlen.

 

Lijnen in de foto bepalen hoe de kijkrichting door een foto is. Met de uitleg van Bruce Percy als richtlijn heb ik geprobeerd om de mogelijke kijklijnen weer te geven
Lijnen in de foto bepalen hoe de kijkrichting door een foto is. Met de uitleg van Bruce Percy als richtlijn heb ik geprobeerd om de mogelijke kijklijnen weer te geven

In de bovenstaande foto heb ik de belangrijkste of opvallendste kijklijn in het rood weergegeven, gevolgd door groen en tot slot geel. Al deze kijklijnen worden ondersteund door de elementen in de foto; hoe het gras naar de horizon afbuigt, de wolken die samenkomen bij de zon en de evenwijdige golven in het water. Dit is mijn interpretatie, maar die hoeft voor anderen niet hetzelfde te zijn.

Advertisements

Door op deze manier ook terug te kijken naar de foto’s die ik in het verleden heb gemaakt wordt het plotseling duidelijk waarom sommige foto’s meer aanspreken dan anderen. En doordat dit duidelijk is geworden kan daar in de toekomst meer rekening mee gehouden worden. Dat betekent overigs niet dat alle foto’s automatisch beter zullen zijn, dat absoluut niet. Maar ik weet wel dat ik heel anders naar een landschap zal kijken, kritischer zo je wilt. Dat betekent dan ook dat ik waarschijnlijk (nog) minder snel tevreden zal zijn over een foto. Gelukkig kan ik met al deze kennis dan wel begrijpen waarom ik niet of minder tevreden zal zijn over die foto.

Genoeg voorbeelden. Met compositie van de volgende serie beelden van de Hoëgne heb ik in meerdere of mindere mate rekening gehouden met de kennis die ik aan de hand van digitale boeken van Bruce Percy heb opgestoken. Eén ding is me opgevallen: spelen met de lijnen in het landschap kan van een drukke omgeving, zoals de vallei van de Hoëgne, een rustig en overzichtelijk beeld maken. Ik denk dat ik in ieder geval met een aantal beelden zeer zeker geslaagd ben in het vinden van een fijne compositie. Ik ben benieuwd of die mening gedeeld wordt.

vallee de la hoegne

vallee de la hoegne

vallee de la hoegne

vallee de la hoegne

vallee de la hoegne

vallee de la hoegne

vallee de la hoegne


Gebruikte apparatuur
Canon EOS 5D mark III
EF24-70mm f/2,8L II
TS-E 17mm f/4L
Lee Little Stopper / Big Stopper

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
3 jaren geleden

[…] langs stroomversnellingen en watervalletjes waarvan de waterval Léopold II de grootste is. Een wandeling door Vallée de la Hoëgne is altijd de moeite waard, maar ik ben nooit de hele route gelopen. Het was altijd “daarheen […]

trackback
4 jaren geleden

[…] die ik nog aan het testen ben voor een review op Cameraland.nl. Ik zit nog even te twijfelen tussen de Hoëgne en de Ninglinspo. De keuze valt op de laatste, wetende dat een zondag misschien niet de meest […]

Miek
Miek
5 jaren geleden

Hoi Nando.
Mooie uiteenzetting van een voor mij heel interessant onderwerp.
Compositie: moeilijk om uit te leggen, ikzelf werk ook vaak op gevoel.
Maar deze foto’s zijn weer fantastisch. Of ze nu wel of niet toegepaste compositietechnieken hebben 🙂

Trouwens: al je foto’s zijn even mooi.

Hartelijke groet,
Miek

Deshamer
5 jaren geleden

Goed artikel en mooie foto’s weer Nando! Vooral de eerste (Waschven) en de laatste foto zijn erg mooi in lijn met de theorie van Bruce. Wat betreft die laatste foto vind ik dat extra knap omdat je er daar specifiek naar op zoek bent gegaan wat moelijker is dan dit later te herkennen in een foto (zoals je terecht opmerkt maak je de foto meestal op gevoel). Zelf heb ik daar in iedergeval moeite mee omdat ik het lastig vind om dit te zien in dat grote landschap en te visualiseren hoe het er op foto uit komt te zien.

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x