Vallée de la Hoëgne

In het heuvelachtige landschap van de Belgische Ardennen zijn veel prachtige riviertjes te vinden. De afgelopen jaren ben ik verschillende keren bij de Ninlingspo geweest, vlak bij Aywaille. Een riviertje waar ook vaak over geroepen wordt is de Hoëgne bij Hockai. Het mooiste moment om deze riviertjes te fotograferen is vlak na veel regenval, als er veel water naar beneden stroomt. Dat is nu niet het geval; het aanhoudende droge weer laat het wilde water veranderen in een kabbelend riviertje met kleine watervalletjes en rustige stroomversnellingen. We hebben het paasweekend gekozen om de Hoëgne te verkennen. Nederland had vrij en bezocht (waarschijnlijk) de alom bekende natuurgebieden, musea of meubelboulevards. De Belgen hadden een normale werkdag waardoor het een rustig moment was om te kijken hoe het er in Vallée de la Hoëgne uit ziet.

Kleine watervalletjes in het riviertje de Hoëgne
Kleine watervalletjes in het riviertje de Hoëgne

Het plan was om voor zonsopkomst bij de Hoëgne te zijn. Zonsopkomst is immers altijd een mooi tijdstip om landschappen te fotograferen. Net als onlangs in Hallerbos moet je wel rekening houden met de heuvels, die bovendien in de Ardennen een stuk hoger zijn. Het duurde dan ook uren voor de zon hoog genoeg was om het dal in te schijnen. Wij Nederlanders zijn dat niet zo gewend. Het zachte ochtendlicht kent het dal van de Hoëgne dus niet. Als de zon dan eindelijk haar licht in het dal werpt, dan is ze eigenlijk al te fel.

Op het moment dat de zon boven de heuvels uitkomt is de ochtend al ver gevorderd.
Op het moment dat de zon boven de heuvels uitkomt is de ochtend al ver gevorderd.

Zoals verwacht stond het water niet al te hoog. Dat is jammer, maar het geeft wel de gelegenheid om in het water te gaan staan. Dat levert mooie perspectieven op. Het idee was om gebruik te gaan maken van mijn ND filters en eventueel de Big Stopper, maar doordat de zon maar deels het dal in schijnt was het donker genoeg om met een kleine diafragma opening redelijk lange sluitertijden te gebruiken. Niettemin heb ik veel gebruik gemaakt van het 0,9ND filter om de beweging van het water vast te leggen.

Vallée de la Hoëgne

Vallée de la Hoëgne

Vallée de la Hoëgne

Behalve het water was de omgeving bijzonder interessant. Langs de paden groeide Witte Klaverzuring en op veel plekken vonden we prachtige clusters van Tonderzwammen (ook Tondelzwammen genoemd). Op één plek leek het bos bijna uit een sprookje gegrepen, met prachtige stammen en grote paddenstoelen. Dè plek voor een mooi 360° panorama.

Een grote cluster van Tondelzwammen in een sprookjesachtig 360° panorama
Een grote cluster van Tondelzwammen in een sprookjesachtig 360° panorama

Ook de bosbessen deden het goed naast de Hoëgne. Ze zijn nog niet rijp, maar de bessen hangen er mooi bij in het zonlicht. Net alsof het kleine lantaarntjes zijn. Een moment lang waren we het riviertje vergeten en genoten we van de vele fotogenieke momenten op niet meer dan een paar vierkante meter. De grond was droog genoeg om languit op te liggen en laag vanaf de grond te fotograferen. Het tegenlicht deed de rest.

Bosbessen

Bosbes

Droog bleef het echter niet. Tegen de middag trok een fikse regen en onweersbui over, precies zoals de voorspellingen aangaven. Dat heeft me er niet van weerhouden om te blijven fotograferen, in de stromende regen, met de voeten in het stromende water van de Hoëgne. Lang leve de weathersealing.

Een fikse regenbui

Aan het werk in de Hoëgne tijdens een fikse regenbui. Dank je wel Canon, voor de weathersealing op de 5Dmk3 en 70-200L
Aan het werk in de Hoëgne tijdens een fikse regenbui. Dank je wel Canon, voor de weathersealing op de 5Dmk3 en 70-200L (foto door “Deshamer”)

Er is een ‘grote’ waterval in de rivier: le Cascade Leopold II. Erg indrukwekkend is deze niet, maar het vochtige mos op de rotsen er omheen levert een magisch plekje op. Zeker als dan Witte Klaverzuring op een van de schuine rotswanden groeit roept dat om een foto van het plantje met op de achtergrond de waterval. Dankzij de regenbui lag er een mooi deken van druppels op de witte bloemetjes

Witte Klaverzuring op de helling bij la Cascade Leopold II

le cascade Leopold II

In totaal hebben we geen grote afstand afgelegd, maar het op en over de rotsen klimmen voor mooie composities kan toch vermoeiend zijn. Na een uurtje of zes arriveerden we moe maar voldaan bij de auto en zijn we terug naar huis gegaan. Nu we de plek kennen is het een kwestie van tijd voordat we terug gaan. En dan moet er meer water stromen. Veel meer.

19 Replies to “Vallée de la Hoëgne”

 1. Mooie foto, leuke blog. Heb ervan genoten. Gelijk even een vraagje: ik ben een weekend Hoegne aan het voorbereiden. De vallée de la Hoëgne heb ik gevonden. Maar waar kun je het beste parkeren om mooie plekken te fotograferen?

 2. Mooi verslag Nando ik heb het met plezier gelezen en je foto’s zijn weer Top.
  Voor mij weer wat werk om deze mooie plekjes op de kaart op te zoeken zodat wij, mijn vrouw en ik er daar ook eens op uit kunnen.

 3. Schitterende foto’s weer Nando! Jammer dat ik er niet bij kon zijn. Die met klaverzuring met waterval in de achtergrond vind ik echt een topper, misschien had ik de waterval nog iets meer vrij van de bloemen gehouden. Ook de het tondelzwammen panorama en de maco’s van de bosbessen mogen er zijn!

  1. Die klaverzuring stond op een onmogelijke plaats. Kostte wat klimwerk om erbij te komen. Het dal van de Hoëgne is een mooie plek, Joep. Zeker de moeite waard

 4. Schitterende foto’s Nando mooie diepe kleuren, en wat was ik graag meegegeaan.
  Volgende keer beter.

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)