Vanuit de schuilhut fotograferen

Rode Eekhoorn

Ik hou ervan om rond te wandelen door de natuur. Om landschappen te fotograferen en de pracht van alles om je heen. Wanneer er dan dieren in mee gefotografeerd kunnen worden is dat ideaal. Een ree, een hert, of een vogel. Het is ook een van de redenen waarom ik nooit in een schuilhut ben gaan zitten. Maar daar is nu verandering in gekomen. Ik ben vanuit de schuilhut vogels gaan fotograferen.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Ik ben landschapsfotograaf. Maar dat betekent geenszins dat ik het niet leuk vind om dieren in beeld te brengen. Kijk maar eens naar het recente bezoek aan de edelherten, en de slangenarend die ik op de Strabrechtse Heide heb gefotografeerd. Daar geniet ik ook ontzettend veel van.

Het liefst wil ik de dieren in hun omgeving vastleggen. Een combinatie tussen een landschapsfoto en een dierenfoto, waarbij de sfeer belangrijker is dan de details van het dier. Het hoeft geen determinatie foto te zijn. Het moet een foto zijn waarbij je jezelf in dat landschap kan wanen. Waarbij het precies is zoals jij het zou zien wanneer je daar zou staan.

Grote zilverreigers
Grote zilverreigers bij het Elfde in de Groote Peel (Canon EOS 5D mark IV met 200mm – oktober 2018)

Wil je meer over mijn vogelfotografie weten? Lees dan mijn artikel daarover
Vogelfotografie door Nando

Het onnatuurlijke van een schuilhut

Wil je echt vogels goed kunnen fotograferen? Dan moet je bij voorkeur vanuit een schuilhut fotograferen. Dat is niet voor alle vogels noodzakelijk. Met een beetje goede wil, geduld en vooral ook geluk, kan je ook vanuit de auto, of tijdens een wandeling vogels op een mooie manier fotograferen.

Een kramsvogel met de RF800
Een kramsvogel in goed licht. Hier was geen schuilhut voor nodig. (Canon EOS R5 met 800mm – januari 2021)

Vanuit een schuilhut fotograferen vind ik te benauwend. Je zit in een kleine en krappe ruimte, je mag geen geluid maken en je ziet een kunstmatig gecreƫerde wereld door een nauwe opening. Dat is het beeld dat ik altijd in gedachten had. Dit voelt voor mij te kunstmatig aan, misschien zelfs tegen het onnatuurlijke aan.

Mijn eerste ervaring met een echte schuilhut

Nu is het dan eindelijk zover. Ik ben vanuit een schuilhut gaan fotograferen. Ik kreeg deze gelegenheid tijdens de workshop in Noord-Brabant van Nature Talks, waar ik als begeleider aan mee deed. Samen met een deelnemer ben ik in de schuilhut gekropen om de dieren te fotograferen die zich lieten zien.

Vanuit een schuilhut fotograferen
Dit is de hut vanwaar we de dieren gefotografeerd hebben.

Ik moet mijn vooroordelen nu terzijde schuiven. Het was geen benauwende ruimte, maar een comfortabele ruimte. Goede stoelen, een rail systeem waar de (geleende) schommelkop op gezet kon worden, plek voor een extra objectief neer te zetten, of teleconverters. Of een flesje water en een hapje.

Als de dieren dan komen, en dat doen ze vrij snel nadat je ‘weg’. bent, is elke vogel een leuke verrassing. Je ziet ze terwijl ze onverstoord bezig zijn met fourageren of wassen. Het is alsof je vanuit je huiskamer naar de tuin kijkt waar je wat eten heb gelegd om ze te lokken. Het was leuk om vanuit de schuilhut te fotograferen.

Een reklame boodschap

De vangst na een paar uurtjes in de schuilhut.

Je moet een beetje geluk hebben met de dieren die er komen. De meesjes en merels komen al snel, net als een specht en een Vlaamse gaai. De dieren zitten er op hun gemak, tot ze alert worden. Dan weet je dat er iets aan de hand is. De blauwe reiger die uiteindelijk neer streek was duidelijk een reden voor vogels om weg te blijven.

Vanuit een schuilhut fotograferen
Een rode eekhoorn waagt de oversteek.

Het was erg leuk om ook een paar rode eekhoorns te treffen. Speels als ze zijn renden ze rond en staken zelfs het vijvertje over. Een rat nam ook de gelegenheid om langs te komen. Hieronder staat een lijstje met dieren die we tijdens de paar uur vanuit de schuilhut fotograferen gezien hebben.

  • Pimpelmees
  • Koolmees
  • Merel
  • Vlaamse Gaai
  • Bonte Vliegenvanger
  • Grote Bonte Specht
  • Blauwe Reiger
  • Rode eekhoorn
  • Rat
  • Muis (dankzij de reiger)

De kans is groot dat ik dat samen met Hetwie nog wel een keer gaan doen. Het geeft immers fotografie kansen die je anders niet of nauwelijks hebt.

Een bijzonder moment

De reiger die neer streek joeg veel andere vogels weg. Dat was duidelijk. Dat was op zich jammer, maar van de andere kant konden we de vogel bezig zien tijdens het jagen op prooi. Terwijl het dier langzaam door de vijver heen liep werd er een viertal visjes gevangen

Vanuit de schuilhut fotograferen
De blauwe reiger heeft een visje te pakken.

Tot de reiger plotseling met grote passen naar de hut toe liep en toesloeg. Het resultaat was een muis die na enkele momenten met huid en haar verorberd werd. Dit was iets wat we dankzij de schuilhut perfect konden zien en fotograferen.

Galerij

Bekijk een selectie van de foto’s die vanuit de schuilhut zijn gemaakt. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Gebruikte apparatuur

Tijdens de workshop met Nature Talks had ik het nieuwe Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USM objectief, samen met enkele teleconverters. Vanuit een schuilhut fotograferen gaf natuurlijk een prachtige gelegenheid dit kostbare objectief te gebruiken. Mijn dank aan Canon Nederland om dit objectief ter beschikking te stellen, en mijn dank aan Jeffrey van Nature Talks voor het uitlenen van een schommelkop (Gimbal head).


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjoukje Kunnen
10 maanden geleden

In een fotograferen is ook niet echt mijn ding, maar toch ga ik wel eens naar een fotohut. Het is toch wel magisch om de dieren, meestal vogels, van zo dichtbij te kunnen fotograferen. Ik vind het echt niet mooi als je duidelijk kunt zien dat ze gevoerd worden. Je herkend de meeste fotohut foto’s meestal direct. De omgeving is vaak wat gemaakt. Maar voor een keer leuk om te doen met een fotomaatje!

Hans van Sterkenburg
11 maanden geleden

Dag Nando,

Fotograferen in een hut heb ik een paar keer gedaan. Heerlijk vond ik dat.
Veel van de vogels de ik er zag, zie ook hier in de tuin. Net als de eekhoorns.
Maar dat verhinderde mij niet toch eens zo’n hut in te duiken. Alleen al de sfeer.

Voor mensen die ook naar zo’n hut willen: doen, en geniet ervan. Bewaar de vooroordelen desnoods zolang maar even in de koelkast. [deze zijn lang houdbaar…]

Groet,

Hans