Veenpluis

Veenpluis (Eriophorum angustifolium) is een plant uit de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De plant groeit op vochtige, zure grond, zoals heide en veen. Het vormt daar zoden met behulp van uitlopers. Opvallend is het lange, witte vruchtpluis, waaraan de naam ontleend is. Hij is plaatselijk vrij algemeen in Drenthe, deKempen en de Ardennen. Elders in België en Nederland is veenpluis zeldzaam tot zeer zeldzaam.
Bron: wikipedia

 

Een veld vol veenpluis
Een veld vol veenpluis op de Groote Heide

In de vennen van de Strabrechtse Heide, Groote Heide en in de Groote Peel is het pluizige gras op veel plekken te vinden (het is dan ook een algemeen voorkomende soort, anders dan Wikipedia vermeld). Soms een enkele pluis, soms een heel veld vol zoals op de Groote Heide bij Heeze. Het bloemetje van dit gras is onopvallend, maar de witte haren die aan het zaadjes zitten vormen een prachtig katoenachtige pluizenbol. Het is daarom niet vreemd dat het gras in de Engelse taal Cottongrass wordt genoemd.

Veenpluis op de onduidelijke grens van water en land
Veenpluis op de onduidelijke grens van water en land

Ik fotografeer het veenpluis graag. Dit is niet makkelijk omdat het in de natte oevers van de vele vennen groeit, op de plekken waar de grens tussen land en water onduidelijk is, maar dit is natuurlijk een mooie uitdaging. Bij het zien van een veld veenpluis is men snel geneigd om zoveel mogelijk daarvan op de foto te zetten. Zeker met zonsondergang en zonsopkomst levert dit een prachtig uitgestrekt landschap op met de witte ‘katoenplukken’ opvallend verspreidt tussen het groene gras. Maar de pluizen zijn dan niets meer dan witte plukken die bijna geen detail hebben. Pas wanneer je dichtbij gaat kijken worden die details zichtbaar.

Veenpluis van dichterbij
Veenpluis van dichterbij

Als je bij laagstaande zon in een landschap van veenpluis duikt wordt het pas echt magisch. Dit is het moment dat ik het veenpluis het liefst fotografeer, laag bij de grond (of water) en spelend met de patronen van het gras en de witte pluizen die continu dansen in de wind. Het is een immer bewegend en veranderend landschap dat gloeit in het warme licht van de ondergaande of opkomende zon.

Veenpluis       Veenpluis

Een reklame boodschap
Warme kleuren ontstaan als het zonlicht door het gras en het veenpluis heen schijnt
Warme kleuren ontstaan als het zonlicht door het gras en het veenpluis heen schijnt
Dankzij het altijd aanwezige water kunnen mooie lichtreflecties gevangen worden. In silhouet zijn het fijne haartjes van het veenpluis erg opvallend
Dankzij het altijd aanwezige water kunnen mooie lichtreflecties gevangen worden. In silhouet zijn het fijne haartjes van het veenpluis erg opvallend

 

Het veenpluis fotografeer ik inmiddels al enkele jaren. Het blijft elke keer weer een uitdaging om dit gras op een mooie en vooral nieuwe manier op de foto te zetten. De laatste paar fotosessies bij de van veenpluis vergeven vennen leverden een aantal foto’s op waarvan ik direct het gevoel had dat deze in zwart-wit een sterke uitstraling konden hebben. Reden genoeg om er iets mee te doen en even niet toe te geven aan de afleiding van kleur. Over het resultaat ben ik erg tevreden. Maar ja, ik ben dan ook dol op zwart-wit bij natuurfotografie. Ik doe er alleen nog te weinig mee.

Veenpluis bij zonsondergang

Veenpluis

Veenpluis in het landschap

Veenpluis oog boven het landschap

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jurjen Spelde
Jurjen Spelde
5 jaren geleden

Staat ineens veel veenpluis in de alblasserwaard

Deshamer
8 jaren geleden

Mooie serie weer Nando, vooral de zwart-wit foto’s vind ik heel erg gaaf!

Sonja Van Landeghem
Sonja Van Landeghem
8 jaren geleden

Sonja Van Landeghem fotoclub Houten

Hi Nando, ik ben pas naar de Tuinen van Appeltern geweest en heb daar deze veerpluis leren kennen. Nu moet ik zeggen dat zoals jij dat weer vastgelegd hebt kan ik niet anders zeggen een genot om naar te kijken. Ook hier is spelen met licht fantastisch en dat laat je hier ook zien.
De kleur als zowel het zwart wit zijn erg mooi.

Groetjes,
Sonja

Jan Huijbers - Gemert
Jan Huijbers - Gemert
8 jaren geleden

Dat je dit weer voor elkaar krijgt Nando.
Veenpluis waar je eigenlijk zo maar aan voorbij zou lopen op zoveel verschillende manieren prachtig vastgelegd.
Ik vind dit weer een erg sterke serie met de eerste foto en de derde, vierde en vijfde als favorieten. Maar eigenlijk doe ik dan de zwartwit uitvoeringen tekort.

Groeten , Jan