Een goede landschapsfoto begint natuurlijk bij een correct ingestelde belichting. Daarmee leg je de verdeling tussen licht en donker vast. De foto is dan nog niet klaar. Voor het beste resultaat moet de foto bewerkt worden tot een eindresultaat. Dat is niet altijd even makkelijk. Daarom heb ik vijf tips voor het bewerken van een landschapsfoto.
Estimated reading time: 7 minuten
Een goed ingestelde belichting is belangrijk bij het maken van een landschapsfoto. Eenmaal gedaan, dan heb echter nog niet de werkelijkheid vastgelegd. Een camera registreert namelijk alleen de verdeling van het aanwezige licht. Die verdeling tussen licht en donker kan niet verandert worden, dit kan alleen tijdens de nabewerking. Je kan daar heel ver in gaan, maar hou de werkelijkheid altijd in het oog. Ik heb vijf tips voor het bewerken van een landschapsfoto.
Boek Perfect Belichten
In het boek Perfect Belichten lees je alles over een goed belichte foto. Waar je op moet letten, hoe je omgaat met de instellingen en wat je moet doen als het allemaal niet naar wens is. Compleet met opdrachten om je ertoe te zetten om het in de praktijk te oefenen.
Beschikbaar via nabestelling
1. Een bewerking is zelden geschikt voor de hele foto
Dit is de eerste van de vijf tips voor het bewerken van een landschapsfoto, en waarschijnlijk de belangrijkste. Bij het instellen van de correcte belichting tijdens het fotograferen zorg je dat de foto zo licht mogelijk is, zonder uitgebeten witte delen. Dit is Exposure to the Right, EttR.
Sommige delen in een foto moeten donkerder gemaakt worden, andere delen moeten lichter blijven. Het is niet mogelijk om dit in één bewerking voor elkaar te krijgen. Door maskers te gebruiken is het mogelijk om diverse delen van de foto een uitgekiende bewerking te geven zonder dat andere delen beïnvloed worden.
2. Licht niet alle schaduwen op
Donkere delen in een foto zijn nodig om de lichte delen te benadrukken. Indien je alle donkere delen helemaal oplicht, dan wordt een foto saai en ongeïnspireerd. In veel gevallen is het ook niet nodig om alles in een foto even licht te maken zodat je alle details herkenbaar zijn. Het risico ontstaat dat die opgelichte delen teveel aandacht gaan opeisen waardoor het onderwerp niet langer tot recht komen.
Dit is de tweede van de vijf tips voor het bewerken van een landschapsfoto. Maak een keuze over wat belangrijk is in een foto. Door donkere delen te introduceren bij delen die minder belangrijk zijn, is het mogelijk om aandacht te sturen. Het contrast dat ontstaat maakt de foto bovendien boeiend. Dit geldt overigens ook voor HDR-opnamen.
3. Maak de lucht en zon niet te donker
De derde van de vijf tips voor het bewerken van een landschapsfoto gaat over de lucht en de zon. Soms is er de neiging om de lucht en de zon donker te maken om details zichtbaar te maken en soms kleuren te benadrukken. Bedenk dat het licht in het landschap afkomstig is van de lucht en zon. Je kan dit niet ongestraft donker maken.
Door de lucht en de zon donkerder te maken dan het landschap wordt het beeld heel snel onrealistisch. Het is niet erg om de lucht in balans met het landschap te brengen, maar overdrijf zeker niet. Bovendien is het niet aan te raden om de details in de lucht te sterk te benadrukken. Er zijn geen harde lijnen in een wolkenlucht. Wolken zijn zacht en pluizig, probeer dat te benadrukken.
Bovendien kan een overmatig gebruik van de helderheid en nevel verwijderen slider zorgen voor verschrikkelijk harde contouren en halo-vorming.
Boek de Lightroombijbel
Dit boek is perfect voor de fotograaf die met Lightroom Classic werkt. In het boek beschrijf ik de bewerking van een groot aantal foto’s zien, waarbij de meest voorkomende bewerkingsgereedschappen aan bod komen.
4. Haal kleine storende elementen weg
Het is eenvoudig om afgeleid te worden. Zeker kleine storende elementen aan de randen van de foto kunnen alle aandacht gaan opeisen. De vierde van de vijf tips voor het bewerken van een landschapsfoto gaat dan ook over het voorzichtig en doordacht weghalen van al die storende elementen.
Normaal probeer je storende elementen al tijdens het fotograferen uit beeld te houden, maar dat lukt niet altijd. Zoek bij het bewerken naar die kleine storende elementen en haal ze weg met de retoucheer gereedschappen die je ter beschikking hebt. Voorkomt zoveel mogelijk de AI-verwijdering gereedschappen te gebruiken.
Het mag misschien aantrekkelijk zijn om AI-verwijdering te gebruiken, maar dit is zeker niet in alle gevallen nodig. Zie dit als een laatste redmiddel. Probeer eerst de normale verwijdering gereedschappen. Lukt dat niet, dan kan je uitwijken naar het vervangen van het storende deel door kunstmatig gegeneerde inhoud.
5. Hou de werkelijkheid in het oog, overdrijf niet
Het is eenvoudig om jezelf te laten meeslepen in het enthousiasme. Een mooi landschap, een fantastisch moment, en het verlangen om er iets moois van te maken kan leiden tot een overdreven bewerkte foto.
Dit is de laatste van de vijf tips voor het bewerken van een landschapsfoto. Overdrijf niet. Voorkomt een overdaad aan details. Dat geldt voor zowel details door het oplichten van elk donker deel in de foto, als de details in alle beeldelementen. Wees voorzichtig met helderheid en nevel verwijderen, of de details slider. Soms is het zelfs beter om helderheid naar negatief te schuiven.
Ook kleuren kunnen beter niet overdreven worden. Met name rood, blauw en groen willen nog wel eens te verzadigd worden. Negeer de slider voor de verzadiging zoveel mogelijk, maar gebruik de levendigheid daarvoor in de plaats. Je mag de kleuren best wat aanzetten, maar overdrijf niet.
Heb jij nog een zesde tip?
Er zijn natuurlijk nog veel meer adviezen te bedenken voor een succesvol bewerkte landschapsfoto. Wil jij nog een zesde tip aan deze vijf tips voor het bewerken van een landschapsfoto toevoegen? Doe dat dan in een reactie onder dit bericht.
Kijk ook eens naar mijn andere blogbericht met advies over het nabewerken, waarbij ik wat meer vertel over het bewerken van licht en details.