Vogelfotografie door Nando

Een roodborst

In de afgelopen decennia heb ik menig vogel op de foto gezet. Dat begon met een merel in de tuin, een meesje aan een vetbol in de winter, tot allerlei ander pluimage. Ik kan heel wat vogels herkennen, en voor die ik niet herken heb ik nog steeds mijn oude vertrouwde Elseviers Gids van de Europese Vogels (6e druk uit 1982). Ik dacht dat het leuk was om eens een selectie foto’s van vogels te laten zien. Kortom, vogelfotografie door Nando

Geschatte leestijd: 11 minuten

Al vanaf mijn tiende verjaardag ben ik vogels aan het fotograferen. Dat was vanaf de eerste dag dat ik een spiegelreflex camera had. Ik vind vogels leuke dieren, en het maakt niet uit of het een musje is, of een duif. Of het een meeuw is, of een buizerd. Alles wat fladdert is leuk.

Vogelfotografie door Nando - een buizerd
Een prachtige buizerd. Gefotografeerd met de Panasonic DC-S1 en een 200mm objectief.

In de loop der jaren heb ik veel verschillende vogels gezien. Soms was het een sport om nieuwe soorten te zien, maar vaker was het gewoonde toevallige ontmoeting. Ik kan er ook heel veel herkennen, hoewel alleen op zicht en nooit op geluid. Dat heb ik nooit onder de knie gekregen. Uitgezonderd een merel, meesje, een paar spechten en een roodborstje. Als ik die hoor weet ik het wel.

In alle soorten, vormen en maten

Mijn Elseviers Gids voor Europese Vogels was, en is nog steeds een handig hulpmiddel om de onbekende vogels of onduidelijke waarnemingen op te zoeken. Uiteindelijk heb ik een ANWB Vogelgids van Europa erbij gekocht, maar die Elsevier gids is nog steeds mijn favoriete boekje.

Welke heb ik zoal in het wild gezien? Ik noem er een aantal op. Drieteenmeeuw, zilvermeeuw, grauwe gans, rotgans, rietgans, koekoek, bonte vliegenvanger, staartmees, pimpelmees, vale gier, buizerd, visarend, kluut, nachtzwaluw, oeverzwaluw, rietgors, geelgors, groenling, heggemus, winterkoning, klapekster, raaf, alpenkauw, waterspreeuw, gele kwikstaart, hop, blauwe kiekendief, geoorde fuut, eidereend, purperreiger, dodaars, ooievaar, flamingo, kraanvogel, brileend, smient, grote zaagbek, patrijs, wielewaal, zwarte specht, plevier, strandloper, tureluur, wulp, ransuil, bosuil, sneeuwvink, tjiftjaf, roodborsttapuit, zwarte roodstaart, kruisbek, notenkraker, bonte kraai, jan van gent, papegaaiduiker, kleine jager…

Gezien maar niet altijd op de foto

Helaas betekent deze lijst niet dat ze ook allemaal op de foto staan. Zo werkt de vogelfotografie van Nando niet. Het zien en herkennen is wat voor mij belangrijk is. Niet zozeer het fotograferen. Hoewel…

Een reklame boodschap
Wielewaal vogelfotografie door nando
Een wielewaal, ooit heel lang geleden gefotografeerd met een Minolta X-500 en een 300mm f/5,6 objectief.
(ingescand van de originele Fujichrome diafilm)

Vogelfotografie maar geen vogelfotograaf

Als ik zoveel met vogels bezig ben geweest, en al decennia lang vogels fotografeer, waarom heet deze site dan niet vogelfotografie door Nando? Waarom ben ik geen vogelfotograaf geworden?

Die vraag heb ik mezelf wel eens gesteld, en ik denk dat ik je daarop een heel simpel antwoord kan geven. Ik zie dieren het liefst schitteren in het landschap, het natuurlijke biotoop. Ik heb geen geduld om in een benauwd schuilhutje of een vogelkijkhut te gaan zitten waar de vogels gelokt worden met voer.

vogelfotografie door Nando
Een grote zilverreiger in de Groote Peel. Landschapsfotografie met een vogel in het natuurlijke biotoop. (Canon EOS R6 met 400mm)

Met andere woorden, ik tref de vogel in de natuur, als ik mijn landschappen fotografeer. Dat vind ik persoonlijk het leukste, dat is vogelfotografie door Nando. Ik verlang niet snel naar een foto die geschikt is voor een vogel encyclopedie. Die zijn er al meer dan genoeg. Ik zie liever de (herkenbare) vogel in zijn natuurlijke biotoop. De foto mag een ontdekking zijn, een toevallige waarneming die jij als kijker samen met mij ervaart.

Maar dat betekent niet dat ik geen gebruik maak van de gelegenheid als die zich voordoet. Wanneer ik een vogel – of eender welk dier dan ook – groot in beeld kan krijgen, dan neem ik die, natuurlijk. Er zijn ook momenten dat ik heel bewust met dit soort fotografie bezig ben geweest. Vooral met de periode dat ik de Canon EF 800mm f/5,6L mocht gebruiken, en de Canon RF 600 en RF800 objectieven.

vogelfotografie door Nando
Een vale gier in vlucht, gefotografeerd tijdens een vakantie in Frankrijk, ergens in 2015. (Canon 1Dx met 400mm)

Heel even vogelfotografie door Nando

Met dit blogbericht wil ik toch even stil staan bij de vogelfotografie door Nando. Daarvoor heb ik een selectie gemaakt uit de (digitale) vogelfoto’s vanaf 2007 tot begin 2021. Het keuze criterium was simpel: het moesten mijn mooiste of leukste foto’s zijn. Het kiezen was niet heel makkelijk, maar wel heel leuk om te doen. Het stelde me in staat om weer eens al die foto’s terug te zien. Nu heb jij ook even de gelegenheid om met mij mee te genieten. Ik hoop dat mijn selectie foto’s je bevalt.

Gallerij


Nog meer vogelfotografie

Vind je het leuk om nog meer over de vogelfotografie van mij te lezen? Kijk ook naar de volgende blogberichten.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fokje vd Kolk
Fokje vd Kolk
3 jaren geleden

Mooie foto’s. Vogels zijn mijn favorieten.

E21E8B1E-2FAF-4F4A-89DC-D6E827BF8F94.jpeg