Volle zon en invulflits

volle zon en invulflits

Fotograferen in de volle zon kan harde schaduwen geven. Invulflits helpt die schaduwen op te lichten. Zelfs wanneer je recht tegen de zon in fotografeert. In dit blogbericht laat ik zien wat mogelijk is met volle zon en invulflits.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Voor een bruiloft neem ik altijd een rolkoffer met mijn flitsers mee, samen met een paar lampstatieven. Ik vind het altijd fijn om daar de beschikking over te hebben. Deze flitsers, de Profoto B10, hebben me al vaak uit lastige situaties geholpen. Met name tijdens groepsfoto’s in een donkere zaal, of buiten in de avond.

Heb je interesse in een trouwreportage of ben je gewoon benieuwd?
Kijk dan op de website www.trouwfotograafnando.com

Tijdens volle zon als invulflits

Dat een flitser in donkere situaties behulpzaam is, dat spreekt voor zich. Het voorkomt niet alleen dat je extreem hoge ISO waardes moet gebruiken, maar je kunt de kwaliteit van het licht verbeteren. Een flitser kan die kwaliteit van het licht ook verbeteren wanneer je in de volle zon fotografeert. Het stelt je in staat om de donkere schaduwen op te lichten.

Ik gebruik vaak de flitsers om dat extra beetje licht bij groepsfoto’s te hebben. Ondanks dat je op een zonnige dag voldoende licht hebt, wil je niet dat de bruiloftsgasten tegen de zon in moeten kijken. Je krijgt dan niet alleen dichtgeknepen ogen, het is gewoonweg niet prettig voor ze. Het levert een vervelende ervaring op.

Licht van de zijkant is al beter, maar het levert in een groep vervelende schaduwen op. In de volle zon kan dan invulflits helpen om die schaduwen op te lichten. Ook wanneer je in de schaduw van een boom staat kan invulflits zorgen voor een betere balans tussen schaduw en zonlicht in de achtergrond.

volle zon en invulflits
In de volle zon, met tegenlicht en flitslicht.

Voorkom hi-speed sync

Het is zelfs mogelijk om tegen de volle zon in te fotograferen en invulflits te gebruiken om de bruiloftsgasten goed te belichten. Daarbij is het niet alleen belangrijk om de flitsers niet te ver af te zetten, maar ook om de sluitertijd van je camera niet sneller te maken dan de flits-synchronisatietijd. Dit voorkomt de noodzaak om over te schakelen naar hi-speed sync, wat de flitskracht tot een kwart kan reduceren.

Zet je sluitertijd op de flits synchronisatietijd, kies een lage ISO waarde, en zorg voor een gewenste belichting met je diafragma. Vaak zal dat in de richting van f/11 gaan, wat perfect is voor je groepsfoto. Zo heb je zeker iedereen binnen je scherptedieptegebied.

In de volle zon met invulflits
De groepsfoto met invulflits. Met 24mm, ISO100, 1/200 sec en f/11 (één stop onderbelichting) en bewerkt naar smaak.

Het voordeel van TTL

Heb je de belichting goed? Dan kun je naar wens in manual fotograferen en hoef je je niet meer druk te maken om de belichting. Voor de voorbeeld foto, hierboven, heb ik één stop onderbelicht, en het flitslicht gebruikt voor de juiste belichting van de groep.

Een reklame boodschap

De flitsers heb ik op TTL gehouden, zodat ik deze snel dichterbij of verderaf kon verplaatsen zonder opnieuw de flitskracht te moeten bepalen. Dat geeft me meer tijd om interactie te hebben met de bruiloftsgasten die ik moet fotograferen, in plaats dat ik me druk moet maken om instellingen.

volle zon en invulflits
De dag gasten samen met het bruidspaar. Met de volgende instellingen ISO100, f/10, 1/200 sec (dit was -1EV) en invulflits

Liever geen reportageflitser

Voor een huwelijksreportage is een reportageflitser ideaal. Net dat beetje extra licht kan de kwaliteit van het licht flink verbeteren. Maar het kan ook een redding betekenen in donkere trouwzaaltjes. Met TTL hoef je nauwelijks na te denken over de instelling van je flitser. Je moet alleen goed kijken in welke richting je flitst.

Wil je alles leren over flitsen op de camera?
Lees dan mijn tutorial Fotograferen met een flitser – deel 1

Wil je schaduwen in de volle zon met invulflits oplichten, dan kan een reportageflitser wel wat helpen. Bijvoorbeeld wanneer je bruidspaar dichtbij staat. Maar kans is dat je flitser niet voldoende licht kan opbrengen. Daarom zijn krachtigere flitsers in die situaties een aanrader.

De Profoto B10 flitser om in de volle zon als invulflits te gebruiken

Ik heb voor de foto’s in dit artikel de Profoto B10 gebruikt. Een compacte flitser van 250 Ws die, hoewel niet eens zo heel krachtig, toch voldoende lichtopbrengst heeft om bij groepen de schaduwen op te lichten. Ik gebruik er twee tijdens de reportages, op een lampstatief. Die 250 Ws is wel het minimum dat je nodig hebt.

Wil je weten hoe ik mijn spullen mee neem op locatie?
Lees dan Mijn Thinktank trolley ervaringen

Uiteraard kun je ook andere merken flitsers gebruiken, zolang ze minimaal 250 Ws aan licht kunnen opbrengen. De Profoto B10 die ik gebruik zijn compact en erg gebruiksvriendelijk, maar kostbaar. Ze hebben echter de investering al lang opgebracht. Ze gaan dan ook altijd mee, met elke bruiloft, gewoon voor het geval ik ze nodig hebt.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties