Voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen

Elk jaar in augustus beweegt de Aarde door een gebied in ons zonnestelsel waar stofjes en steentjes van de komeet Swift-Tuttle achtergebleven zijn. Voor ons ligt dit in de richting van het sterrenbeeld Perseus, vandaar dat deze sterrenregen de naam Perseïden gekregen heeft. In dit bericht leg ik uit hoe de voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen gedaan kunnen worden.

Een screenshot van de Perseiden - als voorbereidingen om de perseiden te fotograferen
De Perseïden meteorenregen vanuit de ruimte https://www.meteorshowers.org/view/Perseids

Om de Perseïden te fotograferen moet je in eerste instantie weten wanneer deze sterrenregen plaats vindt. Dat is niet zo moeilijk, want dit valt elke jaar in augustus, met de piek in de nacht van 12 augustus. Neem een sterrenkaart, vindt het sterrenbeeld Perseus, en je weet in welke richting je moet fotograferen.

Kijk voor meer informatie en sterrenkaarten
op de website van hemel.waarnemen.com
http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2020.html

Plan je locatie als een van de voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen

Zomaar ergens gaan staan om de Perseïden te fotograferen is natuurlijk mogelijk. Het liefst vanuit een donkere plek, natuurlijk. Die zijn er in Nederland niet zo veel gezien de vele lichtvervuiling die er is. Je kunt een lichtvervuilingskaart erop naslaan, en een donker plekje uitkiezen. Maar het is eigenlijk veel leuker om een hele mooie plek uit te kiezen.

Alleen de nachtelijke hemel fotograferen is leuk, maar niet zo spannend. Een mooie voorgrond is veel interessanter, zoals de vele foto’s van de komeet NEOWISE zo goed hebben laten zien. Maar hoe vind je zo’n plek? Simpel: Google Maps en Google Earth zijn er heel goed voor te gebruiken. Plan vervolgens je fotosessie in met hulp van een app als Photopills.

Plan je locatie met photopills als een van de voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen
Photopills is geen gratis app, maar ze is zo veelzijdig dat aanschaf meer dan de moeite waard is.

Lees meer over het plannen van je fotolocaties op:
Mijn voorbereidingen voor landschapsfotografie

Het gebruik van Photopills als voorbereiding

Dit is het eerste jaar dat ik verder op de mogelijkheden van Photopills ben ingedoken in mijn planning voor het fotograferen van de Perseïden. Deze wil ik met jullie delen.

De informatie van de sterrenregen

Je kunt veel informatie vinden over sterrenregens in Photopills. Kijk daarvoor in het tabblad Pills en vindt meteor showers. Daar kun je de gewenste sterrenregen selecteren en er alle informatie over vinden die je nodig hebt. Klik op Perseïden en je krijgt direct de datum van het maximum te zien, de maanstand en het aantal meteoren per uur.

Voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen met behulp van Photopills
Bij meteor showers kun je alle periodieke sterrenregens terug vinden.
Voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen met behulp van Photopills
Alle informatie is aanwezig voor de sterrenregens, inclusief de maanstand.

Swipe naar beneden voor meer informatie, zoals het opkomst en ondergang van de zon, Maan en de kern van de Melkweg. Het grafiekje laat dit alles mooi zien, en je kunt daarin voor- en achteruit swipen naar de gewenste dag. In de grafiek is het verloop van de piek ook weergegeven.

Daaronder zie je nog meer informatie, zoals andere meteorenregens, en hoe hoog ze aan de hemel staan. Allemaal nuttige info om de exacte datum en tijd om te gaan fotograferen te plannen.

Zoek je locatie op in de planner

Wanneer je een goede locatie uitgezocht hebt, bijvoorbeeld met Google Maps of Google Earth, dan kun je deze locatie in Photopills opzoeken. Ga daarvoor in het tabblad Pills naar Planner en zoek je locatie op. Door enkele seconden op het scherm te drukken, zet je daar je pin neer. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk.

Je locatie vinden met behulp van Photopills
Zoek de plek op die je uitgekozen hebt. Photopills gebruikt daar Google Maps voor
Je locatie vinden met behulp van Photopills
Zet de pin op de plek waar je wilt staan en zie waar de zon n maan opkomt en ondergaat

Je ziet direct de richting van de zonopkomst en -ondergang, net als de Maanopkomst- en ondergang. Indien je dit ingesteld hebt, kun je ook nog andere informatie zichtbaar maken. Dit zijn allemaal layers die je over je beeld kunt leggen, zoals de Melkweg, en natuurlijk een sterrenregen.

Klik hiervoor op het icoontje layers, en kies de gewenste lagen. In dit geval kies je natuurlijk de Perseïden meteor shower, want die gaan we fotograferen. In je planner zie je een boog verschijnen, die de richting van het radiant van de sterrenregen laat zien, de plek waar de vallende sterren vandaan lijken te komen.

Voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen met behulp van Photopills
Kies de laag meteor shower om de positie van het radiant de de Perseiden te zien
Voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen met behulp van Photopills
Met de juiste layer zichtbaar zie je precies waar de Perseiden radiant zicht op elk moment bevindt

Je kunt met deze informatie de beste plek vinden om te gaan staan, zodat je de locatie die je in gedachte hebt perfect met met sterrenregen op de foto kunt krijgen.

Ga op verkenning

Het is prachtig dat je dit allemaal kunt plannen met een app als Photopills. Toch is het in mijn ogen aan te raden om vooraf ter plekke te gaan kijken, indien mogelijk. Misschien dat er hoge bomen staan die je blik op de hemel blokkeren. Je kunt dan ook met de augmented reality functie van Photopills controleren of het gaat werken.

Voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen met behulp van Photopills
Met Augmented Reality kun je op locatie zien waar de Perseiden te zien zullen zijn.
Een reklame boodschap

Door de optie Night AR in je planner te activeren, kun je op de gewenste datum en tijd zien waar de Melkweg is, maar ook hoe het radiant van de sterrenregen zich door de hemel beweegt. Dit maakt het mogelijk om de exacte plek te vinden om te gaan fotograferen. Omdat je dit ter plekke doet, en ziet, voorkom je dat er onaangename verrassingen zijn als het eenmaal zover is.

Andere dingen die je moet weten om de Perseïden te fotograferen

Behalve de locatie vinden, zijn er nog andere dingen die je kunt voorbereiden. Het is namelijk belangrijk dat je weet hoe je een sterrenregen kunt fotograferen. Hierover heb ik menig artikel geschreven, maar ik som er een aantal hier op.

Zorg dat je weet tot hoe hoog de ISO van je camera kan gaan

Vallende sterren zijn snel. Zo snel, dat de flits van licht, hoe helder ook, een fractie van een seconde duurt. Het is dus belangrijk dat je camera zo gevoelig voor licht is, dat deze ultrakorte flits geregistreerd wordt. Dit doe je door een grote lensopening te kiezen, maar ook een hoge ISO.

Zorg ervoor dat je weet tot hoe hoog de ISO van je camera kan gaan, zonder dat de foto’s door de hoeveelheid ruis onbruikbaar worden. Lees in mijn blogbericht hierover hoe je dat te weten komt

Maak zoveel mogelijk foto’s

Je weet nooit waar en wanneer er een vallende ster te zien is. Bovendien zijn ze zo snel dat je niet kunt reageren door op de ontspanknop te klikken. Daarom is het aan te raden om, net zoals bij het fotograferen van sterrensporen, continu foto’s te maken. Doe dit zo lang als mogelijk, of tot je geduld op is.

Gebruik daarvoor een sluitertijd die niet langer is dan wat de regel van 600 (of 500, of 400) je vertelt. Alleen dan zijn de sterren ook sterren in je beeld. Je wilt ten slotte voorkomen dat deze sterren streepjes worden.

Hoe langer je blijft fotograferen, hoe groter de kans dat je ook vallende sterren in beeld krijgt.

Nog beter is de NPF regel, waar ik een mooi artikel over geschreven heb. Het zorgt dat rekening gehouden wordt met de resolutie van je sensor als je geen sterren sporen wilt hebben.

Gebruik een nachtfilter voor de lichtvervuiling te onderdrukken

Een van de meest vervelende dingen bij sterrenfotografie en sterrenregens, is de hoeveelheid lichtvervuiling die we in de Benelux hebben. Dit maakt de lucht veel te licht om de beste waarneming te kunnen hebben.

Je kunt op zoek gaan naar donkere plekken, maar zelfs daar is het verre van perfect. Een goede optie om de kleur van de lichtvervuiling tegen te gaan, die lelijke geeloranje kleur, is het gebruik van een nachtfilter.

In het verleden heb ik daar uitgebreid over geschreven, met een review van het Lonely Speck Purenight filter. Toen was dit een van de eerste die beschikbaar waren tegen enorme prijzen. Tegenwoordig worden ze door elke filter fabrikant aangeboden tegen vriendelijkere prijzen.

Ik gebruik momenteel het Haida M10 Clear Night filter, waarmee je voorkomt dat die lelijke geeloranje kleur je foto verpest. Dit filter, dat bestemd is voor de gebruiker van het Haida M10 filtersysteem, is verkrijgbaar bij www.omnifoto.nl.

Het Haida M10 Clear Night filter zorgt ervoor dat de geeloranje kleur van kunstlicht vervuiling uit je foto verdwijnt
Het Haida M10 Clear Night filter zorgt ervoor dat de geeloranje kleur van kunstlicht vervuiling uit je foto verdwijnt

Geniet van een heerlijke nacht onder de sterren

Misschien is dit nog wel het belangrijkste. Geniet van je nacht onder de sterrenhemel. Het is heerlijk om in de rust van de nacht buiten te zijn, en te kijken naar de sterren aan de hemel. Maak het je gemakkelijk, neem een lekkere warme drank mee en iets om te eten. Zorg dat je het warm hebt, en tel de vallende sterren terwijl je camera de foto’s maakt.

Het is alleen te hopen dat het een onbewolkte nacht zal worden. Dat is iets wat niet gepland kan worden.

Meer over het fotograferen van een sterrenregen

Ik heb in de afgelopen jaren veel artikelen op mijn blog geschreven over het fotograferen van de Perseïden, en andere sterrenregens. Ze hebben allemaal wat wetenswaardigheden, dus neem je tijd en maak het ook als een van de voorbereidingen voor het fotograferen van de Perseïden.

Tot slot wil ik linken naar een mooi artikel met 20 tips van Rick Kloekke:
https://kloekkefotografie.nl/20-tips-voor-het-fotograferen-van-de-perseiden-meteoren/

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] Bekijk ook deze uitgebreide uitleg over het plannen van de Perseïden in Photopills. […]

Hans van der Velden
Hans van der Velden
4 jaren geleden

Was weer heerlijk om te lezen hoe jullie dat zo gepassioneerd kunnen schrijven.

En wat een zee aan info
Ik zeg -ga vooral zo door-