Welke brandpunten gebruik jij?

Welke brandpunten gebruik jij?

Soms is het handig om te weten welke objectieven en brandpunten je vaak gebruikt. Dit kan zijn omdat je er gewoon nieuwsgierig naar bent, of om erachter te komen welke objectieven je het beste mee kunt nemen op reis. Dit inzicht kan ook behulpzaam zijn als je een nieuw objectief wilt kopen. Welke brandpunten gebruik jij het meeste?

Geschatte leestijd: 7 minuten

Ik herinner me van de tijd dat ik op fotografie fora zat dat er fotograferen waren die elk brandpunt tussen extreme groothoek en supertele moesten hebben. Zelfs als er een gat zat tussen de reeks brandpunten, moest dat opgevuld worden. In mijn gedachte zag ik die fotografen dan ook met al hun objectieven en brandpunten op pad gaan.

Alle millimeters die er zijn

Ongetwijfeld zijn er nog steeds fotografen die elke millimeter brandpunt willen hebben. De fabrikanten spelen hier natuurlijk op in en maken het makkelijk om alle brandpunten te pakken te krijgen. Denk aan de trinity van objectieven, zoals dat wel eens genoemd wordt. Een 16-35mm, een 24-70mm en een 70-200mm objectief omvat alles wat je in principe nodig zou hebben. Liefst ook nog met f/2,8.

Welke brandpunten gebruik jij?
Ik ging op reis en kreeg van Canon alle brandpunten mee van 15mm tot en met 500mm. Er ontbrak geen enkele millimeter.

Je kunt op dat trinity van objectieven allerlei variaties op verzinnen, helemaal tot 500mm brandpunt. Ik kreeg in 2021 van Canon Nederland een dergelijke set mee naar IJsland: een 15-35mm, een 24-105mm en een 100-500mm. Maar welke brandpunten gebruik jij nu eigenlijk in de praktijk? Weet jij het?

Inzicht in jouw fotografie

Nikon Z6 II met een prachtig 50mm objectief
Een prachtig 50mm objectief met f/1,8. Wie wil dat nu niet hebben? Dan komt de vraag, is de brandpuntafstand wel nuttig voor je?

Misschien ben je op zoek naar een handig compact objectief, of een lichtgevoelig vast brandpunt. Er zijn bijvoorbeeld heel wat fotografen die verlangend kijken naar een 50mm objectief. Vaak is die interesse ingegeven door anderen op de fotoclub, of op social media. En inderdaad, dit is een fantastisch brandpunt, en heel wat lichtgevoeliger dan een 24-105mm f/4, om er een te noemen die 90% van de fotografen heeft.

De vraag is dan, heeft dit objectief enige meerwaarde voor jou? Zou je het gebruiken? Om dat te weten te komen is het handig om te zien welke brandpunten jij veel gebruikt. Met de Exif data die bij je foto’s ingesloten zit is dat eenvoudig uit te zoeken. Ik maak daarvoor gebruik van de filteropties van Lightroom Classic.

Exif informatie bekijken in Lightroom Classic

Klik op de foto voor een grotere weergave,
dat maakt het eenvoudiger om de informatie van het screenshot te lezen.

Normaal gesproken kun je de Exif data van elke foto in Lightroom Classic bekijken. Daarbij staan niet alleen de belichtingsinstellingen, maar ook het gebruikte objectief en brandpuntsafstand. Je klikt op de foto, en alle informatie wordt zichtbaar.

Een reklame boodschap
Exif info van een enkele foto
Je kunt de Exif informatie van elke foto bekijken. Wat als je van een hele set foto’s de exif informatie wilt doorbladeren? Moet je dan elke foto aanklikken? Gelukkig kan dit eenvoudiger.

Wil je van een hele serie foto’s de Exif informatie bekijken? Dan is dat mogelijk door het bibliotheekfilter te gebruiken. Ga je dat doen, dan is het handig om alle foto’s netjes in verzamelingen te hebben. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om dit van een bepaald soort foto’s uit te zoeken. Je kunt natuurlijk ook via trefwoorden een selectie foto’s selecteren.

Klik vervolgens op Metagegevens in het bibliotheekfilter, dat boven de thumbnails te zien is. Zie je die balk met niet, ga dan naar het menu weergave en klik op filterbalk tonen.

In Metagegevens zie je vier vakken die elk een bepaald kenmerk weergeven. Door op het woord van elk vak te klikken krijg je een hele lijst met Exif informatie. Je selecteert de waarde die je zichtbaar wilt hebben. Welke brandpunten gebruik jij het meeste? Klik dan op objectieven voor een vak, en brandpunten voor een ander vak.

Welke brandpunten gebruik jij?
Ik heb de verzameling bruiloften 2021 gekozen, en daar gekeken naar de brandpuntafstanden die ik gebruikt heb. Je ziet dat er een hele lijst brandpunten staat, zeker als je een zoomobjectief gebruikt. Ik heb hier in dit voorbeeld 35mm aangeklikt, een brandpunt dat in 2021 maar liefst 1190 keer gebruikt is.

Op zoek naar een lichtgevoelig objectief

Je kunt op deze manier heel snel alle foto’s met een bepaald brandpunt selecteren. Of je selecteert een zoomobjectief, en bekijkt welke brandpunten het meest gebruikt zijn. Als ik bijvoorbeeld het 24-70mm objectief selecteer in mijn lijst, dan zie ik dat 50mm redelijk vaak gebruikt wordt, maar een 70mm veel vaker. Zou ik op zoek zijn naar een lichtgevoelig objectief, dan is een brandpunt dat dicht bij de 70mm ligt waarschijnlijk een betere keuze. Dat zou dan een 85mm objectief worden.

Welke brandpunten gebruik jij?
Ik gebruik vaker een 70mm brandpunt dan een 50mm brandpunt. Dat is opvallend. Misschien heb ik dan meer aan een lichtgevoelig objectief dat ergens in de buurt van de 70mm brandpunt ligt. Bijvoorbeeld een 85mm.

Objectieven kiezen voor een vakantie

Ga je op reis, of op vakantie? Wil je niet al je objectieven meenemen? Dan kun de filterbalk ook gebruiken om te zien welke objectieven je het meest gebruikt voor de foto’s die je wilt gaan maken. Voor dit voorbeeld is het in mijn geval een ‘vervuild’ beeld, aangezien ik zoveel verschillende merken camera’s gebruik tijdens mijn reviews.

Daarom heb ik een selectie gemaakt van alleen de Canon camera’s om te zien welke objectieven of brandpunten ik voor landschapsfotografie gebruik. Je ziet dat je eenvoudig een selectie kunt maken in een van de blokken. Van die selectie laat de filterbalk dan de gebruikte objectieven zien. Zo kun je steeds nauwkeuriger gaan selecteren.

Welke objectieven gebruik jij?
Uit de verzameling landschapsfoto’s heb ik de Canon camera’s geselecteerd. Je ziet dan onder andere welke objectieven het meeste gebruikt zijn. Dan kan helpen om een keuze te maken van welke objectieven je mee wilt nemen op reis.

Welke brandpunten gebruik jij?

Op deze manier de Exif informatie in je foto’s gebruiken kan heel leerzaam en nuttig zijn. Welke brandpunten gebruik jij het meest? Zo kom je er dus achter. Je kunt het voor allerlei doeleinden gebruiken, niet alleen de twee voorbeelden die ik in dit artikel gegeven heb. Soms is het handig om praktische redenen, soms is het een kwestie van nieuwsgierigheid.

Ik gebruik Lightroom Classic om te laten zien hoe je de informatie uit je fotocollectie kunt halen. Andere catalogus software zal ongetwijfeld vergelijkbare functies bevatten. Gebruik jij andere software, zoek dan uit hoe het daarin werkt.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Niels
Niels
3 maanden geleden

Ik ben sinds een jalfjaar de trotse eigenaar van een Panasonic Lumix DMC-GF1. Ik ben een straatfotogaaf, en vind het fijn met een kleine camera waar je objectieven mee kan wisselen. Op dit moment gebruik ik een 14-45 mm f.3.5/5.6. Het is voor straatfotografie, alleen niet zo lichtsterk. Ik zoek nog als extra lensje een 50mm f.1.8 met autofocus.

klaartje
klaartje
6 maanden geleden

Ik gebruik het meest de 24-105 omdat je dan van alles wel iets moois kunt maken. Daarbij is het een uitdaging om met 1 lens op pad te gaan. Je creatieve geest wordt er door geprikkeld. Ik fotografeer met een crop camera

klaartje
klaartje
Antwoord aan  Nando Harmsen
6 maanden geleden

Dat doe ik met de 100mm macro, F 2.8. Daar kun je veel meer mee dan alleen het kleine op zoeken. Aangezien ik altiid een hond in mijn kielzog heb, valt er altijd wel wat samen met hond in beeld te brengen. Of gewoon een portretje met een mooie achtergrond. Ik woon aan de bosrand dus genoeg in beeld te brengen.

Guido Bellens
Guido Bellens
7 maanden geleden

Hallo Nando,

Ik moet toegeven dat ik vooral mijn RF 24-105 F4L gebruik, die is bijna voor alles goed.