Welke fotoapparatuur neem ik mee naar Lofoten?

fujifilm GFX100 middenformaat camera

Fotograferen op Lofoten, de eilanden archipel in Nordland, Noorwegen, is een fantastische ervaring. Zeker in de winter. Ben je benieuwd wat ik voor fotoapparatuur op Lofoten ga gebruiken? In dit blog vertel ik er meer over.

Geschatte leestijd: 7 minuten

fotograferen op lofoten met nandoonline
De fotogroep op Lofoten in 2018

Als ik terug kijk naar de voorafgaande reizen naar Lofoten, die we altijd in de winter hebben gedaan, dan heb ik al een paar verschillende camera’s onder de winterse omstandigheden gebruikt.

Stel je niet teveel voor, als ik winterse omstandigheden noem. De temperaturen zijn niet extreem laag, hoewel de wind de gevoelstemperatuur aardig kan laten zakken. De laagste temperatuur waaronder ik op Lofoten gefotografeerd heb is -12° Celcius.

De weersomstandigheden zullen een grotere aanslag op de camera en objectieven brengen. Denk aan sneeuwbuien, regen, en mogelijk zout water dat op stormachtige aanlandige wind meegedragen kan worden. Dit was waar we in 2019 mee geconfronteerd werden.

Storm op Uttakleiv met winden tot 30 m/s
Storm op Uttakleiv met winden tot 30 m/s

Hier zijn natuurlijk hulpmiddelen voor te krijgen. Een simpele theedoek, een regenhoes, of een wegwerp douche kapje geeft al veel bescherming. Maar veel camera’s kunnen tegenwoordig aardig wat verdragen.

De fotoapparatuur die ik op Lofoten gebruikt heb

Iedereen die me volgt weet dat ik fotografeer met Canon. Daar ben ik tevreden over, en ik vind het werken met deze camera’s heerlijk. Maar voor Lofoten heb ik in 2016 ook een Fujifilm X100t gekocht, omdat er momenten zijn dat ik gewoon makkelijk wat mooie foto’s wil maken. Mijn vaste set voor Lofoten was dan ook de Canon EOS 1Dx en de Fujifilm X100t, waarbij de EOS 1Dx uiteindelijk vervangen werd voor de EOS 5D mark IV.

Ik heb in 2018, slechts één dag voor vertrek, de Panasonic Lumix DC-GX-9 in handen gekregen, met het verzoek om deze in Lofoten te testen en reviewen. Dat heb ik met plezier gedaan. Maar er was één nadeel; ik had de tijd niet om de camera goed te leren kennen. Dat moest ik ter plekke op Lofoten doen, wat natuurlijk als een uitdaging gezien kan worden.

Welke fotoapparatuur neem ik mee naar Lofoten? De Panasonic GX9 op Lofoten
Fotograferen op de Lofoten met de Panasonic Lumix DC-GX9

Het vervelende van een onbekende camera is, dat er momenten zijn dat je bepaalde opties op de camera niet kunt gebruiken. Of je kent die functies helemaal niet (in feite mis je ze dan niet), of je weet de functies niet goed te vinden. Het is dus aan te raden om een camera goed te kennen voor je op reis gaat. Niet alleen voor Lofoten, maar voor elke reis of vakantie. In feite zelfs voor een dagje weg.

Een nieuwe camera om uit te proberen

Dit jaar heb ik opnieuw de vraag gekregen om een camera te gaan testen. Dit keer is het de Fujifilm GFX100 medium format camera geworden. Een flinke mirrorless camera met maar liefst 102 megapixels.

Een reklame boodschap
Welke fotoapparatuur neem ik mee naar Lofoten? De fujifilm GFX100 middenformaat camera
De Fujifilm GFX100 middenformaat camera naast de full frame Canon EOS 5D mark IV

Mijn voorwaarde was dat ik de camera minimaal een week tevoren kon krijgen. Zo had ik gelegenheid om de camera te leren kennen. En dat was zeker nodig. Je kunt wel een camera vooraf instellen, en de dingen uitzoeken die je denkt nodig te hebben, maar je mist toch altijd enkele kleine dingen waar je even niet aan dacht.

Zo merkte ik tijdens een model shoot dat de sluitertijd niet meer verzet kon worden. Deze was gelocked, doordat in de tas een knop lang ingedrukt was. Voor ik de juiste knop gevonden had, met hulp van een zoektocht op internet, was er minimaal een kwartier verstreken. Op Lofoten kan dit betekenen dat ik misschien een prachtig noorderlicht schouwspel zou missen.

modelfotografie met de fujifilm GFX100
Aan de slag met de Fujifilm GFX100 tijdens een modelfotosessie

Wat ik tijdens deze fotosessie ook leerde was het op de juiste manier instellen van het LCD scherm, iets wat nodig was om goed met flits te kunnen werken. Het was een instelling die ik al wel dacht gevonden te hebben, maar wat uiteindelijk de verkeerde bleek te zijn.

De objectieven voor Lofoten

Ik heb gekozen voor drie objectieven: een 23mm objectief, een 63mm objectief, en een 250mm objectief. Omdat de GFX100 een medium format sensor heeft, komt de beeldhoek van deze objectieven overeen met (ongeveer) 18mm, 50mm en 200mm op een full frame.

fujifilm GFX100 middenformaat camera met objectieven
De Fujifilm GFX100 middenformaat camera met een 23mm, een 63mm en een 250mm objectief

Misschien vraag je je af waarom ik drie objectieven met een vast brandpunt heb gekozen. Het idee daarachter speelt al langer, om op pad te gaan met niets meer dan een groothoek, een standaard, en een tele objectief. Daarmee kun je in principe alles fotograferen.

Mocht ik toch een iets kleinere beeldhoek willen gebruiken dan wat ik met deze set objectieven ter beschikking heb, en ik kan niet dichterbij komen, dan is er met 102mp voldoende ruimte om achteraf te croppen.

Welke fotoapparatuur neem ik mee naar Lofoten?

De volgende spullen neem ik mee, waarmee ik alles zal kunnen (of moeten) fotograferen wat ik wil. In dat opzicht zijn het de spullen die ik dènk nodig te hebben.

Camera’s en objectieven

De Fujifilm GFX100 met objectieven zijn ter beschikking gesteld door Cameraland.nl.
De Haida filters zijn beschikbaar gesteld door Pro Trade Omnifoto,nl

Welke fotoapparatuur neem ik mee naar Lofoten? Haida M10 fillterhouder
De Haida M10 filterhouder met drop-in filters, en ruimte voor de 100mm Red Diamond filters

Wat zou jij ook nog meenemen?

Het lijkt een hele lijst aan apparatuur, maar dat valt op zich nog wel mee. Het is een camera met drie lenzen, een drone, een statief, en een tasje met filters. Dat alles gaat in de Thinktank rugzak.

Als je deze lijst doorkijkt, mis je dan dingen? Zouden er spullen zijn die jij nog mee zou nemen? Ik vind het leuk als je in een reactie laat weten wat jij aan deze lijst zou toevoegen. Een extra lens, misschien. Een ander filter, of misschien iets heel anders? Ik kijk uit naar jouw suggesties.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Huijbers
Jan Huijbers
4 jaren geleden

Uiteraard aan spullen extra accu’s en een oplader, ook nog een powerbank ? Maar waar ik benieuwd naar ben, hoe ga je om met de instellingen van de witbalans op jouw camera en die van je medereizigers ? Uiteraard in RAW fotograferen maar ik merk dan toch dat een foto gemaakt met een WB van bv 4500K mooier wordt als dat die op daglicht (5200K) of bewolkt (6000K) zou zijn gemaakt. Afhankelijk van het onderwerp ook. In de nabewerking is daar nog wel wat aan te doen, maar toch . Of blijf je naar gelang de omstandigheden variëren in WB… Lees verder »

Jan Huijbers
Jan Huijbers
Antwoord aan  Nando Harmsen
4 jaren geleden

Dank je Nando voor je uitleg betreffende instelling van de witbalans. Kan ik toch weer iets mee.
Veel plezier en succes op Lofoten.

Bart Telling
Bart Telling
4 jaren geleden

Zou in ieder geval een back up camera meenemen en een laptop of iPad of imagetank om je fotokaartjes iedere dag te backuppen. Daarnaast neem ik aan dat je primair de fotografen ondersteunt en dan pas met eigen dingen bezig gaat. Dit laatste is niet flauw bedoeld maar dat is iets wat ik wel steeds meer als aandachtspunt hoor van medefotografen. Vandaar dat ik dit benoem. Succes met alles