Welkom op nandoonline fotografie. Dit is mijn website over fotografie. Het gaat niet alleen over mijn fotografie, maar vooral over het beantwoorden van jouw vragen over fotografie. Dat kan over de basis beginselen zijn die je niet goed begrijpt, of waar je moeite mee hebt. En het kan over de wat meer gevorderde onderwerpen gaan.

De website is de plek waar ik alles over mijn fotografie vertel, en mijn kennis deel om ook jou als fotograaf verder te helpen. Ik doe dat met mijn artikelen, mijn workshops, lezingen en sinds kort via mijn boeken. Wil je met mij op pad, dan kan dat ook via een privé workshop of een fotoreis.


Wie ben ik?

Mijn naam is Nando Harmsen, 54 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin Hetwie, die overigens ook fotografeert, en onze hond Bruc. Ik heb een zoon en een dochter. Samen zijn we bijna full time bezig met fotografie, zowel hobbymatig als professioneel. Ik geef video cursussen en tutorials bij Photofacts Academy en ben fotograaf/reisbegeleider bij Fotografie-reizen.nl. Daarnaast ben ik trouwfotograaf, landschapsfotograaf, en fotografeer regelmatig bedrijfsportretten/reportages.


Het verleden

Fotograferen doe ik vanaf het moment dat ik 10 jaar oud werd. Ik kreeg toen een tweedehands spiegelreflex camera voor mijn verjaardag. De Praktica Super TL. Het is vanaf dat moment een liefhebberij geworden die me nooit losgelaten heeft. Alles wat mijn interesse had fotografeerde ik. Maar natuurfotografie was toch wel mijn grootste passie. Heerlijk in de bossen rond struinen om alles te fotograferen; van landschap tot vogels en herten, van paddenstoelen tot de koeien in de weilanden.

Ik heb sindsdien heel veel gefotografeerd; feesten en partijen, huwelijken, modeshows en concerten. Een tijd lang ben ik een van de huisfotografen van het voormalige jongerencentrum de Effenaar in Eindhoven geweest. Veel van mijn fotografie uit die tijd is terug te vinden in het unieke 40 jaar Effenaar boek ‘Memories Can’t Wait.

In 2005 maakte ik de overstap naar de digitale fotografie. Dit bleek een heel andere manier van fotografie te zijn. Met de kennis van vele jaren analoog fotograferen gaf het gelegenheid om mijn eigen grenzen te verleggen. Zover zelfs, dat ik uiteindelijk mijn eigen herkenbare stijl had ontwikkeld in drie fotografie disciplines: concert fotografie, landschapsfotografie en natuurlijk trouwfotografie. Die stijl heeft geleid tot veel publicaties en exposities in zowel binnenland als buitenland.

Het heden

Fotografie is nu mijn bron van inkomsten geworden. Ik schrijf content voor Photofacts en doceer op Photofacts Academy door middel van video cursussen. Hier kan ik mijn kennis met de wereld delen in woord en beeld.

Daarnaast ben ik trouwfotograaf, waarbij ik gebruik maak van het fantastische Moment Design, een techniek waarvoor ik eind 2019 mijn certificering behaald heb.

Ik heb inmiddels enkele fotografie leerboeken geschreven, zowel in samenwerking met Photofacts als in eigen beheer. Prachtige boekwerken waarin mijn eigen foto’s natuurlijk schitteren. Foto’s in boeken zijn natuurlijk prachtig, maar een foto als kunstwerk aan de muur is nog mooier. Een selectie van mijn werk is verkrijgbaar via werkaandemuur.nl en voor de foto’s die er niet op te vinden zijn, daarvoor kun je gewoon contact opnemen.

Neem ook zeker contact met mij op als er vragen zijn, en als je meer wilt weten over mijn trouwreportages verwijs ik graag door naar www.trouwfotograafnando.com.

Het is mogelijk om je aan te melden voor de nieuwsbrief, waarin ik je op de hoogte hou van alle ontwikkelingen van nandooonline fotografie. Dat kan over nieuwe blogartikelen gaan, workshops, of gewoon wetenswaardigheden die je verder met je fotografie kunnen helpen.

Mocht je suggesties hebben, of opmerkingen over mijn site, de inhoud, of andere dingen, dan ben je welkom om dit met mij te delen via het contactformulier.

Ik wens je heel veel leesplezier toe.

met vriendelijke groet

Nando Harmsen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Kempers
4 jaren geleden

Ha Nando, thanks voor al je duidelijke tutorials over Sterrensporen fotografie, voor mij een nieuwe uitdaging.
Mogelijk als aanvulling betreft timelaps instelling met de 5DMIV, bij mij was instelling met b.v. 10 opnames, 15sec. belichten en interval 1 sec niet goed, ik kreeg slechts 5 foto’s en telkens 16 sec tussenpose waardoor ook gestippelde lijnen.. Met 2 sec. meer dan de belichting tijd ging het goed.
Raar toch ?

Mieke
Mieke
4 jaren geleden

Dag Nando, eens met de vorige bezoeker. Bijzonder hoe je alles deelt. Wij hebben als fotoclub ook bijzonder genoten van je lezing over “Licht vangen”

Ik zocht nog even op Onderwerp High Key, daar kon ik nog niets over vinden. Idee? Maar ik begrijp dat ik echt niet de enige vraagsteller ben hoor.

Christel
Christel
4 jaren geleden

Ik kom pas nu op deze bijzonder leerrijke website uit. Mooi hoe je belangeloos al je kennis deelt. Bijzonder waardevol. Niettegenstaande ik al een tijdje fotografeer toch behoorlijk wat opgestoken.
Een oprecht dank je wel

Herman Heus
Herman Heus
5 jaren geleden

Dag Nando,

Bij toeval op jouw site gekomen. Wat ik zo zie: boordevol degelijke informatie! Wat kan ik een hoop leren!
Super.
Bedankt alvast
Herman Heus

André Vosselman
André Vosselman
6 jaren geleden

Bij toeval deze site tegengekomen…….en wat een bron van informatie en inspiratie !!!
Ga hier zeker veel plezier aan beleven.

Ronald
Ronald
8 jaren geleden

Nando
Fijn om eens een vakfotograaf te lezen die zijn werk aan hobbyisten wil delen zonder er gelijk een geldelijke winst voor te willen. Hulde

trackback
8 jaren geleden

[…] Geïnspireerd door Heschel en ondersteund door een foto van de Oosterschelde (van de hand van Nando Harmsen, zie hier zijn site). […]

ktien2013
10 jaren geleden

Hoi Nando, ik geniet van je mooie foto’s, en leuke ideeën waar ik zeker wat aan zal hebben.
Groet,
Klaas.

Cliff
10 jaren geleden

Hoi Nando,

prettig kennis te maken.
Mooie overzichtelijke site. Mooie ervaringen. De Tod Owyoung (ISHOOTSHOWS.COM) van Nederland.
Geen arrogante verhalen, maar ervaringen in een easy, bondig en lekker lezend verslag.
Things can go wrong and can go better…that’s life..ook bij een concertfotografie.
En dat klinkt beter dan al het patserige wat ik bij en in een pit hoor of vaak lees.
Ik ben niet zo’n prater en zoek naar deze pareltjes op het net..

Keep up the good work!! I’ll follow.

Groet,
Cliff