Menu Sluiten

Werken met de Lee Big Stopper – part 1

Bretagne betekent lange kustlijnen met veel rotsen, branding en enorme getijdenverschillen. De vakantie was dus een ideale gelegenheid om te werken met lange sluitertijden en het filter de Big Stopper.

Hieronder staat een normale foto van de kust van Bretagne, de baai van La Forêt. De opname is gemaakt zonder het filter, met de belichtingstijden zoals onder de foto weergegeven. De branding en beweging van het water is ‘bevroren’ waardoor elke opspattende druppel te zien is.

Advertisements
Zonder filter: EF17-40mm @ 17mm | ISO 50 | f/16 | 1/100sec | -1EV

De witbalans van deze opname is ingesteld op ‘daglicht’:  5200K, wat ik als standaard op de camera heb ingesteld.

Deze scene is ook gefotografeerd met de Lee Big Stopper waarbij alle instellingen gelijk zijn gebleven, behalve natuurlijk de sluitertijd die 10x zo lang wordt. Dat levert de onderstaande foto op waarbij de beweging van het water uitgestreken wordt.

EF17-40mm @ 17mm | ISO50 | f/16 | 25sec | 0EV

Precies zoals ik het voor ogen had.

Alleen… een foto als dit komt niet zomaar uit de camera rollen. Zoals altijd zijn de contrast verschillen in de volle zon groter dan de camera aan kan en levert de Big Stopper een blauwe foto op.

In het voorgaande artikel  “Overdag fotograferen met lange sluitertijden” bracht ik die kleurverschuiving al ter sprake.  De onderstaande foto is een directe omzetting van een onbewerkt RAW bestand naar JPEG.

Opname met witbalans op daglicht (5200K) en Big Stopper

De kleurverschuiving is heel duidelijk. Heel wat fotografen zetten dit soort foto’s met lange sluitertijden om naar zwartwit maar het kan ook prima gecorrigeerd worden met de software die voor handen is. Uiteraard mag het duidelijk zijn dat fotograferen in RAW bijna een verplichting is.

Eén manier is het volledig corrigeren in een RAW editor of Photoshop. Dit is wat ik tot op heden heb gedaan. Voor de foto in dit voorbeeld heb ik echter de witbalans in de camera op voorhand bijgesteld. Het beste resultaat leverde een kleurtemperatuur van 10.000K op.

Een kleurtemperatuur van 10.000K geeft een redelijke ruwe correctie voor de Big Stopper

Een foto is daarmee natuurlijk nog niet gereed. De witbalans moet nog verder bijgesteld worden om de juiste kleuren te laten zien. Dit kan in een RAW editor maar ook in fotoshop. Behalve deze correctie heb ik een aantal extra bewerkingen op de foto losgelaten want de foto oogt dof en de zonnige dag is er niet in terug te zien. In het onderstaande screenshot zijn alle bewerkingen die ik in Photoshop heb verricht zichtbaar.

Screenshot van de Photoshop bewerkingen (klik voor een groter formaat)

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
13 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
2 jaren geleden

[…] het merk Lee belandde. Uiteindelijk had ik een set grijsverloop filters en grijsfilters, waaronder de beroemde Big Stopper. Aan deze set heb ik in 2015 de prachtige Lee Landscape Polarizer toegevoegd, een gigantisch […]

trackback
3 jaren geleden

[…] Lee Big Stopper […]

L vdH
L vdH
3 jaren geleden

Ik probeer het te begrijpen, maar doe het niet helemaal. Je zegt (bij de eerste foto voorbeelden) dat de instellingen allemaal hetzelfde zijn gebleven op de Sluitertijd na. Die is tgv de bigstopper 10x langzamer geworden. Echter ik zie bij de 1ste foto een EV van +1 en bij de 2e foto een EV van 0. Is de wijziging van de EV een gevolg van de Sluitertijd aanpassing of pas je die toch nog aan bij gebruik van een bigstopper of ND filter? Dit stuk wordt mij maar niet duidelijk.
Alvast dank voor je antwoord.

trackback
8 jaren geleden

[…] Big Stopper is niet altijd geschikt om mee te fotograferen. De dag bij de Ninlingspo in de Ardennen maakte dat […]

trackback
8 jaren geleden

[…] afgelopen weekenden heb ik weer eens gelegenheid gehad om te fotograferen met de Big Stopper. Dit 10 stops grijsfilter maakt het mogelijk om zelfs overdag met lange sluitertijden te […]

trackback
8 jaren geleden

[…] sterkste is: het filter houdt maar liefst 10 stops licht tegen. Dit filter staat ook bekend als de Big Stopper. Een ND gradiënt filter is een variant die een verloop heeft van grijs naar helder. Op die manier […]

trackback
8 jaren geleden

[…] heb nog geprobeerd om een foto te maken met de ‘big stopper.’ Helaas kwam de wind uit de verkeerde hoek en trokken de paar overgebleven wolken al snel […]

Loes
9 jaren geleden

Wat interessant! Ik heb gisteren voor het eerst gefotografeerd met de big stopper en ik was zwaar teleurgesteld over de kleuren. Mijn vriendin had hetzelfde, waardoor we in elk geval wisten dat het niet aan onze camera of lens lag.
Bij de nabewerking ontdekte ik gisteravond dat een hoge kleurtemperatuur de kleuren inderdaad verbetert. En toen ik daarop net googelde kwam ik hier terecht en vond ik de bevestiging.
Ik ga meteen nog even verder kijken op je site, tot zo ver bedankt!
Groet
Loes

Loes
Antwoord aan  nandoonline
9 jaren geleden

Het is zeker leuk spelen! Ik heb er net een blogje aan gewijd, zie
http://belton-loes.blogspot.nl/2012/12/buiten-spelen.html
Ik heb er een linkje in opgenomen naar deze mooie site, die ik beslist blijf volgen.
Groet
Loes

Geedebee
9 jaren geleden

altijd interessant om te weten hoe iemand tot een bepaald resultaat komt! Mooie bewerking!

13
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x