Midden op de dag, met de zon in een onbewolkte hemel, zal bij diafragma f/16 de sluitertijd 1/[ISO] zijn. Met andere woorden: Met ISO100 zal de sluitertijd 1/100 seconde bedragen. Dit is de f/16 regel en handvat voor belichting instellingen uit het tijdperk dat belichtingsmeters in camera’s een hightech uitvinding was. Wil je langere sluitertijden, ga dan werken met de Lee Big Stopper – part 2.
Geschatte leestijd: 2 minuten
De Lee Big Stopper zal op een zonnige dag bij f/16 en ISO 100 altijd een sluitertijd van 8 seconden opleveren. Met het kleinste diafragma (f/22) en de gevoeligheid naar ISO50 (in totaal 2 stops) zal ik midden op de dag, bij zonnig onbewolkt weer, nooit langer kunnen belichten dan 30 seconden.
Lees ook deel in over fotograferen met lange sluitertijden
Werken met de Lee Big Stopper – part 1
Voor bewegend water is een lange sluitertijd erg aantrekkelijk. Maar ik wil weten of het wel wenselijk is om ALTIJD de langste mogelijke sluitertijd te kiezen. Dat was de reden om de bovenstaande foto in vier verschillende belichtingstijden te fotograferen. Zie hier de resultaten op een rij met achtereenvolgens 2 sec – 8 sec – 20 sec – 30 sec
Welke van deze vier varianten de beste is, is onmogelijk om te zeggen. Ten eerste: het is een kwestie van smaak. Ten tweede: het is afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken. In andere woorden: hoe wil je de beweging van het water op de foto terug zien.
Een ding kan wel geconcludeerd worden uit deze serie. Domweg zo lang mogelijk belichten omdat het kan is niet de manier.
Ben je ondanks alles toch op zoek naar nog langere belichtingstijden? Dan ben je aangewezen naar donker bewolkt weer of natuurlijk de ochtend- of avondschemering. De onderstaande foto in de avondschemering heeft een belichtingstijd van 1 minuut. Daarmee worden de bewegingen van het water helemaal onzichtbaar gemaakt.
Wil je meer weten over fotograferen met lange sluitertijden?
Lees dan mijn blogbericht over de keuze van een grijsfilter
Hoe kies je het juiste grijsfilter voor jouw foto?