De vakantie in Bretagne betekent rondstruinen langs lange kustlijnen met veel rotsen, branding en enorme getijdenverschillen. De vakantie was dus een ideale gelegenheid voor lange sluitertijden. Dat heeft dan geleid tot dit artikel over het werken met de Lee Big Stopper – part 1.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Hieronder staat een normale foto van de kust van Bretagne, de baai van La Forêt. De opname is gemaakt zonder een grijsfilter waardoor ik gewerkt heb met een korte belichtingstijd. Deze staat onder de foto weergegeven. De branding en beweging van het water is bijna ‘bevroren’ waardoor de opspattende druppels te zien zijn. Ze zijn niet echt bevroren, want daar is de sluitertijd dan weer te lang voor.
De witbalans van deze opname is ingesteld op ‘daglicht’: 5200K, wat ik als standaard op de camera heb ingesteld.
Wil je meer weten over het instellen van de witbalans?
Lees dan mijn artikel Gebruik van witbalans
Resultaat met de Lee Big Stopper
Deze kustlijn heb ik ook gefotografeerd met de Lee Big Stopper, waarbij ik ervoor gezorgd heb dat instellingen gelijk zijn gebleven, behalve natuurlijk de sluitertijd. Die is met het 10 stops filter maar liefst 10x zo lang geworden. Dat leverde de onderstaande foto op waarbij de beweging van het water uitgestreken wordt.
Een foto als dit komt echter niet zomaar uit de camera rollen. Zoals altijd zijn de contrast verschillen in de volle zon groter dan de camera aan kan. Bovendien levert de Big Stopper een blauwe foto op.
Wil je meer weten over de beste sluitertijd aan zee?
Lees dan mijn artikel Hoe kies je het juiste grijsfilter voor jouw foto?
Het bewerken van de foto met de Lee Big Stopper
In het voorgaande artikel “Overdag fotograferen met lange sluitertijden” bracht ik die kleurverschuiving al ter sprake. De onderstaande foto is een directe omzetting van een onbewerkt RAW bestand naar JPEG.
De kleurverschuiving is heel duidelijk, wat voornamelijk zichtbaar is geworden doordat ik de witbalans op daglicht heb staan.. Heel wat fotografen zetten dit soort foto’s met lange sluitertijden om naar zwartwit maar het kan ook prima gecorrigeerd worden met de software die voor handen is. Uiteraard mag het duidelijk zijn dat fotograferen in RAW bijna een verplichting is.
Eén manier is het volledig corrigeren in een RAW editor of Photoshop. Dit is wat ik tot op heden heb gedaan. Voor de foto in dit voorbeeld heb ik echter de witbalans in de camera op voorhand bijgesteld. Het beste resultaat leverde een kleurtemperatuur van 10.000K op.
Wil je meer weten over het werken met de Lee Big Stopper?
Kijk dan ook naar het tweede deel over dit filter.
The finishing touch
Een foto is daarmee natuurlijk nog niet gereed. De witbalans moet nog verder bijgesteld worden om de juiste kleuren te laten zien. Dit kan in een RAW editor maar ook in fotoshop. Behalve deze correctie heb ik een aantal extra bewerkingen op de foto losgelaten want de foto oogt dof en de zonnige dag is er niet in terug te zien. In het bovenstaand screenshot zijn alle bewerkingen die ik in Photoshop heb verricht zichtbaar.
Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl
Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters
[…] het merk Lee belandde. Uiteindelijk had ik een set grijsverloop filters en grijsfilters, waaronder de beroemde Big Stopper. Aan deze set heb ik in 2015 de prachtige Lee Landscape Polarizer toegevoegd, een gigantisch […]
[…] Lee Big Stopper […]
Ik probeer het te begrijpen, maar doe het niet helemaal. Je zegt (bij de eerste foto voorbeelden) dat de instellingen allemaal hetzelfde zijn gebleven op de Sluitertijd na. Die is tgv de bigstopper 10x langzamer geworden. Echter ik zie bij de 1ste foto een EV van +1 en bij de 2e foto een EV van 0. Is de wijziging van de EV een gevolg van de Sluitertijd aanpassing of pas je die toch nog aan bij gebruik van een bigstopper of ND filter? Dit stuk wordt mij maar niet duidelijk.
Alvast dank voor je antwoord.
Dank je voor je reactie. Ik moet toegeven dat de vermelding van de belichtingscorrectie enigszins verwarrend kan zijn. De belichtingscorrectie is namelijk niets meer dan het bewust afwijken van de belichting die de camera zelf zou instellen. In dit geval zou de camera een sluitertijd gekozen hebben van 1/50 sec met de ISO en het diafragma zoals vermeld. Ik heb echter een sluitertijd van 1/100 gekozen, wat 1 stop korter belichten is. Dit is de -1 EV die vermeld staat. Eigenlijk kan die vermelding gewoon weg. Op de tweede foto met filter heb ik de belichting gebruikt die de camera… Lees verder »
[…] Big Stopper is niet altijd geschikt om mee te fotograferen. De dag bij de Ninlingspo in de Ardennen maakte dat […]
[…] afgelopen weekenden heb ik weer eens gelegenheid gehad om te fotograferen met de Big Stopper. Dit 10 stops grijsfilter maakt het mogelijk om zelfs overdag met lange sluitertijden te […]
[…] sterkste is: het filter houdt maar liefst 10 stops licht tegen. Dit filter staat ook bekend als de Big Stopper. Een ND gradiënt filter is een variant die een verloop heeft van grijs naar helder. Op die manier […]
[…] heb nog geprobeerd om een foto te maken met de ‘big stopper.’ Helaas kwam de wind uit de verkeerde hoek en trokken de paar overgebleven wolken al snel […]
Wat interessant! Ik heb gisteren voor het eerst gefotografeerd met de big stopper en ik was zwaar teleurgesteld over de kleuren. Mijn vriendin had hetzelfde, waardoor we in elk geval wisten dat het niet aan onze camera of lens lag.
Bij de nabewerking ontdekte ik gisteravond dat een hoge kleurtemperatuur de kleuren inderdaad verbetert. En toen ik daarop net googelde kwam ik hier terecht en vond ik de bevestiging.
Ik ga meteen nog even verder kijken op je site, tot zo ver bedankt!
Groet
Loes
Graag gedaan, Loes. En succes met je big stopper. Het is leuk werken met dit filter
Het is zeker leuk spelen! Ik heb er net een blogje aan gewijd, zie
http://belton-loes.blogspot.nl/2012/12/buiten-spelen.html
Ik heb er een linkje in opgenomen naar deze mooie site, die ik beslist blijf volgen.
Groet
Loes
Kijk eens aan, wat leuk. Ik heb het al even bekeken, maar ga het snel wat beter doorlezen.
Dank je voor de link.
altijd interessant om te weten hoe iemand tot een bepaald resultaat komt! Mooie bewerking!