Menu Sluiten

Wilde orchideeën in Nederland

Ze zijn er in Nederland: orchideeën. Eigenlijk iets vanzelfsprekends want de orchideeën familie is een van de grootste plantenfamilies op onze Aardbol, dus waarom zouden er dan geen in Nederland zijn? Er wordt geschat dat er wereldwijd rond de 20.000 soorten zijn. Hiervan zijn er (slechts) een dertigtal soorten in Nederland te vinden. Dat klinkt mooi, maar ook niet meer dan dat. De meeste orchideeën in ons land staan natuurlijk op de lijst van bedreigde soorten. Sommige soorten zijn zelfs bijzonder zeldzaam en zijn dan ook een beschermde soort. De kans om die te vinden is redelijk klein, en dan ook nog alleen op een handvol plekken in Nederland.

Welriekende nachtorchis tussen de gevlekte orchis
Welriekende nachtorchis tussen de gevlekte orchis

Bloemen fotograferen is voor mij iets van de laatste tijd. Meer en meer begin ik die wereld te ontdekken en te waarderen. Het is een verborgen wereld die vaak onzichtbaar is voor een landschapsfotograaf. Oh, ze bestaat en is zichtbaar op de rand (of voorgrond) van de landschapsfoto, maar niet meer dan dat. Het maakt deel uit van een voorgrond, een opvulling van een vergezicht, vaak met prachtige wolkenpartijen die veel meer aandacht trekken. Daar is niets mis mee maar de pracht van de wereld van bloemen en planten blijft op die manier een beetje ondergeschikt. Opvallende bloemen, of zeldzame zoals veel wilde orchideeën, worden op die manier snel over het hoofd gezien. Nu heb ik de rol omgedraaid en laat de bloemen en planten het onderwerp zijn.

Advertisements
Een veld met orchideeën in de ochtendschemering
Een veld met orchideeën in de ochtendschemering

De meeste eenvoudige bloemen worden in het juiste licht plotseling wonderlijk mooi; de bolderik, boterbloemen, kamille en natuurlijk de korenbloem en de klaproos, bloemen die we bijna vanzelfsprekend vinden omdat ze overal in bermen en langs akkers groeien. Er bestaat een sterke neiging om meteen met een macro-objectief aan de slag te willen gaan. Maar dat is helemaal niet nodig. Het aantal keren dat er werkelijk met een 1:1 vergroting gewerkt wordt kan op één hand geteld worden. Alleen het hart van de bloem op de foto zetten is niet zo spannend. Het is veel mooier om de bloem in haar ‘natuurlijke’ omgeving vast te leggen waarbij het licht een heel belangrijke rol mag spelen. Details zoals haartjes op bloembladeren worden bijvoorbeeld pas echt goed zichtbaar met tegenlicht. Een telelens werkt daarbij bijzonder goed. Mijn 70-200mm zoom objectief is momenteel mijn favoriet als het op bloemen fotograferen aankomt, al dan niet in combinatie met een 25mm tussenring. Alleen wanneer ik echt dichtbij wil komen om de details van de bloem op de foto te krijgen, komt een macro objectief om de hoek kijken.

Een 70-200mm met 25mm tussenring: de favoriete combinatie voor bloemen te fotograferen
Een 70-200mm met 25mm tussenring: mijn huidige favoriete combinatie voor bloemen te fotograferen

En zo ben ik uiteindelijk in een wei beland waar wilde orchideeën te vinden zijn. De orchidee die ik gevonden heb is de gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata), een mooie bloem die trots en opvallend tussen het gras te vinden is. In eerste instantie vonden we de bloem op een paar geïsoleerde plekken, maar uiteindelijk een weiland vol met de verschillende verschijningsvormen van deze beschermde soort. Want ook deze wilde orchidee wordt in haar bestaan bedreigt.

Advertisements

       

De vroege ochtendschemering, als het licht mooi blauw van kleur is en glinstert in de vele dauwdruppels op het gras, komen de bloemen mooi tot hun recht. Maar de kleuren van de bloemen worden pas goed zichtbaar als het daglicht zijn intrede heeft gedaan. Hier in deze wei is niet alleen de gevlekte orchis te zien. Op een paar plekken groeit een andere soort, bij lange na niet zo talrijk maar hier en daar wel aanwezig: de welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia). Ook deze soort is wettelijk beschermd dus het voelt erg speciaal om deze soort hier ook aan te treffen.

De meeste foto’s zijn gemaakt met de 70-200mm en een kleine scherptediepte (f/2,8 tot f/4) om de bloemen mooi tot hun recht te laten komen. In sommige gevallen heb ik de 25mm tussenring gebruikt. De 100mm macro heeft echter niet werkeloos toegekeken. Details van de bloemen zijn met dit objectief vastgelegd, soms met de tussenring, soms niet. Vooral met de ochtenddauw levert het gebruik van macro heerlijke foto’s op. Het enige wat ik dan nog wil is: nog dichterbij.

     

Echt stralend zonlicht was er niet en helaas waren veel orchideeën al op het eind van hun bloeiperiode. Het echte spel met een laagstaande zon is niet gelukt. De sfeer is daardoor anders geworden dan wat ik in eerste instantie voor ogen had, maar niet minder. Over een jaar zullen deze bloemen opnieuw weer in de graslanden te vinden zijn. En ik zal er dan ook weer zijn.

Meer foto’s zijn te vinden via de volgende link:

https://www.flickr.com/search/?w=16111073@N00&q=orchis

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
6 jaren geleden

Genieten hier.

Doriene Ruff de Jong
6 jaren geleden

Mooi geschreven en weergegeven Nando 🙂 Leuk dat je interesse is gewekt qua macro fotografie en onze bijzondere flora in Nederland.

Groetjes Doriene

Joep
6 jaren geleden

Inderdaad een erg mooie serie geworden Nando. Moet duidelijk nog eens wat creatiever dit soort onderwerpen gaan benaderen. Jammer dat de lucht die ochtend niet echt mee wilde werken.

Deshamer
6 jaren geleden

Mooie serie Nando!

7
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x