Winter op Lofoten 2019 – deel 1

Winter op Lofoten Een rorbu in Hamnøy

In 2018 organiseerde ik mijn eerste fotoreis naar Lofoten. Dit was een groot succes zodat het een vervolg kreeg. In februari 2019 vertrok ik voor de tweede keer met een groep naar deze fotogenieke eilanden in het Noorden van Noorwegen, en wederom was de reis een succes. Nu ik dit schrijf was dit één week geleden. Dit is het verslag van de reis Winter op Lofoten 2019 – deel 1.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Winter op Lofoten Een rorbu in Hamnøy
Winter op Lofoten – Een rorbu in Hamnøy, verborgen in de sneeuw

De week op Lofoten bleek een bijzondere week te worden. De voorspellingen beloofden sneeuw en regen. Maar ook heel erg veel wind die in de loop van de week zou aantrekken tot een heuse storm van orkaankracht. Dit leverde uitdagende situaties op waarbij ik de deelnemers soms moest overhalen om toch uit de auto te komen. Daar kregen ze absoluut geen spijt van van het leverde heel bijzondere foto’s op.

Fotograferen met regen die voortgejaagd wordt door de wind die met 30 meter per seconde – windkracht 10 op de schaal van Beaufort – over het strand van Uttakleiv raast is niet alleen een uitdaging. Het is een fantastische beleving.

Een reklame boodschap
Storm op Uttakleiv met winden tot 30 m/s
Storm op Uttakleiv met een wind die tot 30 m/s het water van de branding vermengt met de regen.

Geen noorderlicht

Deze weersomstandigheden betekenen helaas dat de kans op heldere nachten erg klein was. Bovendien bleek de activiteit van de zon gering te zijn, waardoor we geen kans kregen voor het fotograferen van het noorderlicht. We hebben het wel geprobeerd. Behalve een glimp van dat spookachtige groene licht was dit niet voor ons weggelegd.

Dat is natuurlijk waar je rekening mee moet houden. Het weer heb je niet in de hand, net zomin als de activiteit van de zon en het ontstaan van het Noorderlicht. Dit is dan ook de reden waarom het belangrijkste van deze fotoreizen het fotograferen van landschappen is. Daarin zijn we zeker geslaagd.

Unstrad strand, tijdens zonsondergang
Unstad strand, tijdens zonsondergang

Een nieuwe reis in 2020

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een nieuwe fotoreis in 2020 in volle gang. Dan vertrek ik wederom met een groep van vijf deelnemers naar Lofoten, van 2 februari 2020 tot 9 februari 2020. Hoewel ik nog druk bezig ben met de foto’s van deze reis, kijk ik nu alweer vooruit naar de volgende reis. Lofoten heeft wat dat betreft een bijzonder plekje in mijn hart, dat ik graag met iedereen deel.

Hoewel het grootste deel van de foto’s nog verwerkt moet worden. Dat kost immers tijd. Maar hier is alvast een glimp van de beelden van Winter op Lofoten 2019 – deel 1. Kijk ook naar het vervolg, Winter op Lofoten 2019 – deel 2.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 jaren geleden

[…] door prachtige fotografie en de indrukwekkende filmbeelden die door bekende fotografen gemaakt zijn op Lofoten en de Faeroër eilanden, heb ik de stap genomen; een […]

trackback
5 jaren geleden

[…] nu zijn we regelmatig te vinden bij de Opaalkust, de Franse Auvergne tijdens mijn masterclass, en de Lofoten voor mijn fotoreizen. Dit jaar bezoeken we zelfs voor een tweede keer de Faeroër eilanden. Het […]