Winter op Lofoten 2019 – deel 2

De weersomstandigheden op Lofoten bleken dit jaar heel anders dan voorzien. Met het maken van een fotoreis planning ga je automatisch uit van de (bijna) ideale omstandigheden. Je houdt er rekening mee dat het anders kan zijn, maar wat we over ons heen kregen was niet alleen anders, het bracht flink wat beperkingen met zich mee. Het was een echte winter op Lofoten.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Een stormachtige week

Een storm met windkracht 10 op de schaal van Beaufort, met windstoten van windkracht 12, legt het leven op de eilanden grotendeels stil. Er wordt gewaarschuwd voor lawines, dakpannen en platen die los waaien, bomen die ontworteld worden, en stroomuitval. Niet voor niets kregen we waxine lichtjes en lucifers… voor het geval dat.

Een bezoek aan een strand kan onder deze omstandigheden zelfs levensgevaarlijk zijn. Als je de weg naar het strand al kan rijden, want eerder die week was er een weg onbegaanbaar door sneeuwduinen, en een sneeuwschuiver die van de weg was geraakt en vast zat.

Een reklame boodschap
Winter op lofoten, de weg tijdens een sneeuwstorm
De weg op Lofoten tijdens een sneeuwstorm
Screenshots van de weerberichten op Lofoten, waarbij een algemene waarschuwing voor dakplaten die los kunnen waaien.
Screenshots van de weerberichten op Lofoten, waarbij een algemene waarschuwing die ik via sms kreeg, voor dakplaten die los kunnen waaien.

Een echte winter op Lofoten

Afgezien van de zeer zware storm, die de eilanden in de nacht van vrijdag naar zaterdag trof, was het op de andere dagen veilig om de locaties te bezoeken die ik als alternatief in gedachten had. Dit leverde echte winterbeelden op, waarvan we in Nederland slechts kunnen dromen.

Het leverde ook de nodige uitdaging op, om een statief in de sterke wind stevig neer te zetten, om met lange sluitertijden te werken, of om te fotograferen in regen en sneeuw. Met enige voorbereiding, volhardend, en een simpele theedoek kom je dan heel ver.

Tijdens een sneeuwstorm buiten Leknes
In een sneeuwstorm, net buiten Leknes
A i lofoten in de avondschemering
A i Lofoten in de avondschemering.

Gelukkig hebben we ook een paar fantastische dagen gehad, zonder regen- of sneeuwbuien, en konden we ons uitleven op het prachtige licht van de februarimaand, waarbij de zon nooit hoog boven de horizon komt en het gouden uurtje de hele dag duurt.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
4 jaren geleden

[…] De weersomstandigheden zullen een grotere aanslag op de camera en objectieven brengen. Denk aan sneeuwbuien, regen, en mogelijk zout water dat op stormachtige aanlandige wind meegedragen kan worden. Dit was waar we in 2019 mee geconfronteerd werden. […]