Winter op Lofoten 2019 – deel 2

De weersomstandigheden op Lofoten bleken dit jaar heel anders dan voorzien. Met het maken van een fotoreis planning ga je automatisch uit van de (bijna) ideale omstandigheden. Je houdt er rekening mee dat het anders kan zijn, maar wat we over ons heen kregen was niet alleen anders, het bracht flink wat beperkingen met zich mee. Een storm met windkracht 10 op de schaal van Beaufort, met windstoten van windkracht 12, legt het leven op de eilanden grotendeels stil. Er wordt gewaarschuwd voor lawines, dakpannen en platen die los waaien, bomen die ontworteld worden, en stroomuitval. Niet voor niets kregen we waxine lichtjes en lucifers… voor het geval dat. Een bezoek aan een strand kan onder deze omstandigheden zelfs levensgevaarlijk zijn. Als je de weg naar het strand al kan rijden, want eerder die week was er een weg onbegaanbaar door sneeuwduinen, en een sneeuwschuiver die van de weg was geraakt en vast zat.

De weg op Lofoten tijdens een sneeuwstorm

 

Screenshots van de weerberichten op Lofoten, waarbij een algemene waarschuwing voor dakplaten die los kunnen waaien.
Screenshots van de weerberichten op Lofoten, waarbij een algemene waarschuwing die ik via sms kreeg, voor dakplaten die los kunnen waaien.

Afgezien van de zeer zware storm, die de eilanden in de nacht van vrijdag naar zaterdag trof, was het op de andere dagen veilig om de locaties te bezoeken die ik als alternatief in gedachten had. Dit leverde echte winterbeelden op, waarvan we in Nederland slechts kunnen dromen. Het leverde ook de nodige uitdaging op, om een statief in de sterke wind stevig neer te zetten, om met lange sluitertijden te werken, of om te fotograferen in regen en sneeuw. Met enige voorbereiding, volhardend, en een simpele theedoek kom je dan heel ver.

In een sneeuwstorm, net buiten Leknes

 

Heb je interesse om in 2020 met mij mee te gaan naar de mooiste plekken op Lofoten? Laat dit dan weten. De eerste week, van 2 tot 9 februari 2020, is inmiddels al volgeboekt, maar er is de mogelijkheid om ook van 9 tot 16 februari de Lofoten te bezoeken.
http://www.nandoonline.com/workshops/fotoreis-winter-op-lofoten/

A i Lofoten in de avondschemering.

Gelukkig hebben we ook een paar fantastische dagen gehad, zonder regen- of sneeuwbuien, en konden we ons uitleven op het prachtige licht van de februarimaand, waarbij de zon nooit hoog boven de horizon komt en het gouden uurtje de hele dag duurt.

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)