Winter op Lofoten 2020 – een verslag

De fotoreis Winter op Lofoten 2020 was weer een succesvolle reis. Met prachtige momenten op fotogenieke locaties. Dit is een kort verslag over deze reis langs de Noorse fjorden van Lofoten.

Geschatte leestijd: 6 minuten

winter op lofoten - polar low
Een indrukwekkende zonsondergang boven de fjorden

Dit was de derde fotoreis naar de fotogenieke fjorden van Lofoten. Ik heb vijf deelnemers de mooiste plekken laten zien, en fotograferen. We hebben uitdagende omstandigheden gekregen, met een depressiegebied dat Polar Low genoemd wordt. Zo kregen we felle windstoten en sneeuwbuien over ons heen. Maar er waren ook enkele dagen met regen.

Winter op Lofoten
Plotseling brak de zon door de bewolking

Elke minuut veranderde het licht tijdens winter op Lofoten 2020

Wat de deelnemers verwonderde, was de veranderende omstandigheden die plaats vonden. Het ene moment werden we verblind door voortjagende sneeuwbuien. Het volgende moment brak de zon door en kregen we werkelijk magisch licht.

Dreigende wolken dreven tussen de bergen en kondigden de komende sneeuwval aan. De grillige wolken werden verlicht door de laagstaande zon. Was het weer even te grimmig om te fotograferen? Dan hoefden we maar enkele minuten in de auto te wachten. De twee foto’s van de bruggen van Fredvang laten dit perfect zien; er zit nog geen uur tussen deze foto’s.

Een reklame boodschap
Winter op Lofoten
Een aankomende sneeuwbui bij Fredvang, verlicht door een laagstaande zon.
Winter op Lofoten
Hetzelfde uitzicht bij Fredvang, verborgen achter sneeuwbuien, niet meer dan een uur later.

Het noorderlicht

Ik kan er niet omheen draaien; deze reis bleek helaas niet geschikt voor om het wonderbaarlijke noorderlicht goed te fotograferen.

Wolken blokkeerden continu het zicht op de heldere hemel. Soms waren er gaten, maar vrijwel altijd richting het Zuiden. Er was één avond dat we een paar minuten de tijd kregen om het noorderlicht te zien en fotograferen, voordat de wolken alle zicht weer blokkeerden.

Winter op Lofoten
Een gat in de bewolking gaf ons heel even een glimp van het noorderlicht

De terugreis van winter op Lofoten 2020

De terugreis vanuit Lofoten verliep goed… Tot we in Oslo arriveerden voor de overstap naar Schiphol. De storm Ciara woedde in volle kracht boven Nederland. Onze vlucht werd hierdoor op het allerlaatste moment afgelast. We mochten weer uit het vliegtuig, en met de koffers naar een hotel.

Op maandag lukte het om een nieuwe vlucht te regelen, met een overstap in Stavanger. Dansend op de wind landde we uiteindelijk veilig op Schiphol en eindigde een geslaagde fotoreis.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties