Als het sneeuwt is het helaas niet altijd mogelijk om er opuit te trekken en foto’s te maken. Dat is het nadeel van een fulltime baan. Tegen de tijd dat je eindelijk thuis bent, is het vaak al donker. Maar soms moet je gewoon een een paar uurtjes verlof nemen om voor dag en dauw op pad te gaan, zeker als er sneeuw gevallen is. In dit artikel vertel ik over de winterbeelden van de Strabrechtse Heide.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Ik had besloten om op de Strabrechtse Heide winterbeelden te maken, in het deel dat vele jaren geleden door brand verwoest was. De temperaturen waren op deze ochtend gezakt tot maar liefst -12°C en aan de heldere hemel straalden de sterren.
In de ochtendschemering werden er wolken aan de horizon zichtbaar. Voordat de zon de kans kreeg de hemel te bestijgen lag er al een dik wolkendek. De zonsopkomst waarop ik gehoopt had zat er niet in. Helaas.
Een nieuw stuk van de Strabrechtse Heide
Het deel van de Strabrechtse Heide waar ik rondliep was nieuw voor me. Hier had enkele jaren geleden de enorme brand gewoed. De kale bomen stonden er nog als stille getuigen. Daaronder bevonden zich een groepje grillige bomen in de richting waar de zon moest opkomen. Van die zonsopkomst heb ik niet veel gezien, behalve een stukje gekleurde hemel boven de dichte bewolking.
Hoewel de sneeuw op de meeste plaats onaangeroerd was kon het landschap me niet echt inspireren. Dat wat ik wilde fotograferen lukte eenvoudigweg niet. Het licht was niet mooi genoeg en met wat ik rondom me zag kon ik niet echt uit de voeten. Tenminste, dat gevoel had ik. Uiteindelijk ben ik omgedraaid en enigszins teleurgesteld naar mijn werk gegaan.
Geen echte tegenvallers
Na het bekijken en selecteren van alle foto’s, bleken ze toch niet allemaal zo slecht te zijn. Waarschijnlijk was ik teleurgesteld omdat mijn verwachtingen te hoog waren, of had ik gewoon de verkeerde mindset. Ik had de prachtige serie van eind vorig jaar teveel in gedachten, vermoed ik.
Het pijpenstrootje
Gedurende deze ochtend winterbeelden maken op de Strabrechtse Heide ben ik op een stuk vol met pijpenstrootje gestuit. Ik ken dit veld goed en heb er vaak gestaan, niet wetende hoe ik dit op de foto moet zetten.
Deze ochtend had ik een tijd lang naar het veld gekeken en uiteindelijk gekozen voor een minimale scherptediepte (f/2,8) en maximale brandpuntsafstand (200mm) om een minimalistisch / abstract beeld te krijgen.
Het resultaat dat ik hiermee behaald heb is aardig in de richting van wat ik in gedachten had. Vooral deze laatste foto past perfect in mijn serie abstracte natuurfoto’s. Ik ga zeker meer in deze richting fotograferen.
Nando, ik kreeg een opmerking over een foto, welke tijdens het blauwe uurtje gemaakt was, dat de sneeuw zo blauw was. Dat is normaal toch niet iets wat je weg wilt corrigeren?
http://www.flickr.com/photos/wimo/8393969687/
Dat is een moeilijke, Willem. Dat blauw mag omdat dit tijdens het blauwe uurtje is gefotografeerd, maar tegelijkertijd is er niets in de foto die dit verder suggereert. Vanuit dat standpunt begrijp ik de reactie dus wel. Dit soort foto’s in het blauwe uurtje blijft tricky
Thanks Nando voor je commentaar.
Ik ben toch weer verbaasd hoe je na ‘eventjes rondwandelen’ op een koude morgen deze serie mooie foto’s weet te maken. Vooral 2 , 6 en 7 vind ik erg geslaagd.
En de winter is nog niet over . . .
Gr. Jan
Ik had niet meer tijd: twee uurtjes wandelen, Jan – uhm, beter gezegd: een half uur heen en een half uur terug en de rest rondhangen om te kijken naar composities en het landschap.
Maar ik had er niet zo’n goed gevoel over. Ten onrechte, denk ik nu.
Dank je voor je reactie
Mooie serie weer Nando!
Dank je, Barbara.
Hallo Nando,
weer een mooi verhaal van een heel mooi gebied
waar ik ook graag kom,
complimenten voor het perfect verwoorden.
Greetings Hans van der Velden
http://www.hanskiek.nl
Dank je wel, Hans
mooi weer hoor… vind de tweede en de laatste foto toppertjes…
Met die drie ben ik ook heel blij.
Apart zeg, ter plekke baalde ik dat de ochtend niet zo spectaculair was.