Winterbeelden van de Strabrechtse Heide

Afgelopen dinsdag sneeuwde het. Helaas kon ik niet erop uit trekken om hiervan foto’s te maken (het nadeel van een full time baan). tegen de tijd dat ik eindelijk thuis was, was het alweer donker. Maar woensdag ochtend ben ik voor dag en dauw naar de Strabrechtse Heide gegaan om daar te genieten van de vers gevallen sneeuw in een deel van Strabrecht dat jaren geleden door brand verwoest is.

De temperaturen waren gezakt tot maar liefst -12°C en aan de heldere hemel straalden de sterren. In de ochtendschemering werden er wolken aan de horizon zichtbaar. Voordat de zon de kans kreeg de hemel te bestijgen lag er al een dik wolkendek. De zonsopkomst waarop ik gehoopt had zat er niet in. Helaas.

Een heldere ochtendschemering, met oranje gekleurde wolken aan de horizon

Het deel van de Strabrechtse Heide waar ik rondliep is nieuw voor me. Hier heeft enkele jaren geleden de brand gewoed en kale bomen staan er nu nog als stille getuigen. Een groep grillige bomen staan daar precies in de richting waar de zon opkomt. Van die zonsopkomst heb ik niet veel gezien, behalve een stukje gekleurde hemel boven de dichte bewolking. Opnieuw een teleurstelling.

De kleuren van zonsopkomst

Hoewel de sneeuw op de meeste plaats onaangeroerd was kon het landschap me niet verleiden tot het maken van de serie opnamen waarvoor ik op pad was gegaan. Het licht beviel me niet en met wat ik rondom me zag kon ik niet echt uit de voeten – tenminste, dat gevoel had ik. Uiteindelijk ben ik omgedraaid en enigszins teleurgesteld naar mijn werk gegaan.

Nu ik alle foto’s bekeken en geselecteerd heb moet ik zeggen dat er toch een aantal foto’s bij zitten die de moeite waard zijn. Ik denk nu dat ik met de verkeerde instelling op pad ben gegaan: ik had tè hoge verwachtingen, misschien ingegeven door de prachtige serie die ik  eind vorig jaar heb gemaakt.

 

 

Gedurende de ochtend op Strabrecht ben ik op een groot veld vol met Pijpestrootje gestuit. Ik ken dit veld goed en heb er vaak gestaan, niet wetende hoe ik dit op de foto moet zetten. Afgelopen woensdag heb ik een tijd naar het veld gekeken en uiteindelijk gekozen voor een minimale scherptediepte (f/2,8) en maximale brandpuntsafstand (200mm) om een minimalistisch / abstract beeld te krijgen.

 Het resultaat dat ik hiermee behaald heb is aardig in de richting van wat ik in gedachten had. Vooral deze laatste foto past perfect in mijn serie abstracte natuurfoto’s. Ik ga zeker meer in deze richting fotograferen.

11 Replies to “Winterbeelden van de Strabrechtse Heide”

  1. Dat is een moeilijke, Willem. Dat blauw mag omdat dit tijdens het blauwe uurtje is gefotografeerd, maar tegelijkertijd is er niets in de foto die dit verder suggereert. Vanuit dat standpunt begrijp ik de reactie dus wel. Dit soort foto’s in het blauwe uurtje blijft tricky

 1. Ik ben toch weer verbaasd hoe je na ‘eventjes rondwandelen’ op een koude morgen deze serie mooie foto’s weet te maken. Vooral 2 , 6 en 7 vind ik erg geslaagd.
  En de winter is nog niet over . . .

  Gr. Jan

  1. Ik had niet meer tijd: twee uurtjes wandelen, Jan – uhm, beter gezegd: een half uur heen en een half uur terug en de rest rondhangen om te kijken naar composities en het landschap.
   Maar ik had er niet zo’n goed gevoel over. Ten onrechte, denk ik nu.

   Dank je voor je reactie

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)