Masterclass landschapsfotografie in de Auvergne (F)

In samenwerking met B&B La Fougeraie organiseer ook weer in 2019 en 2020  de succesvolle meerdaagse masterclass natuurfotografie in de Auvergne. La Fougeraie ligt in het dorpje Folgoux, midden in Parc Naturel Régional Livradois-Forez en maakt onderdeel uit van een prachtig rustieke kasteelboerderij uit de 14e eeuw. De afstand vanuit Utrecht is ongeveer 1000km en het verblijf is op basis van volpension.

Het gebied bestaat uit een afwisselend landschap met bossen, heuvels, meren en riviertjes. Temidden van deze prachtige natuur zijn ruïnes en pittoreske dorpjes te vinden, vaak op korte afstand. Op iets grotere afstand ligt het kleurrijke stadje Le Puy-en-Velay met zijn talrijke gezellige terrasjes, en Ambert waar de bekende kaas La Fourme d’Ambert wordt gemaakt en waar elke donderdag een sfeervolle markt is.

Zonsopkomst bij de oude vulkaan Mont Bar. Een nieuwe dag breekt aan in de prachtige Auvergne
Zonsopkomst bij de oude vulkaan Mont Bar. Een nieuwe dag breekt aan in de prachtige Auvergne

De masterclass bestaat voor een deel uit theorie over het gebruik van brandpuntsafstanden, scherptediepte en het gebruik van de camera in het algemeen. Er is voldoende ruimte en gelegenheid voor persoonlijke begeleiding zodat deze masterclass geschikt is voor zowel beginners als gevorderden.

Natuurlijk bestaat de week niet alleen uit de theorie. We gaan met deze kennis op verschillende fotogenieke locaties in het gebied fotograferen. Denk daarbij aan weidse uitzichten over het golvende heuvellandschap, kabbelende riviertjes vol watervallen en een unieke vallei met geërodeerde hellingen. Er is gelegenheid om ‘s-morgens voor dag en dauw op pad te gaan, of ‘s-avonds een zonsondergang te fotograferen vanaf een van de hoge heuvels, met uitzicht op de stad Le Puy-en-Velay of de ruïne van Polignac. Indien de weersomstandigheden het toelaten is het mogelijk om de Melkweg in al haar glorie te zien en fotograferen. Dit kan vanuit de tuin, of op een van de vele prachtige locaties in de nabije omgeving.

Fotografeer de Melkweg vanaf het landgoed van Chateau Folgoux. Natuurlijk alleen indien het weer dit toelaat.
Fotografeer de Melkweg vanaf het landgoed van Chateau Folgoux. Natuurlijk alleen indien het weer dit toelaat.

De week bestaat niet alleen uit fotograferen. We gaan ook genieten de Franse keuken. Het uitgekiende en perfect verzorgde menu met Franse streekproducten en gerechten maakt elke maaltijd tot een belevenis.

Eén dag is als als vrije dag ingepland, zodat u zelf op pad kunt om de pracht van het gebied en de dorpen te ontdekken. Er is veel informatie over wat er allemaal te zien en te doen is in de omgeving. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om gezamenlijk op pad te gaan.

 

De kasteelboerderij La Fougeraie biedt een mooie gezamelijke ruimte waar de maaltijden geserveerd worden, maar waar ook ruimte is voor gezellig te praten, een muziekje te draaien of om aan de slag te gaan met de foto's. De groep van juni 2018
De kasteelboerderij La Fougeraie biedt een mooie gezamenlijke ruimte waar de maaltijden geserveerd worden, maar waar ook ruimte is voor gezellig te praten, een muziekje te draaien of om aan de slag te gaan met de foto’s. Dit is de groep van juni 2018, enkelen samen met partner en natuurlijk de gastheer en gastvrouw van La Fougeraie

 

Een van de deelnemers in 2016 heeft het onderstaande filmpje gemaakt

 


Impressie van de voorafgaande workshops en voorbereidingen voor de workshops

Download de folder: 2019-Masterclass-Nando-Harmsen-Auvergne (PDF document).

Meer informatie over La Fougeraie is te vinden op de website http://www.chambresdhoteslafougeraie.nl/

La Fougeraie

Data

 • Zondag 23 september tot zaterdag 28 september 2019 (VOL)
 • Zondag 17 mei tot zaterdag 23 mei 2020
 • Zondag 13 september tot zaterdag 19 september 2020

 

Wat heb je nodig?

 • Camera
 • Statief
 • In ieder geval een groothoek (zoom) objectief en tele (zoom) objectief
 • Indien in bezit; filters
 • Draadontspanner, acculader, geheugenkaartjes, zaklamp
 • Laptop met Lightroom geïnstalleerd (eventueel een trial versie)
 • Goede wandelschoenen en warme jas (voor de avond/nacht)

Kosten

De kosten van deze workshop zijn € 695 p.p. op basis van een 2 persoonskamer.

Er geldt een toeslag van € 100 voor een 1 persoonskamer. Een 1 persoonskamer is slechts beperkt mogelijk.

Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 8, het minimum aantal deelnemers is 6.

Het verblijf is op basis van volpension en inclusief workshop, exclusief reiskosten, dranken zoals fris, wijn en dergelijke. Koffie en thee zijn wel inbegrepen.

Inschrijven

Inschrijven kan op de site van La Fougeraie:  https://www.chambresdhoteslafougeraie.nl/workshops

De verdere afhandeling van de inschrijving loopt volledig via La Fougeraie.

Bij inschrijving krijgt u een bevestiging via La Fougeraie. Er wordt een aanbetaling van 50% gevraagd op het moment dat de workshop het minimum aantal inschrijvingen heeft gehaald.

Heeft u vragen over deze workshop, neem dan via email contact op. het adres is nando@nandoonline.com

20 Replies to “Masterclass landschapsfotografie in de Auvergne (F)”

 1. Ik ben blij dat ik ingetekend heb voor deze masterclass. Nando kan de stof rustig en duidelijk overbrengen. Zijn enthousiasme kent naar mijn idee geen grenzen. Zowel in de fotografie als foto-bewerking is hij een vraagbaak. Ook zijn vrouw Hetwie staat haar “mannetje” in deze materie. Voor mij was het dan ook een fijne en leerzame week. Ook de samenstelling van de groep heeft hier toe bijgedragen.

 2. Wanneer je een masterclass wil volgen wil je er natuurlijk wel beter van kunnen worden. Leren van iemand die weet waar hij of zij het over heeft (belangrijk), kennis kán overbrengen (heel belangrijk), je niveau respecteert (nog belangrijker), de mooiste fotogenieke plekken weet en daarvan weet op het juiste moment van de dag er naartoe te gaan, zoiets. Fijne persoonlijkheid is ook een grote pré. Advies qua nabewerking, ook als je al weer thuis bent. Maar ook advies qua apparatuur. Beetje gezelligheid in de groep zou ook niet gek zijn. Als dan ook je verblijf helemaal super is, je culinair helemaal in de watten wordt gelegd, er een hele grote kans is dat je de Melkweg gaat zien en fotograferen, de prijs voor al dit gebodene meer dan redelijk is, wat houdt je dan nog tegen?! Schrijf je in bij deze masterclass van Nando Harmsen en maak dit één van je beste fotografische investeringen ooit.
  En nee ik heb geen aandelen of krijg op een of andere manier korting. Wel al het bovenstaande mogen krijgen.

 3. Ik ben op de gok meegegaan. Goed gegokt dus! Ik kende Nando alleen via het internet. Ik ben hem gaan volgen en heb dus uiteindelijk de Masterclass in de Auvergne 3 tm 9 juni geboekt omdat zijn werk en tutorials mij zeer aanspreken . Nando doet er alles aan om het door hem aangeboden programma te volgen. Iets wat soms ook improvisatie vergt omdat het weer niet altijd op het juiste tijdstip meewerkt. Wat een geweldige locaties om te fotograferen heeft hij samen met Hetwie gevonden! Wij hadden de mogelijkheid om zelfs de Melkweg te kunnen fotograferen met als decor de abdij van La Chaise Dieu!

  Ook Hetwie die regelmatig meegaat voorziet je van tips als je daarvoor open staat. In het veld heeft Nando ruim de tijd voor de deelnemers. Leren kijken en fotograferen van de verschillende landschappen en natuur is een onderdeel dat je gelijk in de praktijk kan uitvoeren, zo ook de technische tips & tricks die Nando geeft.

  Bij terugkomst bij de uitvalsbasis La Fougeraie, kom je ook echt thuis bij Rob en Corine. Deze fijne gastheer en gastvrouw verzorgen de innerlijke mens fantastisch in hun warme en gezellige ambiance. Tijdens en na het eten was er in onze (uitermate gezellige groep) een veelheid aan (fotografische) onderwerpen die de revue passeerden. Na het eten was iedereen benieuwd naar de behaalde resultaten en die deelden we dan ook graag met elkaar. Hier kan je dus ook weer van leren. Het nabewerken op de meegebrachte laptops riep ook vragen op. Hoe krijg je die “Nandoraiaanse Look” zoals ik het maar ben gaan noemen in je platen? Een look die velen kennelijk aanspreekt. En hup daar gaat Nando weer…….op een rustige fijne manier laten zien hoe je door met Lightroom te spelen je werk mooi af kunt ronden. Aan het eind van de week zie je bij jezelf dat je “Next Level” hebt behaald in landschapsfotografie.
  Zelfs nu bij thuiskomst in Nederland na de Masterclass voorziet Nando je nog van tips als je je werk plaatst in de daarvoor bestemde groep. Mij is het zo goed bevallen dat ik februari 2019 mee ga naar Lofoten!!

 4. Eerst een lezing over nacht- en sterrenfotografie door Nando bij Fotokring Stein. Vervolgens een workshop op de Groote Peel. Toen wist ik zeker dat ik me voor de Masterclass Natuurfotografie in de Auvergne zou gaan inschrijven. Nando kan en wil zijn kennis op fotografiegebied delen en doet dat met veel deskundigheid en enthousiasme. Voor fotografie kun je hem ‘s nachts wakker maken, wat we ook gedaan hebben toen we een glimp van de Melkweg aan de hemel zagen staan.
  Veel facetten van fotograferen en nabewerken zijn aan bod gekomen in dat prachtige landschap dat de Auvergne te bieden heeft. Lange dagen zijn er gemaakt, maar die waren het elke minuut waard. Ik heb veel bijgeleerd en genoten van deze masterclass.

  Voor mij was dit een eerste meerdaagse fotoreis, die goed bevallen is. Mede door de reisgenoten die fotografie ook een warm hart toedragen. Maar zeker ook en niet op de laatste plaats, door het gastvrije onthaal door Rob en Corine, de mooie locatie en de gastronomische verwennerij.

  Kortom: voor herhaling vatbaar.

 5. Ik was enthousiast geraakt door de verhalen van Marja, Jaap, Monica en Roland. En besloot mee te gaan!
  En daar heb ik geen seconde spijt van gehad!
  De kunst is om je kennis over te brengen en daarin is Nandoo zeer goed in geslaagd.
  De unieke locatie waar er gefotografeerd wordt zijn bijzonder en daarin in is veel tijd gestoken.

  Maar niet te vergeten is het zeer fijne en prettige verblijf bij Rob en Corine in La Fougeraie. Hun gastvrijheid en de over heerlijke kookkunsten van Rob en Corine zijn om niet te vergeten.

  Kortom een aanrader om deze masterclass te volgen zoveel om je fotografie op een hoger level te brengen maar ook voor de inwendige mens!!
  Ik denk erover om in het najaar nog eens te gaan, dan ziet dit prachtige stukje Frankrijk er weer heel anders uit!

 6. Een (kleine) week met een gezellige class, master en Hetwie in een geweldig fotogeniek deel van Frankrijk rondtrekken. Mooie (soms ver verscholen) plekjes, zinvolle tips & tricks. Bij thuiskomst een lekker biertje of iets anders, napraten over de belevenissen en genieten van de plaatjes die iedereen bewerkt heeft. ‘S avonds een heerlijk diner van Rob en Corinne, wat een verwennerij! Ik twijfel of ik dit jaar weer mee ga. Die twijfel komt omdat ik ook graag andere locaties bezoek. Dus als Nando, Hetwie, Rob en Corinne een zelfde masterclass op een andere locatie organiseren dan ben ik als eerste van de partij!

 7. Een leerzame, intensieve, culinaire en vooral een gezellige workshop.
  Veel geleerd van Nando en medecursisten. Genoten van de omgeving en natuurlijk de gastvrijheid en de goede keuken.
  Zeker aan te bevelen en voor herhaling vatbaar.

 8. Het verblijf
  Een super aangename verrassing: een kasteelboerderij met een unieke ligging, zo landelijk, het gastenverblijf overdag een gezellige verzamelplaats voor ons allen, en een slaapkamer voor eenieder met een heel goed bed!
  En dan de maaltijden: Op basis van volpension zegt de flyer: nou menig Frans restaurant kan hier niet tegenop, elke dag een driegangenmenu, elke dag anders met producten uit de streek, met heel veel afwisseling.
  Maar eerst beginnen met een ontbijt, vers Frans stokbrood, en een picknickmand mee voor onderweg als we ver van huis gingen…..(nog nooit zo’n lekkere tonijnsalade gehad!)
  En altijd stond de koffie klaar….

  De fotografische begeleiding
  Wat wilde ik leren: ik vind macro leuk, en kom vaak thuis met een foto van een blaadje terwijl ik in een prachtig bos ben geweest. Dus ik wil “groot” leren kijken, zonder me te storen aan allerlei storende elementen die er nou eenmaal in de natuur vaak zijn. En ik wilde iemand naast me hebben staan die mijn camera-instellingen in de gaten hield, want ik wilde er ook technisch gezien een optimale foto uithalen: krijg ik erop wat ik over wil brengen? Die begeleiding was er, zo geweldig fijn! Ik heb veel geleerd.

  De groep
  Van tevoren weet je niet hoe dat gaat uitpakken, maar ik kan het aanraden: verschillende mensen, verschillen in kijk op fotografie, en meekijken met elkaar. En in de avonduren elkaars beelden zien, wat leer je dan veel over compositie ed., en ook over Photoshop en Lightroom, en dat alles met een lekker glaasje wijn erbij.

  De landschappen
  Verbazingwekkend hoeveel verschillende plekken we bezocht hebben: watervallen, kale kalkrotsen, kastelen in hun omgeving, authentieke Franse dorpjes, steeds weer andere invalshoeken. En steeds weer die fotografische begeleiding daarbij, geweldig.

 9. In september 2017 (samen met mijn vrouw) mee geweest met de ‘najaars masterclass’. Nooit eerder een groepsreis gemaakt en vooraf best wat gereserveerd in mijn verwachtingen, maar deze week is zo goed bevallen dat wij dat zeker nog eens zullen doen! was in een woord TOP!

  Nando en Hetwie kennen dit gebied als hun spreekwoordelijke broekzak en hebben ons, van zonsopkomst tot aan de sterrenhemel, telkens mee genomen naar de mooiste plekjes. Alle aspecten van landschapsfotografie komen aan bod, denk aan watervallen, bossen, weidse uitzichten maar ook leuke dorpjes en de sterrenhemel. Heel leerzaam en bovendien leuk om dit gezamenlijk te ervaren en ook van elkaar te leren.

  Ook de B&B La Fougeraie is fantastisch; Rob en Corine zijn enorm gastvrij, een prachtige omgeving, mooie kamers en fantastisch eten.

  Behalve veel geleerd ook gewoon een hele gezellige week gehad.

 10. In 2016 deze workshop in september gevolgd, die beviel zo goed dat wij in 2017 in juni weer naar de Auveregne zijn gegaan. Nando en Hetwie zijn er elke keer weer in geslaagd om schitterende locaties voor foto’s te vinden. In de voorbereiding krijg je al wat gegevens, zodat je al weken van te voren je loopt te verheugen. Ter plekke op La Fougeraie is het gewoon thuis komen. Perfecte verzorging door Rob en Corinne, mooie kamers en Rob is een geweldige kok! Alles was gewoon top. Locatie is schitterend. En wat een stilte daar s’nachts, je hoort af en toe een bosuil, heerlijk. Nando geeft goede begeleiding aan de fotografen, er is geen vraag teveel. Geeft goede uitleg en ook in de nabewerking van de foto’s heeft hij ons veel geleerd. Wij hebben zonsondergangen in de bergen, zonsopgang bij een oude ruïne, mega uitzichten, watervallen maar ook te leuke dorpjes. Neem ook je macro lens mee, want zeker in de juni workshop hebben we schitterende vlinders kunnen fotograferen. Veel geleerd dus, maar niet onbelangrijk ook beide keren een vreselijk gezellige week gehad in harmonie. Echt leuk om met gelijk gestemden een intensieve week samen te leven en niemand die gek opkijkt als je tijdens het eten het soms even over sluitertijden en iso waarde hebt… Echt een aanrader deze workshop je gaat zeker naar huis met schitterende foto’s.

 11. Dat we 2 keer zijn meegeweest met deze workshop bewijst wel hoe goed het ons is bevallen. De eerste keer in september, de tweede keer in juni. twee keer met een gezellige groep en beide keren met uitstekende begeleiding van Nando en Hetwie niet te vergeten. Er is meer dan voldoende ruimte voor vragen en veel persoonlijke en individuele aandacht, voor zowel beginners als ver gevorderden in de fotografie. Nando heeft uitdagende opdrachten en zijn visie op landschappen en natuur heeft ons veel geleerd. Ook heeft hij prachtige plekken gevonden om op elk tijdstip van de dag mooie foto’s te kunnen maken, van ‘s morgens vroeg tot midden in de nacht. Daarnaast is er een perfecte uitvalsbasis in de vorm van La Fougeraie. Een heerlijke plek om te verblijven met mooie kamers en overheerlijk eten, de verzorging is echt perfect. Wij kunnen iedereen die van landschapsfotografie houdt deze workshop van harte aanbevelen. Een aantal foto’s is op onze website http://www.100iso.nl te vinden.

 12. Ziet er super uit! Ik zou graag mee gaan, maar dat kan nu niet. Maar ik ben nu al benieuwd naar de foto’s.

   1. Dag Jeanette, er zijn dit jaar weer twee mogelijkheden om mee te doen.
    Zondag 18 juni tot zaterdag 24 juni 2017
    Zondag 17 september tot zaterdag 23 september 2017
    Misschien komt het nu op een geschikt moment?

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)