Ze zijn er weer: de muggen

Niets is zo fijn als even lekker een stukje wandelen na een lange werkdag en het avondeten. Zo zijn we deze avond even naar het Buntven geweest, vlak voor zonsondergang, om even te wandelen en te fotograferen. Na een koud, kil en guur weekend was deze eerst dag van de week heerlijk en vooral zonniger dan de afgelopen dagen. En ja hoor, ze zijn er weer: de muggen. Ze dansen weer boven het water, dorstig naar bloed.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Ze zijn er weer: de muggen
De dansende muggen…

Maar eerst nog even terug naar het begin van de wandeling. De laagstaande zon gaf enkele leuke foto momenten. Gewapend met een Canon EOS 5D en mijn EF 70-200mm f/2,8 lukte het me om dat mooie avondlicht te vangen in de jonge bladeren van de bomen en brandnetels. Twee volledig verschillende foto’s. Beiden met tegenlicht, maar de ene met de zon en de andere met de lijnen van een akker op de achtergrond.

Bladeren in het avondzonnetje
Met de zon in beeld, en een telelens, zijn mooie silhouetten te maken: de zon hoeft niet eens in focus te zijn
Avondlicht met brandnetels
De lijnen van de akker geven een leuke toevoeging. Speel met het diafragma tot de juiste scherptediepte.

De brandnetel in het warme licht van de ondergaande zon lijkt bijna licht te geven. Op de achtergrond is de akker mooi zichtbaar. Ik heb met de scherptediepte gespeeld tot ik de juiste onscherpte kreeg. De lijnen van de akker moesten zichtbaar zijn zonder dat het allemaal te scherp werd. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een lang brandpunt. De foto is gemaakt met 200mm en diafragma f/11. Ik heb gebruik gemaakt van de scherptediepte controle knop op de camera om die juiste balans te vinden.

Een reklame boodschap

De zonsondergang

Natuurlijk was een ‘normale’ zonsondergang landschapsfoto onvermijdelijk. Door drie verschillende belichtingen te combineren tot één foto heb ik een aardige foto kunnen maken. Dit is ook een van de weinige foto’s die ik deze avond met een (ultra)groothoek heb gemaakt.

Ze zijn er weer: de muggen
Zonsondergang. De tijd dat de muggen tevoorschijn lijken te komen

Voor dit soort foto’s is het Buntven een prachtige lokatie omdat het water heel goed bereikbaar is. Er is geen ‘last’ van begroeiing die het uitzicht blokkeert. Aangezien het ven ook nog ondiep is, kun je eenvoudig een klein beetje in het water gaan staan.

Ik heb in het laatste licht van de dag nog één bijzondere foto kunnen maken. Het zijn van die zeldzame momenten waar het licht precies goed is, en waar je oog plotseling op valt: in dit geval een groepje berken aan de overzijde van het Buntven, prachtig aftekenend tegen de donkere naaldbossen. Een mooie afsluiter van deze serie, lijkt me.

Ze zijn er weer: de muggen
Prachtig licht op de bomen aan de overzijde van het Buntven

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thom Osewoudt
Thom Osewoudt
8 jaren geleden

Ik vind de foto’s prachtig en met zeer veel smaak gemaakt.