Zo fotografeerde ik de zonsverduistering

Een collage van de zonsverduistering door nandoonline

Een volledige zonsverduistering zien en meemaken moet een indrukwekkende ervaring zijn. Helaas heb ik er nog nooit een gezien. Wat ik wel al meerdere malen gezien heb, is een gedeeltelijke zonsverduistering. Er was er een te zien op 10 juni 2021 in Nederland en België. In dit blogbericht vertel ik er meer over. Zo fotografeerde ik de zonsverduistering, en kon ik bovendien een timelapse maken van alle beelden.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Het lijkt mij niet mee te zitten om een volledige zonsverduistering mee te maken. In 1999 faalde ik jammerlijk in mijn poging om naar Frankrijk te gaan, en in 2015 viel alles in de mist. Dat was het weliswaar geen volledige, maar wel eentje die bijna volledig was.

Een eiland van bomen in de mist. Zo fotografeer je dus geen zonsverduistering
Een eiland van bomen in de mist, in 2015. Daarboven had op dat moment een zonsverduistering zichtbaar moeten zijn.

De gedeeltelijke zonsverduistering van 10 juni 2021

Ik had deze verduistering bijna gemist. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel nieuwsberichten aan gewijd, waardoor ik voldoende tijd had om op een plannetje te broeden. De zonsverduistering zou namelijk niet zo spannend zijn. Slechts 17% van het oppervlak zou bedekt worden door de Maan. Ofwel, 29% van de diameter van de Zon. (bron: hemel.waarnemen.nl)

Met 17% bedekking blijft er nog steeds 83% zonlicht over. Donker worden zou het dus absoluut niet. In de Zon kijken is er ook niet bij, tenzij er een dikke laag wolken voor hangt. Alleen de camera merkt dat er 17% minder licht vanaf komt, omdat de sluitertijd langer moet worden.

Fotograferen met een 20 stops filter

Naar Zon kijken zonder goede bescherming is heel onverstandig. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het fotograferen zonder goede bescherming ook niet. Het kan je camera onherstelbaar beschadigen. Gelukkig zijn er goede hulpmiddelen. Haida had mij een hele tijd geleden een prachtig 20 stops grijsfilter toegestuurd. De Haida One Million X Edition, die maar liefst een miljoen keer het licht tegenhoudt. Speciaal voor de zon.

Haida one milljon x edition filter
De Haida One Milljon X Edition filter in de M10 houder is perfect voor de zon op een veilige manier te fotograferen. Het houdt maar liefst 20 stops licht tegen, wat neer komt op 1.000.000 x minder licht dat het objectief binnen komt.

Lees mijn uitgebreide review van de Haida One Million X Edition
op het blog van Photofacts

Zo fotografeerde ik de zonsverduistering dus, met een 20 stops grijsfilter dat speciaal voor dit soort gelegenheden is ontwikkeld. Ik had het filter voor mijn Canon EF 100-400L objectief zitten. Een 1,4x teleconverter maakte er een 560mm brandpunt van, voldoende om de zon redelijk groot in beeld te brengen.

Zo fotografeerde ik de zonsverduistering
Zo fotografeerde ik de zonsverduistering, met een 100-400mm objectief en een 1,4x teleconverter op een fullframe camera. Doe dit nooit zonder een geschikt grijsfilter want anders is je camera en objectief onherstelbaar beschadigd.

Bescherm ook tegen de normale zonnewarmte

Op 10 juni 2021 was het warm. Heel warm. Wanneer je camera en objectief dan uren lang in de volle Zon staat wordt alles erg warm. Een wit objectief kan dan misschien nog licht (en dus warmte) weerkaatsen, maar een zwarte camera body wordt akelig warm. Zelfs het statief bleek na twee uur onaangenaam warm te zijn.

Een reklame boodschap

Een parasol er overheen helpt, maar niet bij het fotograferen van een serie foto’s die vanaf het begin tot het einde loopt. Maar ik ook daarvoor een prachtig hulpmiddel ter beschikking: de Haida Magic Stick-It Wrapper Cloth. Een doek waarvoor ik tot op heden relatief weinig nut had gevonden, tot ik me realiseerde dat dit perfect is om de camera en objectief van de volle Zon af te schermen.

Haida magic Stick-It wrapper cloth
Het Haida Magic Stick-It Wrapper Cloth bleek heel geschikt om de camera niet in de felle Zon te hebben.

Waarom dit doek en geen wit of lichtgekleurd theedoek – wat overigens ook perfect kan? Omdat het Haida doek kleeft. Zo bleef het perfect op zijn plek zonder dat ik allerlei klemmen of wasknijpers nodig had.

Lees mijn review van dit handige doek van Haida
op het fotografieblog van Photofacts

Zo fotografeerde ik de zonsverduistering
Door het Haida Magic Stick-It doek goed te wikkelen kon ik de camera blijven bedienen zonder dat het in de weg zat. De klevende stof is een uitkomst. Wie had dat kunnen denken dat ik het hiervoor zou gaan gebruiken…

Zo fotografeerde ik de zonsverduistering

De zonsverduistering duurde op de plek waar ik was van 11:15 uur tot en met 13:25 uur. Gedurende die tijd heb ik elke 80 seconden een foto gemaakt. Zo nu en dan dreven er wat kleine wolken voorbij, wat extra gelegenheid gaf om de Zon door de wolken heen te fotograferen.

Zo fotografeerde ik de zonsverduistering
De Zon ergens rond het maximum van de verduistering. De wolken houden veel licht tegen, wat meer gelegenheid geeft om details te zien.

Juist de foto’s met de wolken maken het interessanter. Alleen een schijf met een hap eruit is niet bijster interessant om naar te kijken. Maar wanneer de wolken zo dik zijn dat de Zon er nog wel doorheen kan schijnen, kun je ze in de foto vangen.

Hoe ik de zonsverduistering fotografeerde
Wolken en de zonsverduistering is mooier dan alleen de zon met een hap eruit.

Net als de maansverduisteringen leek het me leuk om ook van deze gebeurtenis een mooie collage te maken. Compleet met wolken om het wat minder leeg te maken. Aangezien meerdere zonnen in één beeld toch al niet echt is, heb ik het dan ook in Photoshop zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt.

Een collage van de zonsverduistering door nandoonline
De collage van de gedeeltelijke zonsverduistering, compleet met de wolken die af en toe over dreven.

De timelapse van de gedeeltelijke zonsverduistering

Elke 80 seconden heb ik een foto gemaakt. Van ongeveer 11:15 uur tot en met 13:30 uur. Na elke foto draaide ik eventjes de lens uit de richting van de zon, gewoon uit voorzorg. Zelfs met een 20 stops filter moet je geen risico nemen.

Het was wel even werk om alle beelden van de Zon perfect uit te lijnen. Op elke foto stond die schijf met de hap eruit in een andere plek in de foto. Het leverde in totaal 96 afzonderlijke foto’s op waarin het verloop perfect te zien is. Je ziet de Zon een paar keer wat flikkeringen in de time lapse. Dit zijn van de momenten dat er wolken voor de Zon dreven. Ik ben tevreden over deze korte film. Ik hoop dat het jou ook bevalt.

Heb jij ook foto’s gemaakt van de zonsverduistering? Ik nodig je uit om de mooiste in een reactie onder dit bericht te delen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

9 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Loek Baede
Loek Baede
2 jaren geleden

Hallo Nando, bijzonder fijn je weer eens op de Strabrechtse Heide ontmoet te hebben. Als amateur astronoom mag ik graag de zon fotograferen. Daar gebruik ik ND5 en ND 3,8 filters bij, ND 5 voor visueel en ND 3,8 voor de opnames. ND 5 verzwakt 100000x, ND 3,8 is minder dicht , 6300x verzwakking. Bij F/10 belichtingstijden van ca 1/1000sec. (2000mm brandpuntsafstand) . Het filtermateriaal is een speciale folie, dun. Een beetje voorzichtig en handig mens kan makkelijk een filterhouder voor zijn camera maken. Prijs voor A4 formaat is ca €26 voor ND5 en €30 voor ND 3,8. Misschien een… Lees verder »

Kees Wolthoorn
Kees Wolthoorn
2 jaren geleden

Toen de zonsverduistering al over het hoogtepunt heen was, kreeg ik een goed idee om mijn sensor tegen de zon te beschermen. Ik had namelijk nog een 30 jaar oude röntgenfoto van mijn pink met veel zwart erin. De foto er voor gehouden en snel een geschikte sluitertijd gezocht via jiveview. De nabewerking deed de rest.

20210610_2709_silhouette.jpg
Bas Berkhuijsen
Bas Berkhuijsen
2 jaren geleden

Mooi en goed geslaagd project Nando .
Ook je uitleg omtrent de bescherming van je camera is helder. Ik dacht dat je met een gewone Big Stopper al voldoende bescherming hebt. Maar die indruk heb ik nu met dit artikel van jou niet meer. Klopt dat.

John Jansen
2 jaren geleden

Interessant stuk, wat mij opvalt is de prachtige gele kleur die het filter weergeeft. Ik heb de zonsverduistering gefotografeerd met de super stopper van Lee (15 ) maar kreeg een bijna zwart witte plaat.

John Jansen
Antwoord aan  Nando Harmsen
2 jaren geleden

Ja begrijp ik maar de witbalans zet ik met gebruik van Lee filters altijd al op 10000 k vanwege de blauwe gloed, vreemd.

John Jansen
Antwoord aan  Nando Harmsen
2 jaren geleden

Duidelijk, dank je