Wanneer de zon schijnt is het licht in een bos erg mooi. Het is een spel van licht en donker. Dit artikel gaat over het zonlicht in het bos, en hoe je daar gebruik van kunt maken.
Geschatte leestijd: 3 minuten
Wanneer er wat bewolking hangt verandert het licht voortdurend. Let dus bijzonder goed op het licht. Niet alleen het licht dat op je onderwerp valt, maar ook zeker op de omgeving. Het licht verandert letterlijk met de seconde wat een hele grote invloed kan hebben op de foto en de uitstraling.
In het bos van de Stippelberg, vlak bij de Rips, heb ik een boom op de foto gezet. De zon scheen en er trokken wat kleine wolkjes over. Bij het maken van een compositie verdween de zon even achter een wolk. Het mooie licht dat ik had gezien verdween als bij toverslag, zoals wel verwacht kan worden. Een foto met de zon achter een wolk leverde de volgende foto op.
Aan de hand van wat ik op het scherm van mijn camera zag heb ik de compositie wat veranderd, en ben ik gaan wachten tot de zon achter de wolk uit kwam. Met andere woorden: even geduld hebben. Twintig seconden later was het zover en stond ‘mijn’ boom in het licht.
Het verschil tussen de twee foto’s is enorm. Doordat de zon de boom in het licht zette is de foto totaal veranderd. De instellingen van de camera zijn bij beiden gelijk, afgezien dat de eerste foto natuurlijk een langere sluitertijd had omdat het licht minder fel was.
De zon leverde 2 stops meer licht op. Maar toen viel pas op wat een kleine verandering in het licht kan doen. Enkele seconden later heb ik de volgende foto gemaakt, met exact dezelfde instelling.
De boom staat nog steeds in het zonlicht. Maar let op de achtergrond. In de tweede foto stond alleen de boom in het licht terwijl in deze derde foto het hele bos in het zonlicht baadde. De foto is daardoor compleet anders geworden.
De drie foto’s die ik hier laat zien zijn allemaal vlak na elkaar gemaakt, vanaf hetzelfde punt, met dezelfde instellingen. Zonlicht of geen zonlicht is een verschil dat we allemaal wel kennen. Maar bij wisselende bewolking kan een compleet andere foto gemaakt worden door gebruik te maken van de bewegende schaduwen die de wolken veroorzaken. Het enige dat nodig is, is een beetje geduld – en geluk natuurlijk
Alle foto’s zijn gemaakt met een EOS 5D met EF 135mm f/2,0L. De keuze voor f/2,0 in deze foto’s is de minimale scherptediepte om zodoende de boom te isoleren uit de achtergrond.
[…] heb ik geschreven over het wachten op het juiste licht in het bos. Ik heb dat laten zien aan de hand van een aantal foto’s waarbij het licht […]
Mooi in beeld gebracht en weer een helder verhaal.
erg mooi!! en vooral ook weer erg leerzaam!