Menu Sluiten

Zonnevlekken fotograferen

Met de zon in beeld, en een telelens, zijn mooie silhouetten te maken

Vandaag las ik op de website astronieuws.nl dat er een enorme zonnevlekkengroep op de zon zichtbaar is. Het gebied is maar liefst 100.000 kilometer groot (de Aarde is ‘maar’ 12.000 kilometer groot).

Zonnevlekken zien wij als donkere plekken op de zon die ter plaatse 1.000° tot 1.500° kouder zijn dan de omgeving. Deze plekken zijn kouder omdat magnetische velden de warmte aanvoer uit het inwendige van de zon hinderen. Het gebied met zonnevlekken wordt AR 1476 genoemt en veroorzaakt verschillende zonnevlammen en coronale massa-emissies (CME’s) die het poollicht kunnen veroorzaken.

Advertisements

Het poollicht zullen we in Nederland niet snel zien (i.i.g. niet erg spectaculair), maar de zonnevlekken zijn met een 400mm objectief op een crop-camera goed waar te nemen. Maar richt een camera met 400mm NOOIT direct op de zon, laat staan dat je er doorheen gaat kijken. Dat overleven je ogen niet.

Ik heb een Lee 0,9ND filter, samen met een Lee Big Stopper gebruikt. Dit levert 13 stops lichtverlies op. Met een diafragma van f/8, ISO100 levert dit met 2 stops onderbelichten een sluitertijd van 1/5.000e op.

Ik heb even uitgerekend wat de juiste sluitertijd zonder ND filter zou moeten zijn: 1/40.960.000e seconde, ofwel één-éénenveertigmiljoenste seconde.
Zo fel is de zon dus.

Genoeg daarover. Na correctie van de kleurverschuiving door de Lee Big Stopper en door  gebruik te maken van wolken heeft dit de volgende foto opgeleverd.

De zon tussen de wolken door. Door twee belichtingen te combineren heb ik de wolken zichtbaar kunnen krijgen.

Met één enkele belichting zijn de wolken veel te lichtzwak om in beeld te komen. Dit levert de volgende foto op.

Ongeveer 25% croppen laat de zon mooi zien. Zonnevlek AR 1476 is goed te zien

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: kijk NOOIT zonder oogbescherming naar de zon, laat staan met een vergrotend apparaat zoals een telelens of een verrekijker (of sterrenkijker). Als je wilt weten wat dat met je ogen doet, denk dan maar aan het spel om met een vergrootglas een krant in brand te laten vliegen. Maar in plaats van een krant is het je oog.
brrrr

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 jaren geleden

[…] De zon fotograferen met een tele objectief is mogelijk, indien je voldoende licht tegen weet te houden. Grijsfilters kunnen daar bij helpen. Zorg wel voor een voldoende sterk grijsfilter: minimaal een 10 stops grijsfilter en liever nog veel meer. In een eerder gepubliceerd blogbericht heb ik daar al eens over geschreven. Lees maar eens “zonnevlekken fotograferen” […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x