Er waren een paar dagen dat de lucht er tegen zonsondergang veelbelovend uitzag: mooie wolken in een heldere hemel. Tot twee keer toe heb ik mijn kans gegrepen om rond zonsondergang naar het Starven op de Strabrechtse Heide te gaan.
Geschatte leestijd: 4 minuten
Dit is het domein van de grote grazers die we kennen als Schotse Hooglanders. Normaal zijn ze op enkele honderden meters afstand en komen deze runderen niet dichterbij. Dat ze niet schuw zijn was te merken op deze zaterdag tijdens een zonsondergang op de Strabrechtse Heide. Op de plek waar we wilden fotograferen vonden we een tiental Schotse Hooglanders. Ze bleven ongestoord staan en kwamen zelfs een kijkje nemen.
Hou minimaal 25 meter afstand
De regel is: minimaal 25 meter afstand houden en de kudde niet doorkruisen. Hoewel we ons daar wel aan willen houden, trekken die runderen zich niets van die regels aan. Waarschijnlijk omdat we zo rustig blijven staan en zo geen bedreiging vormen. Zo snuffelden ze aan mijn camera terwijl ik aan het fotograferen was. Een van de beesten duwde mijn camera op statief bijna om. Het is spannend om zo tussen die beesten te fotograferen en kan een aantal prachtige foto’s opleveren.
Deze zonsondergang op de Strabrechtse Heide werd overschaduwd door donkere wolken en een korte fikse hagelbui. Dit geeft met een telelens een aantal dramatische opnamen. De buien zijn prachtig zichtbaar tegen de gekleurde wolken. Het fotograferen van deze luchten met een flinke telelens is eenvoudig. Met een groothoek en de Schotse Hooglanders als voorgrond wordt het een heel stuk moeilijker.
Beweging en HDR gaat niet goed samen
Een statisch landschap is eenvoudig met meervoudige belichtingen vast te leggen. Als er bewegende dieren in voorkomen wordt plotseling een heel ander verhaal. Daarbij was het contrast tussen de felle oranje/gele vlek waar de zon zich schuilhield en de donkere wolken bijzonder groot. Het bewerken van deze foto’s van de zonsondergang op de Strabrechtse Heide kostte dan ook heel wat meer tijd. Bovendien was er het risico dat het al snel te gemaakt uitziet. Ik heb mijn best gedaan dit te voorkomen.
En dan gaat alles heel snel. Dde zon verdwijnt achter de horizon, het licht dooft en duisternis valt over het land. De lucht trekt open en de heldere planeet Jupiter is het eerste ‘sterretje’ dat in de hemel zichtbaar wordt. De Schotse Hooglanders zijn intussen verder gewandeld en verdwenen in het lange gras.
Ik heb nog geprobeerd om een foto te maken met de ‘big stopper.’ Helaas kwam de wind uit de verkeerde hoek en trokken de paar overgebleven wolken al snel naar het zuiden weg. De mooie lijnen van de door de wind voort gejaagde wolkenluchten zat er helaas niet in.
super foto’s
In hoeverre worden de foto’s nog nabewerkt? Ik ben vooral benieuwd hoe je dat dramatische kleureffect krijgt.
mvg
Als je door mijn blog heen wandelt zie je de nabewerking op sommige plekken behandeld. In het geval van deze foto’s is er gebruik gemaakt van meerdere belichtingen, sommigen in het veld, sommigen uit een RAW bestand (zoals bij de runderen – want die staan niet stil).
het dramatische kleureffect is het gevolg van het tijdstip en de richting van het licht. Tegenlicht heeft altijd al een drastischer kleureffect, ook daarover is er bij mijn tips&tricks iets meer over te vinden.
De zwarte Hooglander zo van dichtbij is top natuurlijk, maar ook de andere landschapsfoto’s vind ik weer erg geslaagd.
Vooral de laatste met het pijpestrootje op de voorgrond en de dreigende lucht is weer een echte ‘Nando’.
Gr. Jan
Dank je wel, Jan.
[…] zou worden. Eerder heb ik laten zien hoe het plekje aan het Starven ingenomen was door de Schotse Hooglanders. Dit keer waren ze in geen velden of wegen te bekennen en had ik het rijk voor mij […]
Schitterende serie maestro… Ik kan geen keuze maken want ik vind ze allemaal even mooi!!
Mijn eerste gevoel bij deze foto’s beschrijf je zelf eigenlijk ook al: “Dramatisch”. Mooie serie en ik ga voor foto 2.