Zonsopkomst boven het Scheidingsven

Een van de vennen op de Strabrechtse Heide die ik niet veel heb gefotografeerd is het Scheidingsven. Dit ven ligt iets meer verborgen dan het naastliggende Kiezelven maar het kijkt mooi uit op de plaats waar de zon rond deze tijd van het jaar opkomt. Een plekje had ik al in gedachten: dezelfde plaats vanwaar ik onlangs een Grote Zilverreiger heb kunnen fotograferen (te zien in mijn Tele-lens landschappen artikel). Het is een half uur wandelen vanaf De Plaetse dus dat betekent op tijd opstaan en vertrekken. Het betekent ook dat tijdens de wandeling naar het ven de nacht in alle rust overgaat in de schemering, de sterren langzaam vervagen en het landschap uit de duisternis wordt gelicht. Het enige storende is het geraas van de auto’s op de A67 die hemelsbreed op een paar honderd meter ligt. Afgezien van dat is de rust van de ontwakende wereld een heerlijke manier om de dag te beginnen.

Een blauwe schemering, sereen in een onverstoorbare rust

Eenmaal bij het Scheidingsven aangekomen was de plek waar ik wilde staan zo gevonden. ‘s-Morgens zo vroeg, in het blauwe licht van de schemering ,is het wateroppervlak zo vlak als een spiegel, onverstoord en sereen. Dat zijn de momenten die uren mogen duren; genietend van het warmer wordende licht en de vredige omgeving. Dit zijn momenten dat ik foto’s kan blijven maken, hoewel die dan allemaal vrijwel hetzelfde uitvallen. Dan komt de zon op en verandert de wereld op slag. Eerst is het nog een zichtbare zonneschijf, zwak genoeg om er recht in te kijken en zonder problemen op de foto te zetten. Maar elke seconde wordt die zonneschijf feller en feller. De lucht er omheen verandert van het blauw in de schemering, naar rood bij zonsopkomst naar staalblauw als de zon te fel is geworden om er nog in te kijken. Dan lijkt de wereld pas echt te ontwaken.

Een reklame boodschap

Niet alleen de natuur is ontwaakt, maar ook de wandelaars en fietsers verschijnen op de paden. Dat is voor mij het teken om langzaam weer richting huis te gaan. Met nadruk op langzaam, want er is veel te zien en het blijft kriebelen om veel meer foto’s te maken. Ik weet echter dat die foto’s niet zo mooi zullen zijn als van de zonsopkomst boven het Scheidingsven, want die momenten blijven magisch.

Zonsopkomst, Een vleugje schemering zit nog in de lucht maar verdwijnt snel als de zon hoger boven de horizon rijst
De zon wint snel aan sterkte. De wereld wordt langzaam wakker.
Zonsopkomst (5D322963)
Nog even en de zon is te fel geworden om erin te kijken. De laatste kleuren ochtendrood verdwijnen snel als de dag is begonnen
De zon stijgt in een staalblauwe ochtendhemel. De dag is begonnen en de wandelaars en fietsers verschijnen in het gebied.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
10 jaren geleden

Dankje Nando voor je reactie, het ging dan inderdaad knap hard met de zon.
Ik geniet van je fotos.
Mieke

Mieke
Mieke
10 jaren geleden

Nando, misschien stomme vraag maar zijn de opkomende zon-fotos, met name de laatste 2, op heel erg verschillende tijden gemaakt? Of is de volgorde verkeerd?
Verder prachtige sfeer.
Groet, Mieke

Jan Huijbers
Jan Huijbers
10 jaren geleden

Je was weer precies op het juiste moment op de goede plaats Nando .
Heerlijke sfeervolle foto’s weer. Knap zoals je bij die laatste de inmiddels toch al felle zon in toom weet te houden.
Heb je nog filters gebruikt bij deze serie ?

Groeten , Jan Huijbers – Gemert