Een zonsopkomst boven de Auvergne. Een fantastisch sfeervolle ochtend met prachtig licht dat over het land heen vloeit op het moment dat de zon boven de horizon komt. Een ochtend die vereeuwigd moet worden met een foto. De camera staat op statief, diafragma ingesteld, self-timer, focus gecontroleerd… en dan de foto die er vervolgens helemaal niet uitziet zoals het op dat moment is. De oplossing voor zo’n zonsopkomst: werken met layers.
Geschatte leestijd: 6 minuten

Deze foto was gemaakt tijdens mijn masterclass landschapsfotografie in de Auvergne. Maar ik denk dat we dit allemaal wel eens meegemaakt hebben. Het is een typisch voorbeeld van een moment waarvoor het dynamische bereik van de camera gewoon niet voldoende is om de werkelijkheid vast te leggen zoals die is. Het verschil tussen licht en donker is te groot.
-
Boek Perfect Belichten€34,99 incl btw
Maar geen nood, we hebben de camera op statief en we kunnen een belichtingstrapje maken, ofwel bracketing. Hiervoor zorgen we voor een paar foto’s met verschillende belichtingen die we later samen gaan voegen tot een foto met een verhoogd dynamisch bereik, beter bekend als een HDR opname.
Fotograferen met een belichtingstrapje
We kunnen een belichtingstrapje handmatig instellen via de belichtingscorrectie, of via de automatische manier die in nagenoeg elke camera is ingebouwd. We zorgen voor een opname die goed belicht is op de donkere delen van de foto. Een opname voor de delen in de foto die overbelicht zijn, en een foto voor de middentonen. Drie verschillende belichtingen die samen het hele dynamische bereik van het moment omvatten. Die kunnen we dan thuis samenvoegen.


HDR in Lightroom
We hebben drie foto’s met exact dezelfde uitsnede, hetzelfde diafragma en dezelfde ISO waarde. Het enige verschil is 2 stops licht tussen de opeenvolgende belichtingen die bereikt is door de sluitertijd te veranderen.
Nu we deze foto’s hebben kunnen we die samenvoegen tot een HDR foto. En wat is er makkelijker dan de HDR functie die in Lightroom is ingebouwd? Het mag misschien maar een rudimentaire HDR functie zijn, maar het voldoet in grote lijnen. Het resultaat is een foto waarbij er niet langer onderbelichte of overbelichte delen in de foto zijn.

Wil je weten wat de verschillen kunnen zijn in HDR samenvoegingen?
Lees dan mijn artikel over het verschil tussen Lightroom en Photoshop
Een HDR in Lightroom of Photoshop
Foto’s samenvoegen met lagen en maskers
Deze methode werkt met Lightroom, hoewel er ongetwijfeld programma’s zijn die dit beter kunnen – of anders gezegd, die meer mogelijkheden hebben. Lightroom genereert in ieder geval een foto die er natuurlijk uitziet. Ondanks dat voeg ik de foto’s veel liever zelf samen. HDR via layers en maskers in Photoshop. Dit kan in enkele hele eenvoudige stappen, die onder de volgende drie foto’s beschreven staat.



Het eindresultaat
Let in de bovenstaande drie beelden ook op het histogram. De pixels die in de eerste foto (onderste laag) nog tegen de rechterkant van het histogram stonden, schuiven met elke nieuwe laag verder naar het midden.
Door deze drie foto’s op deze manier samen te voegen is een groot deel van de foto binnen het dynamische bereik gekomen, zonder verlies van “licht” en “donker” in de foto. Voor mij is dit een betere manier voor het creëren van een HDR foto.

De bewerking is natuurlijk naar smaak uitgevoerd. Iedere fotograaf zal dit op zijn of haar eigen manier doen, of zelfs een HDR op een geheel andere manier uitvoeren. Laat in een reactie eens weten hoe jouw manier is; ik ben daar heel benieuwd naar.
Gebruikte apparatuur
- Canon EOS 5D mark IV
- EF 100-400mm f/4,5-5,6L II
- Gitzo GT3542LS statief met RRS BH-55 balhoofd
[…] https://www.nandoonline.com/zonsopkomst-werken-met-layers/ […]
[…] samenvoegen van de foto’s kan op verschillende manieren. Mijn favoriete manier is het samenvoegen via lagen en maskers in Photoshop, wat soms heel eenvoudige is, maar in andere gevallen vrij moeilijk blijkt te zijn. Er is ook […]
Mooie uitleg. Ik werk zelf vaak met luminosity masks.
Inderdaad… luminosity masks…
Ik ga daar toch eens een keer naar kijken want die methode vergeet ik nog wel eens. Dank je voor je tip.
Fantastische uitleg. En wat een droom van een foto geworden.
Dankjewel Nando.
Bedankt ook nog voor die prachtige presentatie van de week bij onze fotoclub.
“In het licht van de sterren” was inspirerend met prachtige foto’s en uitleg.
Hartelijke groet,
Mieke Noorlander
Dit is natuurlijk een heel ander soort fotografie dan wat ik gepresenteerd heb. Maar zeker niet minder leuk of spannend.
Mooie duidelijke uitleg. Het artikel zal ik zeker in de toekomst raadplegen als ik op een zelfde manier met bracketing opnames aan de slag ga. Ook het werken met lagen en het gebruik van het graduatie filter is weer een mooie les. Bedankt
Graag gedaan.
Bedenk dat je de manier moet gebruiken die je zelf het prettigste vindt. Dit is mijn manier, maar natuurlijk niet de enige. Voor dit soort foto’s is een graduatie filter meestal niet voldoende, maar kan zeker helpen om het verschil tussen licht en donker te verminderen. Pas dan wel op voor het risico van extra flares in verband met direct zonlicht
Dank je voor de extra tips
Hey Nando, Toevallig heb ik afgelopen week geëxperimenteerd met de hdr functie van mn nikon.. Weet niet of dit voldoende is geweest, of heb je uiteindelijk toch een bewerkingprogramma nodig zoals lightroom? Vind het eindresultaat geweldig en weet inmiddels wel dat ze dat hdr voor uitgevonden hebben? Je hebt me verteld dat je daarvoor naast jpg ook RAW…nef…voor nikon bestanden nodig hebt. De hdr functie binnen mijn Nikon verplicht me om alleen in jpg stand dat te doen..dus dan zal het wel achteraf bewerken worden. Vergt natuurlijk ook weer de nodige ervaring achter de pc…maar vind het te mooi om… Lees verder »
Als ik me goed herinner vereist Nikon inderdaad JPEG beelden voor een HDR die in de camera gemaakt wordt. Als je NEF bestanden wilt hebben, zul je de beelden met bracketing moeten maken, en achteraf de HDR met Lightroom of een programma dat speciaal daarvoor bestemd is.
Indien je voldoende geheugen bij je hebt, kun je overwegen om beiden te fotograferen en later thuis kijken wat je het mooiste vindt
Ga in ieder geval veel oefenen daarmee. Dat kan ik in ieder geval aanraden.
Succes